Petiţie pentru ca bolnavii de scleroză multiplă să aibă acces la tratament din Occident
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Petiţie pentru ca bolnavii de scleroză multiplă să aibă acces la tratament din Occident

GALERIE
sleroza multipla
  • sleroza multipla
- +

Bolnavii de scleroză multiplă din România au lansat de curând o petiţie online prin care cer introducerea unui nou tratament cu Ocrevus, medicament care a fost validat de către Agenţia Europeană pentru Medica­mente anul trecut, aflat până în urmă cu câţiva ani în fază de cercetare. Acesta este cunoscut ca primul medicament care ar putea reduce semnificativ progresia dizabilităţii la persoanele care suferă de scleroză multiplă în formă recurent remisivă şi primar progresivă.

 „Cere­rea noastră ca un grup mare de oameni din toată România, 10.000 de pacienţi care suferă de diverse forme ale bolii, este ca să avem acces la tratamentul cu Ocrevus. Oamenii aici se luptă pentru a duce o viaţă normală, îndurând ce provocări le-a pregătit boala pentru ei în fiecare zi. Este o urgenţă pentru mulţi pacienţi care nu mai pot îndura simptomele şi medicaţia cu interferon. Aici, în România, din cauza lipsei de interes, tratamentul este rar, greu accesibil, pacienţii sunt practic obligaţi să accepte orice formă de tratament disponibilă pentru ei, mulţi rămânând fără tratament. Mai ales, discri­minarea este la un punct culminant, deoarece mulţi pacienţi aflaţi în câmpul muncii sunt nevoiţi să îşi ascundă diagnosticul de colegii lor şi de şeful lor. Scleroza multiplă este privită ca un stigmat, eşti privit ca un inferior dacă menţionezi că suferi de o boală neurologică“, a menţionat Cris­tina Maria Drăgănescu, pacienta care a lansat petiţia online. Aceasta poate fi semnată la adresa www.change.org.

Scleroza multiplă este o boală auto­imună care afectează sistemul nervos, iar urmările constau în pierderea vederii, amorţeală resimţită în mâini sau picioare, pierderea puterii de concentrare, iar în timp, şi invaliditate. Aceasta nu poate fi vindecată, ci poate fi controlată prin tratament, în România existând în momentul de faţă şase alternative de tratament, însă, conform unor studii, Ocrevus este singurul care ar împiedica progresia bolii cu aproximativ 50%.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.