anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pictorul Bogdan Bârleanu renunţă la titlul de cetăţean de onoare: E alăturat de infractori

GALERIE
Pictorul Bogdan Bârleanu
 • Pictorul Bogdan Bârleanu
- +

“Eu am crezut că este o onorare a unei activităţi de peste 40 de ani la Iaşi, dar dacă este alăturată de infractori, mulţumesc frumos, nu servesc”, ne-a declarat Bârleanu

Pictorul Bogdan Bârleanu va renunţa la titlul de cetăţean de onoare care i-a fost oferit acum câteva luni de Primăria Iaşi. Pictorul a declarat ieri pentru „Ziarul de Iaşi” că s-a simţit extrem de onorat de distincţia care i-a fost acordată, dar, în lumina ultimelor evenimente, va renunţa la acest titlu. Reacţia pictorului vine după ce municipalitatea a decernat acelaşi titlu unui număr de 43 de persoane care deţin certificate de revoluţionar, unele dintre ele cu probleme de integritate sau cu foste condamnări penale. „Eu m-am simţit onorat, fiind alăturat unei mari galerii de personalităţi care au onorat, de-a lungul vremii, Iaşul: Celibidache, Beligan, Irimescu, Ştefanache, Ilisei şi alţii. Dar în momentul în care alături de aceştia apar şi infractori, eu doresc să-mi păstrez statutul meu de pictor curat în atelier. După Anul Nou, returnez cu toate mulţumirile şi cu toată durerea titlul de cetăţean de onoare care mi-a fost oferit de Primăria Iaşi. Eu am crezut că este o onorare a unei activităţi de peste 40 de ani la Iaşi, dar dacă este alăturată de infractori, mulţumesc frumos, nu servesc”, a declarat Bogdan Bârleanu.

Pictorul a făcut unele comentarii şi în ceea ce priveşte evenimentele de acum 30 de ani, de la Revoluţie. „Adevăraţi eroi care merită toată dragostea noastră, tot respectul, sunt cei care au murit pe altarul Revoluţiei, nu oameni care au tras concluzii căpătând rente viagere şi alte beneficii”, a mai spus Bogdan Bârleanu. Pictorul a devenit cetăţean de onoare a Iaşului în luna septembrie 2019. Reprezentanţii Primăriei au precizat atunci că oferirea distincţiei este o încununare a întregii sale creaţii artistice şi o recunoaṣtere a contribuţiei aduse culturii ieṣene. „Acest moment de celebrare reprezintă reverenţa ieşenilor în faţa unui creator care se înscrie cu prestanţă în marea galerie de maeştri de frumos de la Iaşi”, se arăta în raportul Primăriei, document-suport pentru acordarea titlului, decizia fiind adoptată atunci de Consiliul Local. Decernarea a avut loc în cadrul unui eveniment festiv, intitulat „Seara Valorilor”, care s-a desfăşurat în luna octombrie, cu ocazia Sărbătorilor Iaşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.