Piața chiriilor în Iași, la început de an universitar: creșteri peste inflație în zonele centrale

sâmbătă, 31 august 2024, 03:01
3 MIN
 Piața chiriilor în Iași, la început de an universitar: creșteri peste inflație în zonele centrale

În Iași, în continuare sunt mulți cei care aleg să locuiască într-un apartament închiriat. Față de anul trecut, deși chiriile sunt mai mari cu peste zece procente, specialiștii din domeniu spun că piața a suferit câteva schimbări, costul unei chirii nefiind proporțional cu creșterea generală a prețurilor.

De asemenea, chiriașii sau studenții care vor locuințe în zonele centrale, au apelat la agențiile imobiliare încă din luna iunie, pentru a fi siguri că mai găsesc astfel de oferte. În zonele care vizează periferia, pot exista și chirii care au stagnat.

,,Solicitările privind închirierea au început încă din luna iunie, pentru că dacă ajungi în septembrie și mai cauți ceva în zone centrale, ele sunt epuizate, evident. Sunt foarte mulți care își securizează din timp locurile. Iașul e o piață dinamică pe partea de închirieri. Avem colegi care lucrează tot timpul anului pe partea de închirieri, nu doar în septembrie. Doar că acum, sunt niște vârfuri, desigur, cererea este mult mai mare decât de obicei”, a declarat Emilian Tarcan, reprezentant ,,Casa Alba”.

Chirii mai mari cu 10-15%

Astfel, dacă anul trecut, pentru un apartament cu două camere, chiria era de aproximativ 300 de euro, anul acesta poate fi atinsă suma de 335 de euro.

,,Au mai crescut chiriile, dar aș spune că nu proporțional cu creșterea prețurilor. Media e de maxim 15%, între 10-15%. Dar nu peste tot. E în funcție și de unde solicitările sunt mai multe. Dacă vorbim de periferie, sunt multe situații unde chiriile au rămas la fel, identice cu ce era anul trecut sau în anii precedenți”, a menționat specialistul.

Mai mult, raportându-ne iarăși la creșterile prețurilor, respectiv la persoanele care făceau anumite împrumuturi, acoperindu-le ulterior din chirii, se pare că nu mai este atât de rentabil, având în vedere că aceste chirii nu au crescut proporțional cu modificările.

,,Dacă înainte discutam de randamente de 7%, o medie să spunem, acum media e de 5,5%. Evident că astfel dispare apetitul acesta de a cumpăra. În momentul în care îți faci niște calcule de rentabilitate, vrei să-ți recuperezi investiția într-un termen cât mai scurt și atunci există riscul ca mulți dintre cei care făceau astfel de plasamente să se gândească la altceva. Ideea asta de apartament cumpărat care poate fi închiriat nu își câștigă valoarea doar din chirie, ci și datorită prețurilor de pe piață. Și în momentul în care faci un procentaj din acesta, vezi că nu e vorba de doar acei 5,5% pe care îi ai din chirii, ci e mai mult de atât, ținând cont de creșterea prețurilor”, a adăugat acesta.

Proprietarii, dornici să mărească chiriile

Totodată, proprietarii, influențați de creșteri, fiind puși în situații de prelungire a contractelor de închiriere, cer modificări, optând pentru chirii mai mari. Cu toate acestea, agenții îi sfătuiesc să nu crească prea mult prețurile.

,,De exemplu, avem contracte în derulare care expiră, chiriașii vor să rămână în continuare, și atunci când purtăm discuțiile cu proprietarii legat de prelungirea contractelor, toți ne spun că ar vrea să modifice, ținând cont de prețurile care au tot crescut peste tot, și este firesc că vor asta, nu este absurd, dar noi chiar îi încurajăm să nu crească prea mult chiria pentru că întotdeauna acolo unde forțezi prețul chiriei și riscul să pierzi chiriașul este destul de crescut. Este o chestiune acceptată, îți iau o chirie mai mică, dar totodată am o siguranță că am un chiriaș pe termen foarte lung. Noi încurajam în sensul ăsta”, a conchis acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii