anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Pistă de 3.000 de metri, un nou turn de control şi un nou drum de acces la Aeroport

GALERIE
aeroport iasi
 • aeroport iasi
- +

Proiectul de modernizare a Aeroportului a luat sfârşit cu acte în regulă. Casa Pătrată a găzduit ieri conferinţa oficială de finalizare a proiectului. 

 În valoare totală de 56,7 milioane euro, proiectul a prevăzut construirea unei noi piste, de 2.400 metri, construcţia suprafeţelor de mişcare aferente, extinderea platformei de parcare a aeronavelor şi construirea unui nou terminal de pasageri. „Viitorul abia acum începe. Odată cu dezvoltarea Aeroportului, au apărut noi nevoi. Ne gândim la zona cargo, necesară pentru traficul de marfă şi rezolvarea accesului rutier. Nivelul preconizat al traficului va face imposibilă procesarea pasagerilor şi asigurarea unui trafic fluid spre şi dinspre Aeroport. Vom avea nevoie de tot sprijinul municipalităţii şi Consiliului Judeţean”, a declarat directorul Aeroportului, Marius Bodea.

Conform aprecierii acestuia, traficul de anul viitor ar urma să se cifreze, după estimările făcute de companii, la peste 700.000 de pasageri. Cifra ar fi cu 200.000 de pasageri mai mare decât estimările anterioare şi dublă faţă de traficul înregistrat în acest an.
 
Cifra include doar pasagerii companiilor de linie, nu şi cei ai curselor charter, sezoniere. În acest an, zborurile charter din cursul verii au adus aproximativ 30.000 de pasageri. Cu 700.000 de pasageri, Iaşul s-ar situa pe locul trei între aeroporturile regionale, după Cluj-Napoca şi Timişoara. „Sunt deosebit de bucuros că am reuşit să realizăm la Iaşi unul dintre obiectivele cele mai dorite de către comunitate. Aeroportul, alături de centrul intermodal de la Holboca, parcul industrial de la Leţcani şi parcul agroindustrial Transagropolis tot de la Leţcani, trebuie să aducă prosperitate judeţului. Nu s-a precupeţit niciun efort în toţi aceşti trei ani pentru a duce la bun sfârşit visul de 25 de ani al ieşenilor”, a spus Victorel Lupu, preşedintele interimar al CJ.
 
O etapă viitoare de dezvoltare a Aeroportului prevede construirea zonei cargo, prelungirea pistei până la 3.000 de metri, construirea unui nou turn de control, unificarea terminalelor 2 şi 3 într-unul singur şi construirea unui nou drum de acces, dinspre Tătăraşi, prin dreptul Aviaţiei Utilitare. „Potenţialul aeroportului nostru este de peste 2 milioane de pasageri anual. Vorbim de prognoze foarte serioase, făcute de consultanţi UE. Prima noastră urgenţă este, acum, nu în viitor, un nou drum de acces. Actualul drum deja nu mai corespunde, la traficul prognozat pe 2016. Noul drum va trebui făcut extrem de repede şi este nevoie de implicarea municipalităţii. Cu 2-3 milioane euro îl putem face”, a spus Bodea.
Construirea unui nou turn de control a fost apreciată de Bodea ca necesară odată cu creşterea numărului de curse şi eventuala prelungire a pistei, costul estimat ridicându-se la 5 milioane de euro. „Noi am luat legătura cu Romatsa pentru a da drumul la proiect. Lucrarea ar putea fi făcută în afara masterplanului general în transporturi, tot cu finanţare europeană”, a precizat Bodea.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.