Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Petru Movilă: „Este foarte greu sa le spui oamenilor că un parlamentar nu face drumuri”

GALERIE
petru movila
  • petru movila
- +

Interviu cu Petru Movilă, primul pe lista PMP pentru Camera Deputaţilor 

Care sunt cele mai importante 5 proiecte ale Iaşului, judeţ în care vreţi să deveniţi pentru a patra oară parlamentar? Din aceste proiecte, care poate fi efectiv implementat cu sprijinul dvs. sau al PMP?

Petru Movilă: Judeţul Iaşi trebuie să aibă două priorităţi majore până în 2020: drumurile şi spitalele. Fără aceste două direcţii, Iaşul nu se poate dezvolta unitar. Aceasta este baza pentru ca mai apoi să putem atrage investitori pe măsura unui judeţ ca Iaşul iar ieşenii să aibă acces la nişte servicii decente. Nominal, putem vorbi despre spitalul regional de urgenţă, despre autostrada Iaşi – Tg. Mureş, despre modernizarea drumurilor judeţene, despre parcul industrial.

Despre toate aceste proiecte s-a vorbit atât de mult încât simpla menţionare a acestora provoacă o doză de irascibilitate în mintea fiecărui ieşean. Da, avem nevoie de toate acestea, însă fără o implicare activă din partea tuturor factorilor decindenţi, fie că vorbim despre parlamentari, primari şi şefi de Consiliu Judeţan nu se poate face nimic. Eu am atras atenţia asupra problemelor cu locaţia spitalului regional din primăvara anului acesta. Mi s-a replicat că fac doar campanie şi este mai bine să-mi văd de proiectele mele de lege. Fraze de acest gen nu au ce să caute când vorbim despre proiecte de o asemenea anvergură şi importanţă. Am transmis şi în scris faptul că, în calitate de membru al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, mă ofer să ajut, în limita atribuţiilor legale, toate instituţiile care doresc ca într-adevăr acest proiect să devină realitate.

Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, avem unitate politică: acelaşi partid conduce şi Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi şi are şi majoritatea din Parlament. Iaşul ar fi trebuit să aibă toate proiectele în linie dreaptă. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa. Sprijinul meu şi al PMP, prin votul din Parlament, este necondiţionat pentru proiectele Iaşului. Eu cred că orice măsură se ia pentru dezvoltarea judeţului, această trebuie sprijinită, indiferent de partidul care o propune.  

Există o discrepanţa între promisiunile candidaţilor la parlamentare şI fişa postului acestora odată aleşi. Până la urmă ce anume din nevoile cetăţenilor poate fi rezolvat de legislativ?

Petru Movilă: Există o foarte mare discrepanţă între promisiunile candidaţilor şi fişa postului, discrepanţă care se datorează atât candidaţilor cât şi alegătorilor. Vina, iniţial, ne aparţine tuturor celor care am candidat sau candidăm pentru că de-a lungul timpului toată lumea a spus ce şi-a dorit electoratul să audă, fără să fie conştienţi de faptul că acest lucru este egal cu dezinformarea alegătorilor, fapt care, în timp, s-a întors împotriva tututor celor care au promis lucruri care nu sunt de competenţa legislativului. De multe ori, parlamentarii au promis drumuri, şcoli, dispensare, spitale şi orice altceva a crezut că va fi soluţia câştigătoare în ziua votului. Ca urmare a acestor metode, acum este foarte greu să faci o campanie corectă şi să spui omului în faţă că un parlamentar nu poate face drumuri ci doar proiecte de legi.

Cel mult poate depune amendamente la bugetul de stat prin care să solicite fonduri pentru diverse investiţii, însă ştim foarte bine că în proporţie de 99% acestea sunt respinse de Comisia de finanţe. Totodată, şi din păcate, ne confruntăm şi cu o lipsă de informare din partea electoratului care acuză parlamentarul că nu i-a asfaltat strada din faţă curţii, primarul că nu-i măreşte alocaţia copilului şi prefectul pentru că nu-i da un loc de muncă. Majoritatea celor care vin în audienţe la mine caută fie locuri de muncă, fie au probleme cu terenurile, cu locuinţele sociale, sau pur şi simplu vor să-i ajut financiar. Cred că vor mai trece mulţi ani până când candidaţii la Parlament nu vor mai face promisiuni nerealiste şi în afara competenţelor lor, iar votanţii vor înţelege responsabilităţile şi atribuţiile unui deputat sau senator.

