Pietre la vezica biliară: când este necesară intervenţia chirurgicală?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Pietre la vezica biliară: când este necesară intervenţia chirurgicală?

GALERIE
dr_nutu_vlad
  • dr_nutu_vlad
- +

Problema operaţiei în litiaza veziculară în momentul de faţă este clară: odată depistat un calcul în vezica biliară se recomandă intervenţie chirurgicală. Care sunt motivele pentru care medicii recomandă operaţia, aflaţi din articolul următor:

„Mă operez sau mai aştept”?

Dr. Nuţu Vlad, şef de lucrări UMF Iaşi, medic primar chirurgie generală, Clinica a I-a Chirurgie, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi:

”Litiaza veziculară înseamnă existenţa unor pietre la nivelul veziculei biliare denumită şi colecist. Problema operaţiei în litiaza veziculară  în momentul de faţă este clară: odată depistat un calcul în vezica biliară se recomandă intervenţie chirurgicală. Indiferent dacă pacientul are sau nu are simptome.  Dacă piatra sau pietrele nu sunt extrase, există oricând riscul ca acele pietre să ducă la o complicaţie. Pacientul spune: „Dar nu mă deranjează, de ce să mă operez?” Pentru că oricând se poate ajunge la complicaţii cum sunt colecistita acută, icterul mecanic sau chiar pancreatita acută.  O intervenţie chirurgicală  în cazul apariţiei unei  complicaţii este mult mai dificilă şi presupune riscuri mai mari.  E mult mai simplu şi mai sigur pentru pacient să se opereze pentru o litiază veziculară necomplicată, decât una complicată. În plus, dacă nu există complicaţii, vorbim de o intervenţie chirurgicală mult mai uşor de suportat de către pacient , cu riscuri mai mici şi cu o recuperare mult mai rapidă. în prezent, cel mai frecvent ,  în cazul depistării de pietre la vezicula biliară  se  practică o intervenţie laparoscopică.  După o colecistectomie laparoscopică pentru eliminarea pietrelor şi a veziculei biliare, pacientul revine la viaţa obişnuită într-o săptămână. Vorbim deci de foarte multe plusuri pe care le aduce o astfel de intervenţie atunci când se pune diagnosticul de litiază biliară fără complicaţii. Din motivele enumerate mai sus  e indicat ca de fiecare dată atunci când se diagnostichează  această patologie, indiferent dacă există sau nu simptome, indiferent  de vârstă,  să se practice o intervenţie chirurgicală. De precizat că se extrage vezica  împreună cu calculii. Nu se mai practică doar extragerea calculilor deoarece dacă vezica rămâne,  calculii vor reapărea. Trebuie spus că odată depistate pietrele la vezica biliară chiar dacă în momentul respectiv  nu cauzează simptome, înseamnă că există totuşi o problemă. Iar riscurile de a apărea complicaţii într-un viitor mai multe sau mai puţin apropiat, există. Pacientul este cel care decide dacă preferă să amâne operaţia în speranţa că nu vor apărea complicaţii.

Ce se întâmplă după operaţie

Există percepţia greşită că după intervenţia chirurgicală deoarece a fost extrasă vezica biliară, persoanele respective vor creşte în greutate.  Este o idee greşită: nu din acest motiv creşte cineva în greutate.  Într-adevăr, extragerea veziculei biliare are câteva inconveniente. Primele 2-3 luni postoperator,  la pacienţii la care s-a practicat colecistectomia  pot să apară tulburări de tranzit. Pacientul sau pacienta în cauză poate avea un tranzit mai accelerat – 2-3 scaune pe zi, mai moi,  deoarece lichidul secretat - bila - nu mai are unde să se depoziteze fiind extrasă vezica biliară. În aceste condiţii bila se evacuează continuu în tubul digestiv şi apar acele scaune mai moi.  După 2-3 luni de la operaţie, tranzitul revine la normal. Un alt inconvenient care va fi însă permanent  este acela că persoana în cauză va tolera mai greu mesele copioase, bogate în multe grăsimi. Practic, nu va putea digera o cantitate mai mare de grăsimi într-un timp scurt.  Persoanele care suferă o astfel de operaţie trebuie să fie atente la acele mese copioase cum sunt cele de sărbători sau aniversări când se servesc într-un timp scurt mai multe feluri de mâncare bogată în grăsimi.

