“Pisica musafir” de Takashi Hiraide

marți, 11 iunie 2024, 14:16
2 MIN
 “Pisica musafir” de Takashi Hiraide

Alcătuit cu fine tuşe de observaţie atentă, romanul Pisica musafir străluceşte prin micile momente şi bucurii ale vieţii, surprinse pe fundalul unei frumuseţi poetice rare.

La finalul epocii Shōwa, el şi ea – soţul care tocmai a demisionat de la o editură şi soţia, corector de manuscrise – locuiesc cu chirie în centrul oraşului Tokyo, într-o casă din curtea unui conac construit în anii ’60. Între cuplul trecut de prima tinereţe şi Mica, pisica vecinilor, care vine adesea în vizite clandestine, se înfiripă o puternică legătură afectivă, prin care viaţa capătă alt sens. Această fericire a lucrurilor mărunte durează până într-o zi, când Mica îşi întârzie mai mult decât de obicei apariţia şi panica se insinuează în molcomul şir de întâmplări cotidiene…

DESPRE AUTOR

Takashi Hiraide s-a născut în prefectura Fukuoka, Japonia, în 1950. Poet remarcabil, liderul primei generaţii de scriitori ai Japoniei postbelice, el a publicat mai multe volume de poeme, dintre care unele experimentale (Hanul, Pentru spiritul de luptător al alunului, Portretul unui tânăr doctor de oase). În 1987 a scris un volum-melanj, ce face tranziţia între vers, poem în proză şi roman, Raza verde în casa mea. De altfel, multe dintre cărţile sale tind să rupă graniţele dintre genuri, încercând să schimbe felul în care cititorul priveşte literatura. Printre ele se numără Note pentru jurnalul scris cu mâna stângă, câştigător al Premiului Yomiuri, o „antologie” de scrisori dedicată unui artist dispărut – Vedere către Donald Evans –, o selecţie de poeme tradiţionale tanka şi rânduri de jurnal – O sută unsprezece poeme tanka prin care-mi jelesc tatăl – şi mai multe culegeri de eseuri pe teme dintre cele mai variate. Romanul Pisica musafir, unul dintre cele mai traduse titluri ale sale, i-a adus Premiul Kiyama Shōhei. Din 1990 Takashi Hiraide predă cursuri de poetică şi artă la Universitatea de Artă Tama.

De marţi, 18 iunie 2024, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Pisica musafir” de Takashi Hiraide
Preț: 20 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii