PIB-ul estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 miliarde lei, în scădere cu 3,9%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

PIB-ul estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 miliarde lei, în scădere cu 3,9%

GALERIE
PIB Romania
  • PIB Romania
- +

Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055,54 milioane de lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 3,9% faţă de anul 2019, arată datele provizorii publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Produsul intern brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.055.548,8 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de anul 2019. Produsul intern brut estimat pentru trimestrul al-IV-lea din 2020 a fost de 327.352 milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 1,4% faţă de trimestrul al- IV-lea din 2019”, se mai arată în comunicatul INS.

În ceea ce priveşte datele ajustate sezonier, Produsul Intern Brut este estimat pentru trimestrul al-IV-lea din 2020 la 279.461,8 milioane lei preţuri curente, în creştere cu 4,8% faţă de trimestrul al III- lea din 2020 şi în scădere cu 1,8% faţă de trimestrul al -IV-lea din 2019.

“În anul 2020, dinamica PIB şi cea a valorii adăugate brute nu s-au modificat în varianta provizorie (2) comparativ cu varianta provizorie (1). Volumul valorii adăugate brute a înregistrat modificări mai importante în: -comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,5 puncte procentuale), de la 95,3% la 94,8%; - Construcţii (+0,3 puncte procentuale), de la 109.7% la 110%; - Industrie (+0,2 puncte procentuale), de la 90,7% la 90,9%; Volumul impozitelor nete pe produs nu a înregistrat modificări în varianta provizorie (2) comparativ cu varianta provizorie(1)”, potrivit INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări mai mari ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2020, între cele două estimări, au înregistrat: formarea brută de capital fix, de la +1,3% la +1,5%, ca urmare a majorării volumului său de la 105,6% la 106,8%; exportul net (cu impact negativ asupra utilizării Produsului Intern Brut), de la -1,4% la -1,6%, ca urmare a majorării volumului său de la 133,2% la 139,7%.

"Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", se mai arată în comunicatul INS.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.