Aţi fost căpitanul echipei de fotbal a Parlamentului României. Va întreb, din acest motiv: trebuie sau nu susţinută echipa de fotbal a Iaşului cu bani din bugetul local, aşa cum se întâmplă acum?

Petru Movilă: De echipa de fotbal toată lumea îşi aduce aminte mai ales în perioada campaniilor. Din postura de căpitan al echipei de fotbal a Parlamentului consider că este bine ca echipa să fie susţinută de Primăria Iaşi până în momentul în care se găseşte un investitor privat. Nu poţi să tai de astăzi banii către cea mai iubită echipă din Iaşi şi să-i pui să caute un investitor care să-i susţină. Chiar şi în condiţiile în care Iaşul dă mai puţini bani decât primăriile din Chiajna, Voluntari sau Timişoara, soluţia cea mai bună este un investitor extern. Dar însă, să nu uităm şi că peste tot în lume autorităţile publice locale susţin performanţa, dar de cele mai multe ori sub formă unor premii pentru cei mai buni.

Aţi avut 143 de iniţiative legislative. Doar 10 din acestea au şi fost adoptate. Cum va explicaţi? Care este atunci rostul unui parlamentar din opoziţie?

Petru Movilă: Mai întâi de toate vreau să precizez că numărul mare de iniţiative parlamentare se datorează interacţiunii pe care o am cu societatea civilă, cu oamenii de afaceri, cu ONG-urile şi cu ieşenii care vin la cabinetul parlamentar. Propunerile sunt soluţiile reale pe care oamenii din toate domeniile mi le oferă atunci când legislaţia este incompletă, ineficientă şi de ce nu, gândită prost. Dumneavoastră vi se pare interesant faptul că, în calitate de deputat al opoziţiei am 10 legi adoptate din 143 de iniţiative, majoritatea depuse de mine, şi nu la comun cu alţi colegi.

Însă, dacă analizaţi corect veţi constata că un parlamentar la putere are tot 10 – 15 legi adoptate, şi alea pentru că şi-a pus semnătura la comun cu alţi colegi pe nişte proiecte date de la partid. Ce este mai grav în acest caz? Să nu uităm, proiectele de lege devin legi propriu-zise prin votul dat de majoritatea din Parlament. Am avut iniţiative foarte bune dar care, tocmai pentru că sunt în opoziţie, au fost respinse, mai apoi fiind adoptate de Guvern. Aici am exemple ca trecerea rezidenţiatului la Ministerul Educaţiei (proiect lucrat şase luni cu UMF Iaşi, cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialişti din sănătate) şi adoptat de Guvern la câteva săptămâni după respingere, transformarea salariilor rezidenţilor în burse, înfiinţarea Poliţiei animalelor (instituţie care dacă funcţiona corect se putea preveni incidentul cu femeia muşcată de zeci de câini, în zona Ciric) şi nu numai.

Şi au fost proiecte de lege depuse pentru Iaşi, cum ar fi cel al declarării Fortus SA ca unitate strategică şi care prevedea alocarea de fonduri pentru învestirea de capital în fostul combinat de utilaj greu, care au fost respinse explicându-ni-se în faţă că dacă era depus de un coleg de la putere, trecea de votul Parlamentului. Rostul unui parlamentar de opoziţie este să muncească şi să-şi susţină proiectele, să tragă la răspundere colegii care derapează şi de ce nu, atunci când trebuie, să contureze un proiect de lege bun pe care să-l dea unui parlamentar de la putere să-l depună pentru a avea garanţia că va fi aprobat.

Traian Băsescu a devenit unul dintre principalii critici ai actualei conduceri a DNA. Care este opinia dumneavoastră faţă de atitudinea sa - el a fost un susţinător al instituţiei în timpul mandatului lui Daniel Morar – şi faţă de activitatea DNA sub Codruţa Kovesi.

Petru Movilă:Ceea ce aţi subliniat dvs foarte bine este faptul că preşedintele Traian Băsescu este împotriva oamenilor din fruntea DNA, nu împotriva a ceea ce reprezintă. El a creat condiţiile ca justiţia din România să fie puternică şi independentă politic. Este extraordinar de important ca justiţia să funcţioneze. Dar la fel de important este ca şeful instituţiei să nu să se confunde cu instituţia în sine. Instituţiile statului trebuie să fie puternice, în slujba cetăţeanului şi a statului român. Eu consider că declaraţiile controversate în realitate sunt un semnal de alarmă pentru abuzurile care au fost făcute, de altfel demonstrate de-a lungul timpului cu probe. Băsescu susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi funcţionarea justiţiei într-un echilibru corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri