Pieton ucis chiar pe trecerea de pietoni de o asistentă medicală. Pedeapsa a fost mai dură ca de obicei

sâmbătă, 22 februarie 2025, 03:20
3 MIN
 Pieton ucis chiar pe trecerea de pietoni de o asistentă medicală. Pedeapsa a fost mai dură ca de obicei

O asistentă medicală a ucis un om chiar pe trecerea de pietoni. În loc să oprească în spatele mașinii care îi acorda acestuia prioritate de trecere, femeia a schimbat banda de circulație, lovind pietonul.

Judecătorii au aplicat o pedeapsă mai severă decât cea dispusă de obicei, dar femeia ar putea rămâne totuși liberă.

Cum s-a produs accidentul

În dimineața zilei de 13 septembrie 2021, Florina Bârcă se afla la volanul unui Ford Focus, pe bulevardul Virgil Săhleanu, pe a doua bandă de circulație, venind dinspre Tomești. În fața sa se afla un Volkswagen. În apropierea stației CTP de la fosta fabrică de ulei, un vârstnic de 73 de ani se angajase în traversare, dinspre stânga. Volkswagen-ul a frânat, încetinind puternic și lăsând pietonul să treacă. Bârcă a frânat și ea, dar a și virat ușor dreapta, intrând pe prima bandă. Pietonul ieșise de pe a doua bandă și intrase pe prima. A fost acroșat tangențial de Fordul condus de Bârcă și proiectat spre înainte. Femeia a încercat în ultima clipă să evite pietonul, virând stânga. Nu a reușit decât să acroșeze și VW-ul.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Deși impactul nu fusese deosebit de puternic, pietonul a fost rănit grav, pierzându-și cunoștința. A suferit o fractură complexă de bazin, un traumatism cranio-cerebral și hematoame subdurale. A fost internat în comă și a decedat cinci zile mai târziu, în spital. Autopsia a identificat și existența unor fracturi costale. Acestea fuseseră probabil produse în timpul manevrelor de resuscitare, dar nu influențaseră deznodământul. Ancheta ulterioară a stabilit că Fordul avusese în momentul impactului o viteză de 50-54 km/h. Accidentul ar fi putut fi evitat dacă mașina ar fi avut cel mult 41 km/h. Șoferița îl observase prea târziu pe pieton, impactul devenind inevitabil.

Despăgubirile ar urma să fie plătite de o firmă falimentară

Asistenta medicală a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, fiind pasibilă de o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare. Magistrații Judecătoriei au ținut însă cont de faptul că femeia își regretase fapta, era o persoană bine integrată social, nu avea antecedente penale și nici nu fusese sancționată penal în timpul scurs după accident. De regulă, judecătorii ieșeni aplică în cazul uciderii din culpă o pedeapsă minimă. De această dată, ei au dispus condamnarea inculpatei la trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de patru ani. De asemenea, i-au interzis dreptul de a mai conduce timp de patru ani. „În ipoteza săvârșirii unei infracțiuni de ucidere din culpă prin accidentarea victimei pe trecerea de pietoni, încrederea societății, după exhibarea comportamentului social indezirabil, este diminuată, impunându-se suspendarea exercitării acestor drepturi pe o perioadă de timp suficientă astfel încât cel în cauză să înțeleagă și să își asume consecințele faptelor sale”, au explicat magistrații.

Aceștia au dispus și acordarea unor daune morale și materiale în valoare totală de 440.000 lei către rudele victimei. Despăgubirile ar urma să fie plătite însă de Euroins România SA, firmă aflată în faliment. Sentința Judecătoriei nu este definitivă. Ea a fost contestată de rudele victimei, dar și de procurori, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. Dezbaterile vor reluate pe 9 aprilie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii