Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Petru Movilă (PMP): Modificarea Legii 448/2006 poate trimite în şomaj 2.000 de persoane cu dizabilităţi

GALERIE
movila pmp
  • movila pmp
- +

Deputatul PMP Petru Movilă avertizează Guvernul că proiectul OUG de modificare a Legii privind drepturile persoanelor cu handicap este insuficient de bine gândit, deoarece riscă să trimită în şomaj 2.000 de persoane cu dizabilităţi.

Cei 2.000 de oameni cu handicap grav la care se referă Petre Movilă sunt angajaţi în 740 de unităţi protejate, în care minim 30% dintre salariaţi sint persoane cu handicap şi primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă şi asistenţă personalizată continuă, asigurându-se inclusiv tranziţia spre piaţa muncii.

Movilă aminteşte că aceste unităţi protejate furnizează produse şi servicii îndeosebi firmelor cu peste 50 de salariaţi care nu respectă cota de cel puţin 4% dintre angajaţi să fie persoane cu handicap, contractele încheiate de acestea cu unităţile protejate scutindu-le de plata unei taxe suplimentare.

„Art.78 din legea 448/2006, prevedea ca angajatorii cu mai mult de 50 de angajaţi, care nu pot avea angajate 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi, să poată achiziţiona de la unităţi protejate autorizate, produse şi servicii realizate de persoanele cu dizabilităţi. Această facilitate non-fiscală pentru unităţi protejate, oferea posibilitatea unei pieţe rezervate, care să acopere diferenţa de costuri legată de integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap, prevedere care există la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană”, explică Movilă.

În schimb, proiectul de OUG prevede eliminarea acestei facilităţi şi dublarea cuantumului taxei pentru firmele care nu au îndeplinită cota de 4% astfel încât toate companiile cu peste 50 de angajaţi să fie constrânse să angajeze mai multe persoane cu handicap.

„Cu toate că se afirmă că se doreste mărirea efectului Legii 448/2006, prin obligarea angajatorilor la încadrarea de persoane cu dizabilităţi şi prin dublarea taxei pe care angajatorii trebuie să o plătească la buget (dacă nu angajează persoane cu dizabilităţi), modificarea articolului 78 din această lege va prejudicia exact persoanele cu dizabilităţi şi angajatorii lor, unităţi protejate autorizate. Ordonanţa nu va mai oferi această alternativă pentru firme private şi instituţii publice, singura obligaţie fiind doar de plată a taxei de handicap la bugetul de stat, suma fiind totodată dublată prin această măsură, faţă de ce prevede în prezent legea”, susţine Movilă. El crede că unităţile protejate riscă să piardă din clienţi fapt ce ar putea duce la concedierea 2000 de persoane cu handicap grav, la care se adaugă alte 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate şi ca întreprinderi sociale de inserţie. „Astfel vor ajunge din nou dependenţi de prestaţii sociale, trăind în excluziune şi sărăcie şi punând continuu presiune pe bugetul de stat.

Constrângerea angajatorilor prin dublarea taxei actuale pentru neangajare sau organizare de concursuri de angajare speciale de către instituţiile publice, vor conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu şi la crearea de locuri de muncă suplimentare pentru persoane cu handicap”, crede Petre Movilă.

Guvernul Mihai Tudose ar urma că adopte vineri, în cadrul primei şedinţe a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creşterea indemnizaţiei la 640 lei pentru cei care suferă de un handicap grav şi la 480 pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au precizat, pentru News.ro, surse politice. Actul normativ mai stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a acestor persoane în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi. Ministerul Muncii mai vizează, prin OUG de modificare a Legi nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, şi susţinerea angajării în muncă a acestora.

„În Romania avem în prezent 34.343 de persoane cu dizabilităţi angajate în muncă. În acest context, proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi, neîndeplinirea acestei obligaţii atrăgând după sine plata unei taxe către bugetul de stat. Noutatea adusă de actul normativ constă în încurajarea angajării în muncă şi descurajarea neangajării prin creşterea taxei la nivelul salariului minim brut pentru fiecare persoană neangajată până la atingerea procentului de 4%. Totodată, eliminăm opţiunea de a contracta servicii şi produse de la unităţi protejate atunci când nu este respectată obligaţia legală de angajare în procent de 4% pentru persoanele cu handicap”, se precizează în textul actului normativ. Astfel, instituţiile publice au obligaţia organizării de concursuri destinate persoanelor cu dizabilităţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri