Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PF Daniel, la Bruxelles: Criza actuală - o şansă pentru a progresa în înţelepciune

GALERIE
daniel
  • daniel
- +

Criza economică actuală cere statelor UE şi tuturor cetăţenilor europeni moderaţie şi vigilenţă în folosirea banilor şi cheamă Uniunea să progreseze în înţelepciune şi solidaritate, adică să răspundă noilor probleme, a spus, joi, PF Daniel, la sediul CE de la Bruxelles.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat, joi, la întâlnirea anuală a liderilor religioşi din Europa cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene, care a avut loc la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, se arată într-un comunicat remis de Patriarhia Română.

"Dorim, în primul rând, să mulţumim Excelenţei Sale José Manuel Barroso pentru invitaţia adresată de a participa la întâlnirea anuală a liderilor religioşi din Europa cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene. Tema de anul acesta, care aniversează 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht din 1992 a conceptului de cetăţenie europeană, este una actuală, deoarece crizele multiple care afectează Europa azi diminuează încrederea cetăţeanului în proiectul Europa unită", a spus Patriarhul României, în cuvântul adresat la reuniune.

Întâistătătorul BOR a vorbit apoi despre prosperitate, pusă acum sub semnul întrebării.

"Uniunea Europeană este un experiment unic, aflat în construcţie, pe baza unei sinteze de valori: libertatea, statul de drept, democraţia, drepturile omului, solidaritatea ş.a.. Idealul sau proiectul european iniţial avea două aripi sau motivaţii majore care i-au permis să se înalţe foarte mult. Aceste două motivaţii erau pacea şi solidaritatea între statele Europei. Iar motorul care a propulsat cu forţă proiectul european a fost prosperitatea materială, ca urmare a unei creşteri economice susţinute. Însă, ultimii ani au arătat că prosperitatea Europei a slăbit din cauza mai multor crize: criza economico-financiară, criza socială şi criza de credibilitate a instituţiilor. Oricum, când motivaţia prosperităţii materiale imediate slăbeşte, ea trebuie completată cu o motivaţie spirituală sau morală solidă, care să promoveze corectitudinea, echitatea, eradicarea corupţiei, a fraudei şi a evaziunii fiscale în societate", a spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a vorbit şi despre criza actuală, care, în opinia sa, trebuie tratată cu înţelepciune şi solidaritate.

"Criza economică actuală cere statelor membre şi tuturor cetăţenilor europeni moderaţie şi vigilenţă în folosirea banilor şi cheamă Uniunea Europeană să progreseze în înţelepciune şi solidaritate, adică să răspundă noilor probleme apărute ca tensiuni majore între criza economică şi credibilitatea politică, între politicile de austeritate şi nevoia de creştere economică, între libertatea individuală şi solidaritatea socială, între identitatea naţională şi unitatea globală, între tradiţie şi secularizare, între criza familiei şi diminuarea natalităţii, între criza vieţii spirituale şi degradarea vieţii sociale. În faţa acestor tensiuni, care creează adesea confuzie şi incertitudine în rândul cetăţenilor europeni, trebuie promovate mai intens coresponsabilitatea şi cooperarea între statele membre ale Uniunii, dar şi dialogul Uniunii cu cetăţenii europeni, insuficient informaţi sau insuficient motivaţi, pentru a susţine proiectul european", a afirmat PF Daniel.

Pe de altă parte, a a continuat Patriarhul BOR, Uniunea Europeană nu este iubită când emite şi unele recomandări care afectează negativ identitatea culturală şi religioasă tradiţională a cetăţenilor europeni sau când nu reuşeşte să intensifice încrederea cetăţenilor europeni în programele elaborate de ea, PF Daniel apreciind că este necesară implicarea mai activă a cetăţenilor în iniţiative europene.

PF Daniel a vorbit apoi despre sprijinul Patriarhiei la iniţiativă cetăţenească europeană "Unul dintre noi", care urmăreşte ridicarea nivelului de protecţie juridică în Uniunea Europeană a demnităţii umane, a dreptului la viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie. "România fiind statul membru al Uniunii Europene cu cei mai mulţi creştini ortodocşi, Biserica Ortodoxă Română încurajează cooperarea şi solidaritatea europeană", a mai spus Patriarhul României.

Totodată, Întâistătătorul BOR a explicat că, în contextul crizei actuale, Bisericile din Europa contribuie deja la dezvoltarea solidarităţii sociale, în special în ţări puternic afectate de criză, ca Grecia şi Cipru.

"În România, Biserica dezvoltă proiecte cu finanţare europeană în domeniul incluziunii sociale, al educaţiei copiilor şi tinerilor, în domeniul restaurării monumentelor istorice, religioase şi civile, şi chiar în domeniul agriculturii. Recent, a fost semnat un protocol de colaborare între Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România cu scopul de-a încuraja folosirea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii prin diverse programe. Sperăm din partea Uniunii Europene ca aceste fonduri destinate agriculturii să crească în viitor şi pentru România. În concluzie, criza actuală cheamă toate statele Europei şi pe toţi cetăţenii europeni la mai multă coresponsabilitate, cooperare şi solidaritate, adică la mai multă unitate. Liderii religioşi din Europa pot contribui, de asemenea, la depăşirea crizei actuale prin apelul la coresponsabilitate şi solidaritate, prin rugăciune şi acţiune, prin cultivarea speranţei şi încrederii în efortul comun de-a ameliora situaţia actuală", a adăugat PF Daniel.

Patriarhul a subliniat şi faptul că diversitatea spirituală şi culturală a Europei este marea bogăţie ce trebuie păstrată, chiar dacă nu poate fi cuantificată economic sau financiar.

"Dialogul Uniunii Europene cu Bisericile, comunităţile religioase şi filosofice este, în acelaşi timp, un act democratic şi de respect pentru cetăţenii europeni, pentru credinţa şi cultura lor, indiferent de prosperitatea lor materială", a conchis Întâstătătorul BOR.

realitatea.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri