Petru Movilă (PMP): Modificarea Legii 448/2006 poate trimite în şomaj 2.000 de persoane cu dizabilităţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Petru Movilă (PMP): Modificarea Legii 448/2006 poate trimite în şomaj 2.000 de persoane cu dizabilităţi

GALERIE
movila pmp
  • movila pmp
- +

Deputatul PMP Petru Movilă avertizează Guvernul că proiectul OUG de modificare a Legii privind drepturile persoanelor cu handicap este insuficient de bine gândit, deoarece riscă să trimită în şomaj 2.000 de persoane cu dizabilităţi.

Cei 2.000 de oameni cu handicap grav la care se referă Petre Movilă sunt angajaţi în 740 de unităţi protejate, în care minim 30% dintre salariaţi sint persoane cu handicap şi primesc suplimentar servicii de orientare profesională, calificare la locul de muncă şi asistenţă personalizată continuă, asigurându-se inclusiv tranziţia spre piaţa muncii.

Movilă aminteşte că aceste unităţi protejate furnizează produse şi servicii îndeosebi firmelor cu peste 50 de salariaţi care nu respectă cota de cel puţin 4% dintre angajaţi să fie persoane cu handicap, contractele încheiate de acestea cu unităţile protejate scutindu-le de plata unei taxe suplimentare.

„Art.78 din legea 448/2006, prevedea ca angajatorii cu mai mult de 50 de angajaţi, care nu pot avea angajate 4% dintre aceştia persoane cu dizabilităţi, să poată achiziţiona de la unităţi protejate autorizate, produse şi servicii realizate de persoanele cu dizabilităţi. Această facilitate non-fiscală pentru unităţi protejate, oferea posibilitatea unei pieţe rezervate, care să acopere diferenţa de costuri legată de integrarea socio-profesională a persoanelor cu handicap, prevedere care există la nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană”, explică Movilă.

În schimb, proiectul de OUG prevede eliminarea acestei facilităţi şi dublarea cuantumului taxei pentru firmele care nu au îndeplinită cota de 4% astfel încât toate companiile cu peste 50 de angajaţi să fie constrânse să angajeze mai multe persoane cu handicap.

„Cu toate că se afirmă că se doreste mărirea efectului Legii 448/2006, prin obligarea angajatorilor la încadrarea de persoane cu dizabilităţi şi prin dublarea taxei pe care angajatorii trebuie să o plătească la buget (dacă nu angajează persoane cu dizabilităţi), modificarea articolului 78 din această lege va prejudicia exact persoanele cu dizabilităţi şi angajatorii lor, unităţi protejate autorizate. Ordonanţa nu va mai oferi această alternativă pentru firme private şi instituţii publice, singura obligaţie fiind doar de plată a taxei de handicap la bugetul de stat, suma fiind totodată dublată prin această măsură, faţă de ce prevede în prezent legea”, susţine Movilă. El crede că unităţile protejate riscă să piardă din clienţi fapt ce ar putea duce la concedierea 2000 de persoane cu handicap grav, la care se adaugă alte 4000 de persoane care lucrează în aceste structuri, inclusiv din alte categorii defavorizate, unele fiind autorizate şi ca întreprinderi sociale de inserţie. „Astfel vor ajunge din nou dependenţi de prestaţii sociale, trăind în excluziune şi sărăcie şi punând continuu presiune pe bugetul de stat.

Constrângerea angajatorilor prin dublarea taxei actuale pentru neangajare sau organizare de concursuri de angajare speciale de către instituţiile publice, vor conduce doar la colectarea suplimentară de fonduri la bugetul de stat, nu şi la crearea de locuri de muncă suplimentare pentru persoane cu handicap”, crede Petre Movilă.

Guvernul Mihai Tudose ar urma că adopte vineri, în cadrul primei şedinţe a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creşterea indemnizaţiei la 640 lei pentru cei care suferă de un handicap grav şi la 480 pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, au precizat, pentru News.ro, surse politice. Actul normativ mai stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a acestor persoane în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi. Ministerul Muncii mai vizează, prin OUG de modificare a Legi nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, şi susţinerea angajării în muncă a acestora.

„În Romania avem în prezent 34.343 de persoane cu dizabilităţi angajate în muncă. În acest context, proiectul de ordonanţă de urgenţă stabileşte ca prioritate angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi în procent de 4% din numărul total de angajaţi din instituţiile şi firmele cu peste 50 de salariaţi, neîndeplinirea acestei obligaţii atrăgând după sine plata unei taxe către bugetul de stat. Noutatea adusă de actul normativ constă în încurajarea angajării în muncă şi descurajarea neangajării prin creşterea taxei la nivelul salariului minim brut pentru fiecare persoană neangajată până la atingerea procentului de 4%. Totodată, eliminăm opţiunea de a contracta servicii şi produse de la unităţi protejate atunci când nu este respectată obligaţia legală de angajare în procent de 4% pentru persoanele cu handicap”, se precizează în textul actului normativ. Astfel, instituţiile publice au obligaţia organizării de concursuri destinate persoanelor cu dizabilităţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.