Petru Movilă, despre Revoluția din 1989: Este deopotrivă o sursă a binelui existent în societatea românească, dar şi o sursă a răului care ne-a ţinut mult timp pe loc
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Petru Movilă, despre Revoluția din 1989: Este deopotrivă o sursă a binelui existent în societatea românească, dar şi o sursă a răului care ne-a ţinut mult timp pe loc

GALERIE
Petru Movilă
  • Petru Movilă
- +

Deputatul Petru Movilă și-a prezentat un punct de vedere asupra Revoluției din 1989, pe care vă invităm să îl citiți în rândurile de mai jos:

”Revoluţia Română a fost mult timp glorificată ca un moment de cotitură în istoria naţională. Ca români adevăraţi, ca oameni politici responsabili, la 30 de ani de la Revoluţia Română avem datoria şi obligaţia morală faţă de istorie, faţă de copiii şi urmaşii noştri şi faţă de noi înşine să aflăm adevărul pentru ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989.
Sângele celor 1.104 morţi şi al celor 3.321 de răniţi din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi din restul ţării ne obligă să încercăm să înţelegem şi să fim cinstiţi cu noi înşine. Părinţii, copiii, rudele şi prietenii încă îi mai plâng pe cei care au plecat prea devreme printre noi. Fără a submina rolul Timişoarei, cred că trebuie să recunoaştem oficial şi rolul Iaşului. Ȋn 14 decembrie 1989, „tentativa de revoltă populară” înăbușită de Miliție și Securitate, a fost scânteia Revoluţiei române.
În astfel de momente, cel mai rău lucru este suprasimplificarea. Să tratăm un moment istoric complex în alb și negru. Realitatea obiectivă ne spune că Revoluţia Română este deopotrivă o sursă a binelui existent în societatea românească, dar şi o sursă a răului care ne-a ţinut mult timp pe loc.
Revoluţia Română ne-a oferit punctul de pornire pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi. Ne-a oferit şansa dezvoltării, orientării către o lume civilizată bazată pe valori morale, societale, politice şi economice solide.
Fără Revoluţia Română, regimul criminal comunist condus de Nicolae Ceauşescu nu ar fi rezistat la infinit, dar am fi fost astăzi în postura de a bate la porţile Europei. Şi cine ştie, dacă preţul plătit nu ar fi fost încă şi mai mare.

Revoluţia Română este şi sursă a răului din societatea românească pentru că a permis eşalonului 2 al Partidului Comunist Român, condus de Ion Iliescu, să preia conducerea politică, să forţeze un simulacru de alegeri, să-şi consolideze pârghiile de Putere, să folosească forţa uriaşă a propagandei media a anilor ’90 şi să construiască statui de ipsos pentru personaje care aveau mâinile pătate cu sânge. Aşa am fost ţinuţi timp de 15 ani pe loc de un regim izvorât din ceea ce ei înşişi şi-au dorit să fie o lovitură de stat.

Fostul Preşedinte al României Ion Iliescu susţinea, zilele trecute, că ar trebui să ne oprim din tentativa noastră de a mai „căuta vinovaţi” pentru Revoluţie. Ceea ce nu înţelege fostul şef al statului ţine de faptul că nimeni nu mai caută vinovaţi, ci doar căutăm să restabilim adevărul pentru a şti pe ce baze s-a clădit societatea românească post – comunistă. Nu este vorba despre închisoare şi nici despre un joc politic. Este vorba despre nevoia României de a afla cu ce am fost noi mai blestemaţi decât cehii şi slovacii care au avut parte de o Revoluţie de catifea fără victime, în timp ce sângele tinerilor români a trebuit să spele străzile oraşelor din România.

Dosarul Revoluţiei s-a transformat într-o placă turnantă pentru societatea românească. De prea mult timp aşteptăm un rezultat şi asta arătă neputinţa noastră instituţională de a descoperi ceea ce s-a întâmplat în trecut. Această speţă juridică nu este deloc singura în care statul român şi-a dovedit slăbiciunea: dosarul Mineriadelor sau dosarul Colectiv aşteaptă încă răspunsuri. Justiţia din România, în care s-au pompat resurse şi pentru care ne-am luptat să o ţinem dreaptă, are obligaţia să facă lumină.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut un gest absolut necesar pentru istoria României condamnând regimul comunist drept criminal. Acela a fost un moment de cotitură în care nu am mai fost obligaţi să ne uităm atât de mult în urma noastră pentru a şti cine suntem. Dar vedem acum necesitatea lămuririi a ceea ce s-a întâmplat după căderea regimului comunist şi a motivelor pentru care Cehoslovacia a putut să-l aibă în fruntea sa pe dizidentul anticomunist Vaclav Havel şi noi am fost blestemaţi cu Ion Iliescu, parte a regimului comunist criminal.

Pentru că a venit vorba de condamnarea comunismului, întotdeauna m-a frapat lipsa de logică în comunicare a partidului domnului Iliescu: adică ei s-au împotrivit condamnării comunismului, deşi tot ei sunt cei care au susţinut înlocuirea regimului Ceuşescu. Singura variantă în care această fractură de gândire poate fi atenuată ţine de faptul că, de fapt, într-o mare măsură, Revoluţia Română a fost o lovitură de stat în care eşalonul II a preluat comanda.
După cum vedeţi, în ciuda a tot ceea ce ştim, în ciuda mărturiilor şi analizelor politico – istorice, Revoluţia naşte în continuare mai multe întrebări decât răspunsuri. Maxima celebră a lui Nicolae Iorga – „Un popor care nu-şi cunoaşte trecutul este condamnat să-l repete” – trebuie să ne călăuzească în încercarea de a afla de unde venim şi încotro mergem”, este postare lui Petru Movilă pe pagina sa de FB.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.