Pierde Iaşul cele 44 autobuze electrice promise de Guvern?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cel mai poluat oraş nu are loc la masa la care se taie „caşcavalul“

Pierde Iaşul cele 44 autobuze electrice promise de Guvern?

GALERIE
autobuze electrice
  • autobuze electrice
- +

Deşi iniţial era pe lista oraşelor mari pentru care se vor cumpăra astfel de vehicule nepoluante, în final, Iaşul a fost omis de la licitaţia organizată de Ministerul Mediului. Solicitările „Ziarului de Iaşi“ pentru lămuriri au rămas fără răspuns. Cum merg licitaţiile pentru cele 32 de tramvaie noi ale Iaşului?

Primăria va afla în prima jumă­tate a lunii iunie cine sunt furnizorii care vor să livreze Iaşului 32 de tramvaie noi. În prezent, există două licitaţii în desfăşurare: una a municipalităţii, iar cealaltă a Minis­terului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Prima a fost lansată recent, iar termenul de deschidere a ofertelor este 12 iunie. Până acum, nicio companie nu a formulat vreo solicitare de clarificări, iar licitaţia pare că parcurge drumul firesc spre contractarea unui furnizor. Primăria vrea să achiziţioneze 16 tramvaie cu o lungime de 26 metri, valoarea contractului fiind estimată la peste 142 milioane lei, banii fiind asiguraţi de Uniunea Europeană.

În schimb, licitaţia MDRAP a fost lansată la începutul anului şi este pentru a doua oară când se amână termenul de depunere a ofertelor. MDRAP a comunicat ieri în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP) faptul că noul termen este 6 iunie. Cel iniţial a fost 12 martie, iar prima amânare a fost până pe 22 mai. Dacă, în primă fază, deschide­rea ofertelor a fost amânată la solicitarea companiilor interesate să participe la procedură, la cea de-a doua amânare dată publicităţii ieri nu există o explicaţie clară în SICAP. MDRAP a demarat, anul trecut, un program naţional prin care va achiziţiona tramvaie pentru mai multe oraşe din ţară. La Iaşi este vorba despre 16 tramvaie cu o lun­gime de 30 metri, iar valoarea contractului este estimată la 180 mi­lioane lei. La fel ca în cazul licitaţiei Primăriei, MDRAP beneficiază de fonduri europene pentru această achiziţie.

Autobuzele electrice:ar fi al doilea eşec al Iaşului

De remarcat că, cel puţin iniţial, MDRAP a inclus Iaşul şi pe lista oraşelor pentru livrarea unor autobuze electrice. În februarie 2019, MDRAP a lansat licitaţii pentru achiziţia de astfel de mijloace de transport în cazul mai multor oraşe din ţară, tot în cadrul unui program naţional, dar Iaşul a fost omis. „Ziarul de Iaşi“ a solicitat lămuriri de la autoritatea centrală, dar MDRAP nu a oferit până acum un răspuns, astfel că, în momentul de faţă, nu se ştie cu exactitate dacă autoritatea a renunţat sau nu la achiziţia pentru Iaşi, fiind vorba despre 44 de autobuze electrice. Dacă acest proiect a fost abandonat, ar fi cel de-al doilea eşec al municipalităţii ieşene în încercarea de a aduce la Iaşi autobuze electrice: la sfârşitul anului trecut, Primăria nu a reuşit să acceseze o linie de finanţare specială la Administraţia Fondului de Mediu. Singurele oraşe unde au fost alocaţi bani sunt Bucureştiul şi Braşovul, respectiv cele două localităţi care, alături de Iaşi, sunt considerate având cel mai mare grad de poluare din ţară. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.