Piaţa imobiliară ieşeană, în picaj în luna septembrie: numărul autorizaţiilor de construire a scăzut la jumătate faţă de anul trecut

luni, 14 noiembrie 2022, 02:50
5 MIN
 Piaţa imobiliară ieşeană, în picaj în luna septembrie: numărul autorizaţiilor de construire a scăzut la jumătate faţă de anul trecut

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădirile rezidenţiale emise în judeţul Iaşi a scăzut cu 48% în septembrie 2022, faţă de septembrie 2021. Iar diferenţa majoră s-a înregistrat la nivelul autorizaţiilor din mediul rural. Dacă în oraşele din judeţul Iaşi s-au eliberat în septembrie 20 de autorizaţii, cu trei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în extraurban scăderea a fost dramatică, de la 276 de documente eliberate în 2021, la 130 în septembrie 2022.

 

În primele trei trimestre din an, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în judeţul Iaşi s-au eliberat în total 1.696 de autorizaţii de construire, adică doar 78,9 % din numărul total al autorizaţiilor eliberate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În mediul rural, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, s-au eliberat 1523 de autorizaţii, cu 420 mai puţin decât anul trecut (o scădere cu 27,6%), iar în mediul urban au fost eliberate 173 de autorizaţii în aceeaşi perioadă (cu 16% mai puţin decât anul trecut, când au fost emise 206 autorizaţii în primele trei trimestre).

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale reprezintă “un indicator important pentru evoluţia pieţei rezidenţiale”, se arată în raportul privind “Piaţa Imobiliară Rezidenţială – Trim. III”, realizat de platforma Imobiliare.ro. Documentul analizează şi evoluţia preţurilor locuinţelor în al treilea trimestru din an, atât la vânzare cât şi la închiriere, comparativ cu trimestrul anterior, dar şi cu ultimii doi ani. (vezi aici documentul complet Raport T3 – 2022 (imobiliare.ro)) Câteva dintre concluziile raportului le prezentăm în continuare.

Evoluţia preţurilor la vânzarea locuinţelor

  • Cu o valoare medie de 2.400 de euro pe metru pătrat, şi cu o creştere a preţurilor în perioada iulie-septembrie de 0,2%, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare. În Iaşi, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o creştere a preţului de 1,5%, preţul ajungând la valoarea de 1.320 de euro pe metru pătrat.
  • În ultimele 12 luni, preţurile solicitare pentru proprietăţile rezidenţiale scoase la vânzare au crescut cel mai mult în Cluj-Napoca (22,5%) şi la Iaşi (16%), iar cel mai puţin în Bucureşti (cu 4,6%).
  • Iar în ultimii doi ani, Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creştere (33,3%), Iaşul a avut a cincea cea mai mare creştere de preţ dintre marile oraşe ale României, iar în Bucureşti creşterea medie de preţ din ultimii doi ani a fost de 18,5%.

 

  • În Iaşi, apartamentele din zona centrală şi cea ultracentrală au avut o valoare medie de listare de 1.896 de euro pe metru pătrat util, cele situate semicentral au fost scoase la vânzare cu un preţ mediu de 1.328 de euro pe metru pătrat, iar în cartierele mărginaşe, suma medie solicitată de proprietari a fost de 1.296 de euro pe metru pătrat util.

 

Evoluţia cererii de cumpărare de locuinţe

  • Platforma Imobiliare.ro şi-a întocmit raportul pe baza cererii şi a ofertei observată în rândul propriilor utilizatori – adică peste două mii de agenţii şi dezvoltatori imobiliari, cu peste 153 de mii de proprietăţi listate pe site.
  • Specialiştii în imobiliare au remarcat că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor a scăzut în toate pieţele, cu 30%, “comparativ cu trimestrul trecut, interesul pentru achiziţia de locuinţe a fost, în al treilea trimestru din 2022, cu 1,4% mai redus la nivelul celor şase centre regionale supuse analizei”. La Iaşi, interesul potenţialilor cumpărători pentru achiziţionare unei locuinţe a scăzut cu 1,7% faţă de perioada aprilie-iunie.
  • În ce priveşte banii pe care au fost dispuşi să îi plătească potenţialii cumpărători pentru o locuinţă, agregatorul Imoradar24, care a analizat intenţiile de tranzacţionare ale utilizatorilor site-ului, a concluzionat că „în Iaşi, aşteptările cumpărătorilor pentru o locuinţă monocamerală se situează la 33.500 de euro, respectiv 65.000 de euro pentru una bicamerală şi 78.000 de euro pe lună pentru una tricamerală”.

 

Evoluţia ofertei la vânzare de apartamente

  • A scăzut însă, cu 21,7% în ultimul an, faţă de cel anterior, şi numărul proprietăţilor rezidenţiale (atât apartamente, cât şi case) disponibile spre vânzare în marile oraşe ale ţării, ajungând la un total de 12.540 de proprietăţi. “Cel mai mare recul, observă specialiştii Imobiliare.ro, în cuantum de circa 34,1%, a avut loc în Iaşi, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 870 de proprietăţi rezidenţiale. (…) Un trend per ansamblu descendent poate fi observat şi privind la numărul de proprietăţi nou introduse pe piaţă”, ce s-a cifrat la 6.310 la nivelul celor şase oraşe cuprinse în analiză, „adică cu 18,7% mai puţine decât în perioada similară a anului precedent. Astfel, o evoluţie negativă a avut loc în toate oraşele, începând cu Iaşi (-27,1%) şi continuând cu Cluj-Napoca (-23,2%), Timişoara (-20,6%), Braşov (-17,7%) şi Constanţa (-3%)”.

 

Evoluţia chiriilor

  • Şi chiriile au crescut, iar Iaşul a înregistrat a treia cea mai mare creştere a preţului cerut la închirierea unei locuinţe, după Bucureşti (8,1 euro pe metru pătrat) şi Cluj (8,8 euro pe metru pătrat). Astfel, preţul cerut la închirierea unei locuinţe în Iaşi a fost, în medie, echivalentul a 7,5 euro pe metru pătrat, în creştere cu 11,9% faţă de trimestrul al doilea al anului. Concret, preţul cerut la Iaşi pentru închirierea unei garsoniere a fost, în medie, de 260 de euro, pentru un apartament cu două camere – de 370 de euro, iar pentru trei camere proprietarii au cerut, în medie 450 de euro.
  • Asta în timp ce chiriaşii erau dispuşi să plătească 250 de euro pentru o garsonieră şi cu 50 de euro mai puţin decât cereau proprietarii pentru apartamente cu două şi trei camere (320 de euro, respectiv 400 de euro pe lună).

“În loc de concluzie, mă simt provocat în a da câteva prognoze personale”, notează Daniel Crainic, şeful biroului de marketing din cadrul Imobiliare.ro, care observă, între altele, că “Raportul dintre venitul mediu şi preţul mediu al locuinţelor se va dezechilibra, în viitor va costa mai mult să devii proprietar. Se va construi mai puţin, oferta va continua să scadă, ceea ce va menţine piaţa în echilibru. Şi mai mult decât oricând, cred că în următoarea perioadă, rolul consultantului – fie că vorbim de brokerul imobiliar sau de reprezentantul dezvoltatorului – va creşte în importanţă. Ceea ce va face cu adevărat diferenţa este plus valoarea reală adusă de profesionist”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii