„Tineti-va firea!“, transmite Roger Waters unora dintre fanii sai. „Sotia mea este intrebata despre noul album pe care, cica, il voi lansa in noiembrie. Cei care intreaba sunt, probabil, confuzi. David Gilmour si Nick Mason scot un album. Dave si Nick formeaza grupul Pink Floyd. Eu, pe de alta parte, nu fac parte din Pink Floyd.“
In vreme ce Waters numara ultimele caramizi ale „Zidului“, fostii sai colegi au decis sa revina in lumina reflectoarelor cu un nesperat nou album, primul dupa o pauza prelungita de 21 de ani.
Anuntul, in vara, al lansarii acestui nou disc, prevazut sa apara in octombrie, a generat reactii diverse. Amestecate, spune Paul Lester de la „The Guardian“. „Unele sunt din varietatea «Fara Waters nu exista Floyd» (din aceeasi familie cu «fara Anderson nu este Yes»).“ Altii vad in asta oportunitatea unui memorial decent pentru Richard Wright, al patrulea membru esential al lui Pink Floyd, disparut dintre noi.
Bateristul Mike Portnoy, ex-membru al faimosilor Dream Theater, autoproclamat „fanatic Pink Floyd“, face parte dintre cei furiosi. „E o lipsa de respect fata de Waters si fata de tot ceea ce a construit el in acesti ani“, s-a suparat Portnoy, care crede ca adevaratul Floyd este cel din perioada Roger Waters si ca albume precum A Momentary Lapse of Reason sau The Division Bell sunt, de fapt, „albume solo ale lui David Gilmour“.
Portnoy primeste o replica de la Mikael Akerfeldt, vocalistul trupei Opeth, care este de parere ca lumea ar trebui sa „isi tina gura si sa se bucure de noul album“.
„Este un disc Pink Floyd pentru secolul XXI“, anunta, in schimb, producatorul Phil Manzanera, iar revista „Uncut“, care in ultimul numar a acordat un spatiu consistent descrierii unei vizite in studioul Floyd, apreciaza ca acest album numit The Endless River este „un splendid tribut adus unui tovaras cazut, cofondatorul si claviaturistul Rick Wright, care a decedat pe 15 septembrie 2008“.
Sursa lui The Endless River o constituie inregistrarile facute in studio, in timpul realizarii ultimului album al trupei, Division Bell, dar nu sunt prelucrari, asa cum cred multi, ale „firmiturilor ramase“. „Am ascultat 20 de ore de inregistrari cu noi trei si am selectat muzica pe care sa o prelucram pentru noul album“, explica David Gilmour. „In ultimul an am adaugat parti noi, am reinregistrat alte parti si, in general, am utilizat tehnologia de studio pentru a realiza un album Pink Floyd pentru un nou secol.“
De asemenea, The Endless River este un nou disc Floyd a carui coperta nu este realizata de celebrul designer Storm Thorgerson (decedat in aprilie 2013), a carui colaborare cu trupa este si ea legendara.
The Endless River contine 18 piese, grupate in patru parti, si este in majoritate un disc instrumental, minus o singura piesa „traditionala“, „Louder Than Words“, inserata in cea de-a patra „parte“. Un cantec cu versuri semnate de Polly Samson, sotia lui Gilmour, o melodie care ar trebui sa prezinte, cumva, intreaga istorie de aproape jumatate de secol a formatiei: „We bitch and we fight… but this thing we do… it’s louder than words… the sum of our parts… the beat of our hearts… it’s louder than words“.
Toamna se numara intoarcerile marilor artisti
„E o toamna in care mari artisti stau practic la coada pentru a lansa albume mult-asteptate“, comenteaza „The Guardian“.
Sezonul este preferat de marile case de discuri pentru lansarea celor mai importante albume, insa anul acesta pare rezervat unor mari artisti despre care nu s-au auzit multe de prea multa vreme.
La sfarsitul lui septembrie, Richard D. James, alias Aphex Twin, a revenit cu Syro, primul sau disc dupa o pauza de 13 ani – „un album de contraste, de limpezime si de depresii care te face curios“, comenteaza „Le Monde“.
In acelasi timp, Leonard Cohen a scos pe piata cel de-al 13-lea lui album, Popular Problems. Un album lansat la doar o zi dupa cea de-a 80-a aniversare a artistului canadian.
Prince face lucrurile in stilul sau. El a lansat pe 29 septembrie nu unul, ci doua albume. Primul este ceva mai rock, se numeste Plectrumelectrum si apare sub sigla Prince & 3rdEyeGirl, trio-ul feminin care il insoteste pe Prince din 2012 incoace. Al doilea, Art Official Age, propune o abordare mai sofisticata a sonoritatilor pop si r’n’b moderne.
Alti „dinozauri“ promit si ei un disc nou. The Who au anuntat asta in vara, dar, probabil, va mai dura pana ce acest disc, primul de la Endless Wire (2006) incoace, va aparea in magazine.
Muzica noua este asteptata si de la Radiohead si, probabil, de la Lauryn Hill, care, spune „The Guardian“, a inceput si ea sa dea semne de viata muzicala.
Cea mai asteptata intoarcere, subliniaza cotidianul britanic, este cea a lui Adele, al carei ultim album, 21, a fost discul cel mai bine vandut atat in 2011, cat si in 2012. Noul album – cei mai multi pariaza ca se va numit 25 – este asteptat undeva in noiembrie, cel mai devreme.
Si Bjork lucreaza la un alt disc impreuna cu Alejandro Ghersi alias Arca, producatorul lui Kanye West si FKA Twigs. Bjork nu a mai scos nimic de la Biophilia, in 2011, dar acum lucreaza la „un disc fantasmagoric, compus din balade synth-pop puternice“. Lucrul l-a album, se pare, s-a incheiat si un anunt oficial va fi facut cat de curand. Pana atunci, artista islandeza va prezenta pe 9 octombrie, la Londra, filmul unui concert inregistrat in timpul ultimului turneu, un film intitulat Björk: Biophilia Live.
Publicitate și alte recomandări video