Pierderi de milioane de lei pentru fosta Țesătura după încetarea contractului cu IKEA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Pierderi de milioane de lei pentru fosta Țesătura după încetarea contractului cu IKEA

GALERIE
iasitex
  • iasitex
- +

SC Iaşitex SA a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri semnificativ redusă comparativ cu 2014, iar exporturile au intrat în picaj. Conducerea fabricii intenţionează să renunţe în acest an la circa 10% dintre actualii angajaţi.

Pierderea contractului cu IKEA a zdruncinat vânzările la export ale fostei Întreprinderi Ţesătura. Anul trecut, afacerile fabricii de textile controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza s-au redus cu mai bine de un sfert comparativ cu datele pe 2014. SC Iaşitex SA a realizat anul trecut o cifră de afaceri netă în valoare de 28,4 milioane lei, faţă de 38,6 milioane lei, cât a fost cuantumul acestui indicator în urmă cu doi ani. Dacă în 2014 societatea încheia „pe plus”, cu un profit de circa 140.000 lei, la data de 31 decembrie 2015, fosta Ţesătura a avut pierderi de 4,3 milioane lei. Aceste informaţii apar în documentele publicate pe pagina de internet a societăţii, ce însoţesc convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 26 aprilie 2016.


În anul 2015, Iaşitex a realizat un volum al vânzărilor de 92,40% faţă de prognozat, se arată în bilanţul publicat de conducerea societăţii, cei mai importanţi clienţi fiind Aramis Invest SRL Baia Mare, Taparo SA Tg. Lăpuş şi Sorste Focşani. „În august 2015 s-a finalizat procesul de retragere treptată din colaborarea cu IKEA şi a comenzilor pentru acest client, fapt ce a condus la o scădere cu 50% a comenzilor la exportul indirect, în special pentru ţesături. S-a reuşit, totuşi, o menţinere a comenzilor pe unele ţesături şi preponderent confecţii cu firmele Aramis Baia Mare şi Sorste Focşani”. La export, vânzările au însumat 19,2 milioane lei, sumă ce reprezintă 83,80% din valoarea programată. Nerealizarea vânzărilor la export direct şi indirect se datorează încetării colaborării cu IKEA, se arată în raportul de gestiune pe 2015.

Concedieri

La finele anului trecut, Iaşitex avea de rambursat către bănci credite în valoare de 10,9 milioane de lei. Acestea au fost angajate în anii din urmă pentru asigurarea capitalului de lucru, fiind garantate prin ipotecarea unor imobile aflate în proprietatea unităţii. De asemenea, în decurs de un an, Iaşitex SA a înregistrat o scădere de personal de 34,79%, de la 299 angajaţi pe 1 ianuarie 2015, la 195 la data de 31 decembrie 2015. Potrivit raportului citat, salariul mediu brut oferit de societate era anul trecut de 1.669 lei, iar cel mediu net se situa la valoarea de 1.176 lei. „Faţă de salariul mediu brut de 1.569 lei înregistrat în anul 2014, în anul 2015 salariul mediu brut a crescut cu 6,37 %”, au subliniat în scris oficialii societăţii.

Şi alte concedieri

Pentru anul în curs, conducerea fostei Ţesătura şi-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 25,7 milioane lei şi obţinerea unui profit brut de 729.000 lei. „În anul 2016 se va continua aplicarea programului de restructurare a întregii activităţi a societăţii. Scopul principal al aplicării acestui program îl reprezintă implementarea de tehnologii noi care să asigure societăţii o mare elasticitate şi viteză de răspuns la modificările tot mai frecvente în structura cererii de pe piaţa textilelor. Aşa cum a fost concepută şi dezvoltată pe parcursul anilor, societatea este captivă comenzilor pe serii lungi de fabricaţie, care asigură un nivel redus al marjei de profit. Din această cauză, pentru anul 2016, au fost scoase din fabricaţie produsele care erau la limita costurilor de producţie sau cu o profitabilitate redusă, şi s-au avut în vedere doar acele comenzi şi contracte care au un grad ridicat de valorificare a potenţialului economic existent în prezent”, se arată în proiectul de Buget de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pe anul în curs, semnat de directorul Gheorghe Dulhai. Comparativ cu anul 2015, producţia marfă programată a se realiza în acest an prezintă o scădere de 4,54%.

„Pentru realizarea producţiei marfă estimată, este necesar un fond de salarii de 4.171 mii lei, aferent unui număr mediu de 200 de salariaţi, în scădere faţă de 2015, cu 10,32%, ca urmare a aplicării programului de restructurare continuă a activităţii”, potrivit aceluiaşi document. Tot în acest an, societatea va investi 3,8 milioane lei pentru modernizarea unor utilaje existente, dar şi în tehnologii care să asigure creşterea capacităţii de adaptabilitate a producţiei la solicitările pieţii. Banii pentru investiţii vor proveni din vânzarea de active, majorări de capital social prin aport de numerar, respectiv din surse proprii asigurate prin închirierea spaţiilor excedentare. „Pentru realizarea obiectivelor strategice pentru anul 2016 a fost prevăzut a se aplica un plan de măsuri de reducere a costurilor faţă de limitele antecalculate, în mod deosebit la utilităţi”, se mai arată în proiectul BVC. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.