Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Piedone are de plătit 1,5 milioane lei. A fost pus sub control judiciar pe cauţiune

GALERIE
piedone
  • piedone
- +

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus, vineri, sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, vineri, că în cazul lui Cristian Popescu Piedone, cercetat pentru abuz în serviciu, a fost luată măsura controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând de vineri 18 decembrie.

Cristian Popescu Piedone trebuie să depună în termen de 10 zile cauţiunea de 1,5 milioane de lei, care va fi consemnată pe numele fostului primar al Sectorului 4, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la o unitate bancară.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Cristian Popescu Piedone are interdicţie să părăsească ţara şi să se apropie sau să comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din dosar. Fostul primar trebuie să meargă la Poliţia Sectorului 4 în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte la DNA sau la instanţă ori de câte ori este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa, să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de subzistenţă, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător pe sume de bani şi alte bunuri ale lui Cristian Popescu Piedone. Sechestru asigurător a fost pus şi pe bani şi bunuri ale Aureliei Iofciu, Luminiţei Larisa Ganea şi Sandrei Ramona Moţoc, la data faptelor funcţionare în Primăria Sectorului 4.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă luarea măsurii preventive şi a măsurilor asigurătorii, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv, unde în 30 octombrie a izbucnit incendiul în urma căruia au murit 62 de persoane.

Fostul primar al Sectorului 4 a fost şi miercuri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă că urmărirea penală în cazul său a fost extinsă pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor.

În acelaşi dosar, anchetatorii au extins cercetările şi faţă de Aurelia Iofciu, șef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi de Ramona Sandra Moţoc, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la fals intelectual.

Potrivit ordonanţei procurorilor de extindere a urmăririi penale, în perioada 12 noiembrie 2014- 30 ianuarie 2015, în calitate de primar al Sectorului 4 București, Cristian Popescu Piedone "și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, HGR 1739/06.12.2006 și Ordinul MAI nr. 3/2011, prin aceea că a emis un acord și o autorizație de funcționare necesare desfășurării activității de către o societate comercială (alta decât SC Colectiv Club SRL)".

"Pentru a autoriza funcționarea acestei societăţi comerciale, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis documentele administrative (acordul și autorizația de funcționare), prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că firma respectivă îndeplinea cerințelor legale necesare avizării", se arată în documentul anchetatorilor.

Potrivit sursei citate, Aurelia Iofciu și Sandra Ramona Moţoc l-ar fi sprijinit pe fostul primar al Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Procurorii anticorupţie au deschis un dosar de abuz în serviciu după incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 62 de persoane.

În acest dosar, procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, pentru emiterea autorizaţiei pentru local fără avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) privind securitatea la incendiu.

Potrivit anchetatorilor, Cristian Popescu Piedone a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, în 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, iar cele două angajate l-au sprijinit în emiterea celor două documente.

Piedone şi cele două angajate au fost arestaţi în 7 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate în 11 noiembrie, de Curtea de Apel.

Într-un alt dosar, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată, în 4 decembrie, pe ofiţerii ISU Bucureşti-Ilfov Antonina Radu şi Petrică George Matei, ambii în arest preventiv, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii militari din DNA susţin că aceştia, deşi au făcut mai multe deplasări la Colectiv, nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. Mai mult, cei doi angajaţi ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obţinerea avizului PSI.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri