anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Phenianul îl compară pe Trump cu Hitler

GALERIE
trump hitler
  • trump hitler
- +

Acest ultim atac are loc la o săptămână după ce regimul nord-coreean l-a catalogat pe Trump drept „nebun”, în contextul unei amplificări a tensiunilor în urma morţii studentului american Otto Warmbier, deţinut timp de 18 luni în Coreea de Nord şi evacuat în comă.

 

Într-un editorial, Agenţia centrală de ştiri nord-coreeană (KCNA) denunţă politici-cheie ale lui Trump drept „nazism în secolul al XXI-lea”. Trump anunţa la învestirea sa, în ianuarie, că „începând din acest moment America va fi pe primul plan”. KCNA scrie că „principiul «America first» preconizează o dominaţie mondială prin recursul la mijloace militare, la fel ca şi în cazul conceptului lui Hitler cu privire la ocupaţia lumii”.

Trump „urmează politica dictatorială a lui Hitler” cu scopul de a-i împărţi pe ceilalţi în două categorii, „prieteni şi inamici” şi de a justifica „suprimarea”, scrie agenţia.

Phenianul îşi critică de obicei inamicii în expersii colorate de propagandă, însă comparaţii cu iniţiatorul celui de-al Doilea Război Mondial şi arhitectul Holocaustului sunt neobişnuite chiar şi după standardele sale. Amninistraţia Trump face demersuri în vederea unei înăspriri a sancţiunilor impuse Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic, iar KCNA o acuză de blocarea unor furnituri medicale, denunţând o „faptă neetică şi inumană, care depăşeşte cu mult blocada impusă de Hitler Leningradului”. Milioane de oameni au murit în urma asediului de 900 de zile al oraşului rus, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lupta împotriva ameninţării pe care o reprezintă regimul stalinist izolat urmează să se afle în centrul întâlnirii, la Washington, săptămâna aceasta, între Trump şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in. O serie de teste atomice şi de rachetă efectuate de Phenian - şi ameninţări cu acţiuni militare împotriva Washingtonului - au intensificat tensiunile în peninsulă. Moartea lui Warmbier a amplificat aceste tensiuni, după ce Trump a denunţat ”regimul brutal” al tânărului lider nord-coreean Kim Jong-un.

„Modul lui Trump de a gândi că întreaga lume poate să fie sacrificată doar pentru o viaţă mai bună în Statele Unite i-a făcut chiar şi pe aliaţii şi marionetele sale să se înveţe minte”, adaugă KCNA. Nordul foloseşte adesea o retorică bombastică şi uneori rasistă şi sexistă pentru a denunţat acţiunile unor lideri ai lumii care displac regimului.

Phenianul l-a comparat pe fostul preşedinte american Barack Obama cu o maimuţă, după ce acesta a susţinut lansarea "The Interview", o comedie hollywoodiană care ironizează conducerea nord-coreeană. Regimul a catalogat-o pe fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye drept o „căţea bătrână şi turbată” şi o „prostitată” care-i aparţine proxenetului Obama.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.