Complicaţii care pot apărea dacă se evită operaţia

Cele mai frecvente complicaţii  ale pietrelor la vezicula biliară sunt cele infecţioase. Litiaza biliară favorizează apariţia unor infecţii.  Mă refer aici la colecistita acută care înseamnă infectarea veziculei biliare cu  un microorganism,  cel mai frecvent cu Escherichia coli. Astfel, apare colecistita acută când durerile sunt mai violente, apare febra, frisonul  şi chiar icterul. O altă complicaţie poate apărea atunci când pietrele  blochează drenarea bilei într-o zonă denumită  infundibilul şi duc la hidrops vezicular.  Aceste pietre pot migra şi la nivelul căilor biliare principale prin care drenează  bila spre duoden şi provoacă icterul mecanic. Sau, în cazuri mai grave, pancreatita acută o complicaţie severă,  cu mortalitate ridicată: 10-15%. Vorbim deci şi de complicaţii severe, cu riscuri mari pentru pacient. De aici şi indicaţia de intervenţie chirurgicală chiar dacă pietrele au fost descoperite întâmplător şi pacientul nu are nici un fel de simptome.  De asemenea, mai trebuie adăugată şi o altă situaţie, întâlnită mai ales la vârstnici care au pietre veziculare de dimensiuni mari (5-7 cm) şi care în timp pot duce la un cancer  vezicular.

Alte situaţii în care chiar dacă nu există pietre la vezică biliară, se indică operaţia

Bila leneşă

* ”Dischinezia biliara (Bila leneşă) – este o patologie gastroenterologică în care iniţial se recomandă tratament medicamentos şi regim alimentar.  Vezica biliară este  hipotonă, nu se contractă cum trebuie şi duce la senzaţie de greutate în partea dreaptă sub coaste ( hipocondru drept), greaţă, disconfort. Uneori  aceste probleme cedează după tratament şi regim,  dar alteori dacă persistă mai mult timp în ciuda tratamentului recomandat, se poate ajunge  la operaţie”, completează dr. Vlad Nuţu.

Colecistita acută

*”Colecistita acută poate apărea şi atunci când nu există pietre în vezica biliară. Astfel de situaţii se întâlnesc mai frecvent la pacienţii diabetici, cu ateroscleroză ( depuneri de colesterol pe vasele de sânge). La aceştia poate apărea o inflamaţie acută cu necroza  peretelui vezical fără calculi. Se indică operaţia pentru extragerea veziculei biliare care din cauza inflamaţiei şi/sau a necrozei nu mai poate funcţiona corect”, arată dr. Nuţu.

Tumori

*”La nivelul veziculei biliare pot exista tumori benigne, un  polip, un lipom sau un adenom. Nu vorbim de pietre dar şi acestea sunt situaţii care au indicaţii de colecistectomie”, adaugă dr. Nuţu.

Simptomele litiazei vezicale

De multe ori pietrele la vezica biliară se depistează întâmplător, în urma unei ecografii efectuate pentru  decelarea unei alte afecţiuni.  Dar există şi multe situaţii în care pacienţii ajung la spital din cauza disconfortului şi/sau a durerilor. Simptomele pot fi diferite de la caz la caz, dar cel mai frecvent  debutul este cu jenă în hipocondru drept, senzaţie de greaţă sau gust amar, matinal. Când apar complicaţii, litiaza veziculară poate debuta acut , cu dureri violente în hipocondru drept, însoţite febră, frisoane, uneori chiar şi de icter.

Ce este colica biliară

Colica biliară este o manifestare a litiazei veziculare atunci când calculul se  deplasează în vezică şi mai ales când se blochează la nivelul infundibilului (polul superior al veziculei biliare). Atunci apare  o durere violentă localizată mai ales în hipocondru drept ( nota redacţiei – sub coaste în partea dreaptă),  dar poate fi localizată şi în epigastru (nota redacţiei – zona superioară a abdomenului) cu iradiere în spate. Perioada în care se manifestă durerea variază de la câteva zeci de minute până la câteva ore.  Poate ceda  atunci când calculul se deblochează sau după intervenţia chirurgicală.

Factori care favorizează litiaza veziculară

*Alimentaţia

*Predispoziţia  genetică

*Sexul feminin 

*Conţinutul bilei care poate fi mai bogat în anumite substanţe 

*Sarcinile – un număr mai mare de sarcini duce la stază biliară

*Tulburări hematologice –  mai ales la la copiii 10-12 ani

Care este diferenţa între vezica biliară şi bilă

Vezica biliară (sau colecistul) este un rezervor temporar al bilei.

Bila sau fierea este un lichid de culoarea galben-verzuie, cu gust amar şi caracter alcalin, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. Acesta este evacuat în duoden în timpul digestiei, ajutând la digerarea lipidelor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.