anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pierdem teren în topul mediului de afaceri

In clasamentul întocmit de Banca Mondială stăm cel mai prost din UE la accesul la electricitate, numărul de plăţi în contul taxelor, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă.

GALERIE
Euro_coins_and_banknotes
  • Euro_coins_and_banknotes
- +

România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări, şi stă cel mai prost din UE în ceea ce priveşte accesul la electricitate, numărul de plăţi în contul taxelor, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă.

 

Mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) şi chiar Belarus (63), potrivit topului "Doing Business 2014" publicat marţi de Banca Mondială. România este vecină în top cu ţări ca Grecia (locul 72) sau Cehia (75) şi este urmată de Republica Moldova (78), Croaţia (89) sau Rusia (92). Germania, cea mai mare economie europeană, este pe locul 21 la nivel mondial, iar Danemarca este poziţionată pe prima poziţie în UE şi pe locul 5 în lume. Banca Mondială evaluează mediul de afaceri în funcţie de 10 indicatori generali: procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă. România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit. Faţă de anul trecut, România a îmbunătăţit mai multe aspecte, vizând procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale. Astfel, România a înlesnit procedurile de înfiinţare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agenţia de administrare fiscală la registrul comerţului, se arată în raportul BM. Totodată, plata taxelor a devenit mai uşoară şi mai puţin costisitoare pentru firmele din România, după reducerea frecvenţei plăţilor la de două ori pe an, faţă de plăţi trimestriale anterior, şi prin reducerea ratei de taxare pe vehicule, notează Banca Mondială. În ceea ce priveşte garanţia respectării condiţiilor contractuale, noul cod de procedură civilă va veni în sprijinul firmelor prin eficientizarea şi accelerarea procedurilor în instanţă, se spune în raport. Pe de altă parte, România ocupă cele mai proaste poziţii din UE în funcţie de mai multe criterii. România este pe poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile şi un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor. În zona taxelor, firmele din România au cel mai mare număr de plăţi din UE, respectiv 39 pe an, şi au nevoie de 200 de ore pentru a se achita de aceste obligaţii, cu o rată totală de taxare de 42,9% din profit. Toate acestea plasează România pe locul 134 în lume în ceea ce priveşte sistemul fiscal în care trebuie să se descurce firmele, potrivit raportului BM. Economia românească este pe ultimul loc în UE şi în ceea ce priveşte costul importurilor, estimat de BM la 1.495 dolari pe container, faţă de o medie de 1.066 dolari pe container la nivelul UE.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Final de campanie

Cătălin ONOFREI

Final de campanie

Începe alcătuirea bazei de selecţie a viitoarelor vedete de la vârful politicii româneşti.

Filmuletul zilei

opinii

„De ce” şi „cu cine”

Briscan ZARA

„De ce” şi „cu cine”

Când sunt multe semne de întrebare legate de adevăratele interese comunitare ale candidaţilor, e normal să îţi pui întrebarea dacă merită ca votant să te mai deplasezi la secţia de vot. Petru că întrebarea „Merită să votezi?” e direct izvorâtă din „Merită cineva să fie votat?”…

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

Ciprian IFTIMOAEI

Dreptul de vot: secvenţe din istoria alegerilor

În cei 30 de ani de democraţie postcomunistă, am contabilizat 35 de procese electorale organizate la nivel naţional la care mai putem adăuga şi referendumurile locale pentru deliberarea în probleme privind delimitarea administrativ-teritorială sau în alte chestiuni de interes comunitar. În ce măsură aceste alegeri au consolidat democraţia românească şi au adus bunăstare poate constitui o temă de reflecţie în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din anul pandemic 2020.

PSD şi delirul populist

Mihai DORIN

PSD şi delirul populist

De când se face politică, populismul şi demagogia au însoţit-o ca nişte umbre. Există însă o limită în toate, o linie roşie pe care dacă o treci cazi în ridicol şi te descalifici. Cu alte cuvinte, şi populismul se cuvine să aibă măsură, pentru a  nu se întoarce împotriva autorilor lui. 

pulspulspuls

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Băbăeţ, duceţi-l repede înapoi!

Nene Urtoiule, când îţi sugeram prin primăvară să nu te înhaiţi politic la candidatură cu el că are să te facă de râs ipochimenul, pentru că are apucături de ţopârlan, nu ne-ai crezut. 

Caricatura zilei

Salut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.