Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Piaţa imobiliară ieşeană, în picaj în luna septembrie: numărul autorizaţiilor de construire a scăzut la jumătate faţă de anul trecut

GALERIE
piata, imobiliara, picaj, autorizatii constructie
  • piata, imobiliara, picaj, autorizatii constructie
- +

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădirile rezidenţiale emise în judeţul Iaşi a scăzut cu 48% în septembrie 2022, faţă de septembrie 2021. Iar diferenţa majoră s-a înregistrat la nivelul autorizaţiilor din mediul rural. Dacă în oraşele din judeţul Iaşi s-au eliberat în septembrie 20 de autorizaţii, cu trei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în extraurban scăderea a fost dramatică, de la 276 de documente eliberate în 2021, la 130 în septembrie 2022.

 

În primele trei trimestre din an, potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în judeţul Iaşi s-au eliberat în total 1.696 de autorizaţii de construire, adică doar 78,9 % din numărul total al autorizaţiilor eliberate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În mediul rural, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, s-au eliberat 1523 de autorizaţii, cu 420 mai puţin decât anul trecut (o scădere cu 27,6%), iar în mediul urban au fost eliberate 173 de autorizaţii în aceeaşi perioadă (cu 16% mai puţin decât anul trecut, când au fost emise 206 autorizaţii în primele trei trimestre).

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale reprezintă “un indicator important pentru evoluţia pieţei rezidenţiale”, se arată în raportul privind “Piaţa Imobiliară Rezidenţială – Trim. III”, realizat de platforma Imobiliare.ro. Documentul analizează şi evoluţia preţurilor locuinţelor în al treilea trimestru din an, atât la vânzare cât şi la închiriere, comparativ cu trimestrul anterior, dar şi cu ultimii doi ani. (vezi aici documentul complet Raport T3 - 2022 (imobiliare.ro)) Câteva dintre concluziile raportului le prezentăm în continuare.

Evoluţia preţurilor la vânzarea locuinţelor

  • Cu o valoare medie de 2.400 de euro pe metru pătrat, şi cu o creştere a preţurilor în perioada iulie-septembrie de 0,2%, Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare. În Iaşi, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o creştere a preţului de 1,5%, preţul ajungând la valoarea de 1.320 de euro pe metru pătrat.
  • În ultimele 12 luni, preţurile solicitare pentru proprietăţile rezidenţiale scoase la vânzare au crescut cel mai mult în Cluj-Napoca (22,5%) şi la Iaşi (16%), iar cel mai puţin în Bucureşti (cu 4,6%).
  • Iar în ultimii doi ani, Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creştere (33,3%), Iaşul a avut a cincea cea mai mare creştere de preţ dintre marile oraşe ale României, iar în Bucureşti creşterea medie de preţ din ultimii doi ani a fost de 18,5%.

 

  • În Iaşi, apartamentele din zona centrală şi cea ultracentrală au avut o valoare medie de listare de 1.896 de euro pe metru pătrat util, cele situate semicentral au fost scoase la vânzare cu un preţ mediu de 1.328 de euro pe metru pătrat, iar în cartierele mărginaşe, suma medie solicitată de proprietari a fost de 1.296 de euro pe metru pătrat util.

 

Evoluţia cererii de cumpărare de locuinţe

  • Platforma Imobiliare.ro şi-a întocmit raportul pe baza cererii şi a ofertei observată în rândul propriilor utilizatori – adică peste două mii de agenţii şi dezvoltatori imobiliari, cu peste 153 de mii de proprietăţi listate pe site.
  • Specialiştii în imobiliare au remarcat că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor a scăzut în toate pieţele, cu 30%, “comparativ cu trimestrul trecut, interesul pentru achiziţia de locuinţe a fost, în al treilea trimestru din 2022, cu 1,4% mai redus la nivelul celor şase centre regionale supuse analizei”. La Iaşi, interesul potenţialilor cumpărători pentru achiziţionare unei locuinţe a scăzut cu 1,7% faţă de perioada aprilie-iunie.
  • În ce priveşte banii pe care au fost dispuşi să îi plătească potenţialii cumpărători pentru o locuinţă, agregatorul Imoradar24, care a analizat intenţiile de tranzacţionare ale utilizatorilor site-ului, a concluzionat că „în Iaşi, aşteptările cumpărătorilor pentru o locuinţă monocamerală se situează la 33.500 de euro, respectiv 65.000 de euro pentru una bicamerală şi 78.000 de euro pe lună pentru una tricamerală”.

 

Evoluţia ofertei la vânzare de apartamente

  • A scăzut însă, cu 21,7% în ultimul an, faţă de cel anterior, şi numărul proprietăţilor rezidenţiale (atât apartamente, cât şi case) disponibile spre vânzare în marile oraşe ale ţării, ajungând la un total de 12.540 de proprietăţi. “Cel mai mare recul, observă specialiştii Imobiliare.ro, în cuantum de circa 34,1%, a avut loc în Iaşi, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 870 de proprietăţi rezidenţiale. (...) Un trend per ansamblu descendent poate fi observat şi privind la numărul de proprietăţi nou introduse pe piaţă”, ce s-a cifrat la 6.310 la nivelul celor şase oraşe cuprinse în analiză, „adică cu 18,7% mai puţine decât în perioada similară a anului precedent. Astfel, o evoluţie negativă a avut loc în toate oraşele, începând cu Iaşi (-27,1%) şi continuând cu Cluj-Napoca (-23,2%), Timişoara (-20,6%), Braşov (-17,7%) şi Constanţa (-3%)”.

 

Evoluţia chiriilor

  • Şi chiriile au crescut, iar Iaşul a înregistrat a treia cea mai mare creştere a preţului cerut la închirierea unei locuinţe, după Bucureşti (8,1 euro pe metru pătrat) şi Cluj (8,8 euro pe metru pătrat). Astfel, preţul cerut la închirierea unei locuinţe în Iaşi a fost, în medie, echivalentul a 7,5 euro pe metru pătrat, în creştere cu 11,9% faţă de trimestrul al doilea al anului. Concret, preţul cerut la Iaşi pentru închirierea unei garsoniere a fost, în medie, de 260 de euro, pentru un apartament cu două camere – de 370 de euro, iar pentru trei camere proprietarii au cerut, în medie 450 de euro.
  • Asta în timp ce chiriaşii erau dispuşi să plătească 250 de euro pentru o garsonieră şi cu 50 de euro mai puţin decât cereau proprietarii pentru apartamente cu două şi trei camere (320 de euro, respectiv 400 de euro pe lună).

“În loc de concluzie, mă simt provocat în a da câteva prognoze personale”, notează Daniel Crainic, şeful biroului de marketing din cadrul Imobiliare.ro, care observă, între altele, că “Raportul dintre venitul mediu şi preţul mediu al locuinţelor se va dezechilibra, în viitor va costa mai mult să devii proprietar. Se va construi mai puţin, oferta va continua să scadă, ceea ce va menţine piaţa în echilibru. Şi mai mult decât oricând, cred că în următoarea perioadă, rolul consultantului – fie că vorbim de brokerul imobiliar sau de reprezentantul dezvoltatorului – va creşte în importanţă. Ceea ce va face cu adevărat diferenţa este plus valoarea reală adusă de profesionist”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri