PIB-ul pentru trimestrul III al anului a fost de 295,2 miliarde lei, în creştere cu 0,4% faţă de trimestrul II
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

PIB-ul pentru trimestrul III al anului a fost de 295,2 miliarde lei, în creştere cu 0,4% faţă de trimestrul II

GALERIE
crestere PIB
 • crestere PIB
- +

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295,216 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020, arată datele provizorii (1) publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, economia României a înregistrat o creştere cu 7,4% pe seria brută şi de 8,1% pe seria ajustată sezonier. ”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 295.216 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul II 2021 şi cu 8,1% faţă de trimestrul III 2020. Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2021 a fost de 866.299 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de perioada 1.I-30.IX 2020”, arată datele INS.

În primele nouă luni, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu perioada similară din 2020, cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2021, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 16 noiembrie 2021.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2021 a fost de 322,788 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7,4% faţă de trimestrul III 2020. Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie-septembrie 2021 a fost de 819,042 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7,1% faţă de perioada similară din 2020.

La creşterea PIB, în primele nouă luni faţă de perioada similară din 2020, contribuţii pozitive mai importante au avut următoarele ramuri: Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%; Industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%; Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%. O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 9%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: Cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creştere a PIB; Formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creştere a PIB; Variaţiei stocurilor (+3%). Un impact negativ l-a avut exportul net (-1,9%), consecinţă a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 13,8% corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (16,7%).

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2021, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 16 noiembrie 2021. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X