Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Petre Roman îşi poate relua mandatul de deputat

GALERIE
petre-roman
  • petre-roman
- +

Petre Roman ar putea să redevină deputat, după ce membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au ajuns la concluzia că raportul ANI în baza căruia i-a fost revocat mandatul nu era definitiv, Roman acuzându-l pe fostul președinte al Camerei, Valeriu Zgonea, de abuz.

Comisia juridică va trimite un punct de vedere Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în vederea unei decizii.

"Raportul de data trecută a stabilit (Comisia juridică - n.r.) că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă. (...) ANI spune că raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.

El a apreciat că încetarea mandatului nu se putea face decât în cazul în care raportul ANI era definitiv.

"Pe cale de consecinţă s-a propus ca Comisia juridică să îşi păstreze punctul de vedere cu privire la raportul întocmit data trecută şi să propună Camerei Deputaţilor să ia act de cele menţionate în raport, să revoce hotărârea Camerei nr. 7 de vacantare a locului de deputat deţinut de Petre Roman", a adăugat Nicolicea, care a precizat că nu au fost organizate alegeri pentru ocuparea postului deţinut de Petre Roman.

"Se va face un anunţ (în plen -n.r.), urmând votul dacă mai vrem să îl dăm sau nu, dar important este să se anunţe că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în mod legal", a explicat Nicolicea.

Petre Roman, prezent la şedinţa Comisiei juridice, a spus că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comis un abuz prin vacantarea postului său de deputat.

"În momentul în care domnul Zgonea a făcut acea prezentare în Camera Deputaţilor eu eram în posesia unei înştiinţări de la grefa Curţii de Apel care spunea că s-a depus contestaţia. Dacă domnul Zgonea avea răbdare câteva zile să intre pe rol (contestaţia - n.r.), exact în 18 zile ea a intrat pe rol. Atâta mai trebuia să aştepte Zgonea - 18 zile pentru ca să constate că raportul de evaluare este contestat şi nu e definitiv. (...) Din acest motiv eu am considerat că domnul Zgonea a comis un abuz", a spus Roman.

Pe 3 mai, fostul deputat PNL Petre Roman a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să ia act de reluarea mandatului său, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa, însă cererea va fi arhivată în condiţiile în care hotărârea CAB nu este definitivă.

Roman invocă sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti, la data de 22.04.2016, prin care instanţa a admis contestaţia sa şi a anulat raportul de evaluare emis de ANI.

Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Intergritate (ANI), potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri