Plajele de pe litoral, invadate iar de alge. Sunt periculoase pentru sănătate?

joi, 11 iulie 2024, 14:15
1 MIN
 Plajele de pe litoral, invadate iar de alge. Sunt periculoase pentru sănătate?

Plajele de pe litoralul românesc sunt din nou invadate de alge, după episodul cel mai recent de săptămâna trecută.

De zile întregi, valurile aduc la ţărm plantele de culoare verde, spre disperarea turiştilor, dar şi a hotelierilor.

Specialiştii dau asigurări că nu există niciun pericol de îmbolnăvire. „E o situaţie clasică a unei specii de alge oportunistă care a profitat de temperaturile ridicate din apa mării, de suportul nutritiv adus de apele din Dunăre, care nu sunt chiar foarte mici pentru perioada asta, şi de condiţiile de calm relativ din ultima perioadă. Munţi de alge au fost strânşi de la malul mării. Care sunt cele mai afectate staţiuni

Nu sunt periculoase. Sunt alge, sunt plante inferioare. Nu deranjează pe nimeni”, a explicat Florin Timofte, director la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Prezenţa algelor este şi un disconfort, după cum au spus turiştii, din punct de vedere al mirosului, pentru că nu este plăcut să vii la plajă, pe temperaturi ridicate, și să stai să suporți mirosul acestor plante, care practic intră în putrefacție, spun specialiștii.

În momentul în care este furtună pe mare, algele sunt scoase la mal dimineața. Soarele le bate toată ziua și, astfel, degajează un miros greu de suportat de cei care vin în concediu și vor să se simtă bine pe litoral.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii