Petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri, semnată în câteva ore de peste 12.700 de oameni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri, semnată în câteva ore de peste 12.700 de oameni

GALERIE
zoo
  • zoo
- +

O petiţie pentru interzicerea folosirii animalelor la circuri a fost iniţiată, joi, în urma incendiului în care au murit 11 animale ale Circului Globus, în câteva ore aceasta strângând peste 12.700 de semnături.

Petiţia, intitulată "Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri", a fost iniţiată de Csibi Magor, director al World Wide Fund For Nature, fiind însoţită de mesajul: "Circurile care exploatează animale trebuie să dispară! Este nevoie de o legislaţie clară, care interzice aceste practici pentru todeauna!"

El susţine că sunt aproximativ 3.890 de tigri rămaşi în libertate pe tot globul. "Specia este grav ameninţată de dispariţie şi totuşi îi găsim în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că doar în SUA trăiesc peste 5.000 de tigri în captivitate şi din păcate nici ţara noastră nu este o excepţie. Am putut vedea tigru ţinut ca pet la Arad, tigru ţinut în cuşcă de interlopi şi de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus. Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferinţa animalelor în scopuri de distracţie n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni", spune iniţiatorul petiţiei, care în câteva ore a adunat peste 12.700 de semnături, scrie NEWS.ro.

Unsprezece animale, între care doi tigri, au murit în urma unui incendiu izbucnit luni dimineaţă la o clădire din Capitală în care se aflau zeci de animale ale Circului Globus. În primăvara anului trecut, fostul deputatul independent Remus Cernea a iniţiat un proiect legislativ care prevedea interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ şi relocarea în rezervaţii a animalelor de la circuri, prin modificarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor. Proiectul a fost însă respins. În Capitală, folosirea animalelor la circuri a fost interzisă în sectoarele 1 şi 6. Consiliile locale ale acestor sectoare au adoptat, la sfârşitul anului trecut, hotărâri care interzic activităţile şi spectacolele ce folosesc dresuri de animale.

Astfel, în aceste sectoare sunt interzise spectacolele cu plată sau gratuite oferite de către circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice, de companie, precum şi cele care au expoziţii de animale sălbatice tip zoo. De asemenea, este interzisă camparea circurilor ambulante, a caravanelor şi a trupelor de artişti ambulanţi care au în programul de divertisment dresuri de animale sălbatice, domestice sau de companie. Potrivit hotărărilor emise de cele două consilii locale, este interzisă şi "orice formă de publicitate (afişe, bannere, flyere, precum şi maşini, tricilete, caruri, cărucioare, motoscutere, care promovează spectacole de circ ce au în program dresuri de animale sălbatice, precum şi cele care au expoziţii de animale sălbatice de tip zoo". Interdicţia se aplică chiar dacă spectcolele au loc în zone din afara sectorului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.