anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Piaţa auto din România a înregistrat în iulie cele mai bune vânzări din mai 2012 încoace

GALERIE
piata, auto, romaneasca
 • piata, auto, romaneasca
- +

Piaţa auto românească a înregistrat în luna iulie cea mai bună evoluţie începând din mai 2012, însă după primele şapte luni afişează o scădere de 14% faţă perioada corespunzătoare din 2012, la aproape 43.000 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).


„Din decembrie 2011 şi până în iulie 2013, doar luna mai 2012 a înregistrat un volum mai mare de autovehicule vândute de către operatorii din piaţa auto. Totuşi, pe ansamblul pieţei, livrările totale (autoturisme şi vehicule comerciale) înre-gistrează după şapte luni din 2013 o scădere de 14% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut. În interiorul acestei scăderi, remarcăm autoturismele, care au un declin al vânzărilor de 13,2%, scăderea fiind totuşi atenuată faţă de procentul înregistrat luna trecută, când acesta era de peste -19%“, arată APIA, într-un comunicat.


În continuare, potrivit asociaţiei, vânzările sunt susţinute de achiziţiile rea-lizate de către persoanele juridice (76% din total în primele şapte luni). Astfel, pe fondul începerii târzii a Programului „Rabla“, dar şi a accesului dificil la credite, vânzările către persoanele fizice reprezintă la şapte luni doar 24% din total (în creştere totuşi faţă de primele şase luni când acest procent era de 19%). „Este însă de remarcat faptul ca în luna iulie, acest raport a fost mult mai echilibrat (47% persoane fizice versus 53% persoane juridice), această situaţie fiind efectul demarării Programul «Rabla»“, se mai spune în analiza asociaţiei.
În plus, potrivit APIA, continuă să se manifeste în piaţă impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate care, la un volum de 128.504 unităţi la autoturisme şi 25.700 la vehicule comerciale, au o creştere de 44%, respectiv 7% faţă de 2012. „Din aceste cifre, rezultă că, la fiecare autovehicul (autoturism şi vehicul comercial) nou vândut în România, au fost aduse alte 3,6 rulate“.


În primele şapte luni au fost vândute 36.069 de autoturisme, comparativ cu 41.551 în intervalul similar din 2012. În luna iulie, vânzările de autoturisme au crescut faţă de iunie cu 24,2%, la 7.105 unităţi. Topul pe mărci la şapte luni este format din Dacia, cu 11.346 unităţi vândute (31,5% din total), Volkswagen (4.149 unităţi / 11,5%), Skoda (2.769 unităţi / 7,7%), Renault (2.091 unităţi / 5,8%), Ford (2.042 unităţi / 5,6%) şi Hyundai (1.631 unităţi / 4,5%).Pe modele, Dacia Logan rămâne pe primul loc, urmat de Duster, Sandero, Volkswagen Golf şi Skoda Octavia.


„Analizând pe clase, remarcăm faptul că, după şapte luni, doar clasa monovolum este pe plus, toate celelalte fiind pe minus. Modificarea Codului Fiscal - prin care a fost limitată deductibilitatea amortizării - se dovedeşte a fi un factor suplimentar de scădere pentru autoturismele din clasele superioare, acestea înregistrând scăderi peste media pieţe (31% - 32%)“, conform comunicatului.Producţia a înregistrat în luna iulie o creştere de 25% faţă de luna precedentă, ceea ce face ca, după primele şapte luni, acest indicator să urce cu 40,2%, la 270.064 unităţi, cifră datorată în exclusivitate producţiei de autoturisme, care înregistrează un avans de 48,8%, la 270.050 unităţi. În cifre absolute, faţă de aceeaşi periodă din 2012, au fost fabricate în 2013 cu 77.406 mai multe autovehicule. Volumele cele mai mari le-au înregistrat Dacia Sandero (76.153 unităţi, dublu faţă de 2012), urmată de Dacia Duster (75.624 unităţi), Dacia Logan (65.285 unităţi) şi Ford B-MAX (50.434 unităţi).


Şi exporturile au crescut cu 17,5% în primele şapte luni, la 225.388 unităţi, evoluţie susţinută în exclusivitate autoturismelor. Cel mai exportat model în luna iulie, a fost Dacia Sandero (11.652 unităţi), urmat de Duster (9.932 unităţi) şi B-MAX (7.132 unităţi). Pe ansamblul primelor şapte luni, pe primul loc este Duster (74.168), urmat de Sandero (72.098) şi Ford B-MAX (50.444). Ar mai fi de remarcat faptul că peste 83% din producţia naţională a fost exportată, industria auto contribuind astfel în mod semnificativ la reducerea deficitului comercial al României.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.