Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PF Daniel aniversează marţi şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al BOR

GALERIE
PF Daniel
  • PF Daniel
- +

PF Daniel aniversează marţi şapte ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), perioadă marcată, între altele, de extinderea eparhiilor pentru românii din străinătate şi schimbarea statutului BOR, dar şi de controversele privind construirea Catedralei Neamului.

Cu prilejul aniversării, Întâistătătorul BOR va oficia de la ora 9.00, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, în Catedrala patriarhală. După Sfânta Liturghie, de la ora 11.30, va fi oficiată slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale în cei şapte ani de slujire patriarhală. Ulterior, va avea loc un scurt moment aniversar, în timpul căruia vor fi prezentate mesaje de felicitare din partea autorităţilor de stat centrale şi locale, precum şi ale altor instituţii publice, precizează Patriarhia Română.

La evenimente vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod şi membri mireni ai Adunării Naţionale Bisericeşti, reprezentanţi ai autorităţilor, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membrii Permanenţelor Consiliului Naţional Bisericesc şi Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, clerici şi mireni.

În cei şapte ani de patriarhat (2007-2014), obiectivele prioritare ale lui PF Daniel au vizat dezvoltarea relaţiilor cu românii din diaspora, astfel că pentru prima dată după 1990 au fost înfiinţate episcopii în Spania, Italia, Europa de Nord, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi o parohie la Tokio, pentru românii din Orientul îndepărtat. În plus, a fost deschisă Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene de la Bruxelles şi Strasbourg.

Tot în mandatul lui PF Daniel a fost modificat statutul pentru organizarea BOR - Constituţia Bisericii -, demers prin care s-a extins şi dinamizat activitatea Bisericii de la parohie până la Patriarhie.

În planul relaţiilor interortodoxe, mandatul lui PF Daniel a fost marcat de încetarea temporară a relaţiilor cu Patriarhia Ierusalimului, din cauza unor neînţelegeri privind Căminul românesc pentru pelerini de la Ierihon. Relaţiile au fost reluate în februarie 2014, după ce Patriarhul BOR nu a fost pomenit timp de aproape trei ani în slujbele de la Ierusalim.

Pe de altă parte, potrivit Patriarhiei Române, BOR şi-a câştigat, între bisericile ortodoxe, statutul de "bună organizare şi dinamism".

Din punct de vedere educaţional, Patriarhia Română a derulat, în ultimii şapte ani, două proiecte cu fonduri europene: "Alege Şcoala", de care au beneficiat 35.000 de elevi aflaţi în risc de abandon şcolar, şi "Hristos împărtăşit copiilor".

În plan social filantropic, chiar în plină criză economică prelungită, numărul instituţiilor şi al serviciilor sociale nu s-a diminuat, ci a avut o sensibilă creştere, în prezent fiind 800 de instituţii şi servicii sociale pentru peste un milion de beneficiari din toate categoriile defavorizate.

La capitolul cultural şi editorial, tot în mandatul lui PF Daniel au fost publicate Istoria monahismului ortodox românesc, Dicţionarul Teologilor, Enciclopedia Ortodoxiei Româneşti, Dicţionarul de muzică ortodoxă românească, Istoria muzicii ortodoxe la români, toate proiectele fiind iniţiate de actualul patriarh.

În cei şapte ani la şefia BOR, PF Daniel nu a fost scutit de controverse. Cea mai vizibilă dintre acestea a fost legată de construirea Catedralei Neamului din Bucureşti şi, în particular, de apelurile pentru donaţii în acest scop, adresate atât credincioşilor, cât şi unor instituţii publice. Catedrala Neamului, care va fi cel mai mare lăcaş de cult din România, ar urma să fie finalizată, la faza roşu gri, în 2016.

PF Daniel, cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academică şi a celor 22 de arhierie, Patriarhul românilor ortodocşi a deţinut numeroase funcţii şi a fost onorat cu multe distincţii şi titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară.

PF Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din 30 septembrie 2007, când a fost întronizat după decesul PF Teoctist.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri