
Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au cerut opinia câtorva specialişti în privinţa ipotezelor care ar sta la baza prăbuşirii aeronavei.
Din primele informaţii, un martor ar fi observat că elicopterul zbura foarte jos, cu viteză, iar un altul a precizat că pilotul ar fi intenţionat să ajungă la un teren de fotbal situat în apropiere de locul prăbuşirii. Experţii spun că piloţii pot zbura pe acest gen de aparate numai cu ajutorul instrumentelor aflate la bord, în condiţii de vizibilitate zero.
În primul rând, procurorii se vor îndrepta spre o posibilă eroare de pilotaj, dar şi defectarea aparatului de zbor.
„Condiţiile meteo, la momentul producerii accidentului, erau asemănătoare celor de la Iaşi. Frontul atmosferic a fost mare, iar marea problemă a fost plafonul de nori foarte jos. Cea mai plauzibilă cauză a producerii prăbuşirii a fost condiţiile meteo. Plafonul de nori era coborât, iar el o fi intrat în acesta fără ca organismul să se acomodeze, creându-i o iluzie falsă că se află mai sus. Este o chestie de o fracţiune de secundă. Nu cred că pilotul a pierdut controlul aparatului, nu avea cum, deoarece are aparatură de bord sofisticată. Poate a făcut ceva viraje… La fel ca în accidentul SMURD de la Iaşi, în 2006. Elicopterul este de ultimă generaţie, este foarte bun. Dar este vorba despre organism. Când staţi cu picioarele pe sol, aveţi o senzaţie, când urcaţi la zece metri şi sunteţi agăţaţi de o funie, aveţi o altă senzaţie. Altfel reacţionează organismul la altitudine. Îl cunosc foarte bine şi exclud o eroare de pilotaj. Am zburat destul cu el. De când este aviaţia, au fost şi vor mai fi accidente. Păcat“, a spus Mihai Hariga, fost ofiţer navigant, în prezent pensionat.
Aseară, reporterii „Ziarului de Iaşi“ l-au contactat telefonic pe locţiitorul comandantului Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, Cătălin Ungureanu, pentru o declaraţie, însă acesta era vizibil afectat.
„Îmi pare rău, nu pot spune nimic acum. Nu mai este nimic de spus. Am procurorii la mine. Pot doar să spun că îmi pare rău“, a spus comandorul Ungureanu.
Cei doi erau prieteni, aşa încât Cătălin Ungureanu era specificat ca persoană de referinţă în CV-ul pilotului decedat, Doru Gavril.
VEDEȚI ȘI:
IMAGINI: CUTREMURĂTOR! Minutele fatidice dinaintea prăbușirii elicopterului SMURD
Publicitate și alte recomandări video