Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Petiția online împotriva clasării dosarului ”10 august” a strâns peste 40.000 de semnături

GALERIE
dosar 10 august
  • dosar 10 august
- +

Petitia initiata de comunitatea Declic catre procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, in care solicita reanalizarea solutiei de clasare a dosarului 10 august a strans peste 40.000 de semnaturi.

"Doamna Procuror General, noi, semnatarii acestei petitii, va solicitam sa analizati si sa infirmati solutia de clasare a dosarului 10 august. Pentru a mai avea incredere in justitie, vrem sa vedem o ancheta temeinica si impartiala, care sa descopere vinovatii pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscam ca ancheta 10 august sa devena un nou dosar fara vinovati, precum dosarele Revolutiei si Mineriadei," arata initiatorii.

Aceasta petitie a fost initiata dupa ce, DIICOT a anuntat public ca i-a scos de sub urmarire penala pe sefii din Jandarmerie, care ar fi comandat jandarmilor din Piata Victoriei sa intervina abuziv. O parte a anchetei a fost declinata la Parchetul General.

De ce este important?

Reprezentantii Declic arata ca procurorii DIICOT sustin ca protestatarii pasnici au fost "complici" si sunt vinovati pentru ca au fost gazati ori batuti.

"O asemenea argumentatie incalca dreptul la protest pasnic, garantat prin Constitutie. Sa acuzi femei, copii si batrani gazati ori agresati de jandarmi ca si-au exprimat public opinia, in Piata Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil," se arata in petitie.

De aceea, Declic considera ca este necesara reluarea anchetei si solutionarea dosarului in baza probelor, a marturiilor celor prezenti, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz.

"Mai mult, sustinerea DIICOT, ca jandarmii din Piata Victoriei au actionat pe cont propriu cand au lovit manifestantii, este lipsita de fundament. Jandarmeria este o institutie militarizata, iar jandarmii actioneaza doar la ordin.

Prin urmare, va cerem sa restabiliti ordinea in justitie si sa dispuneti o solutie corecta, onesta pentru cetateni. In caz contrar, oamenii nu vor mai avea incredere in justitia din Romania, daca dupa ce sunt batuti si gazati fara motiv, tot ei sunt aratati cu degetul ca fiind vinovati," conchide asociatia.

Sursa: ziare.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri