Plan de ajutorare a mamelor minore din judeţ, pus la cale de un ONG
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Plan de ajutorare a mamelor minore din judeţ, pus la cale de un ONG

GALERIE
mame minore
 • mame minore
- +

Asociaţia SAMAS şi UNICEF au desfăşurat un proiect - „Educaţie şi sprijin pentru părinţii adolescenţi şi tineri”, în cadrul căruia s-a desfăşurat un focus grup la care au luat parte medici, specialişti din domeniul asistenţei sociale, mediatori şi reprezentanţi ai ONG-urilor din Iaşi. 

Premisa de desfăşurare a proiectului a fost că în 2020, în Iaşi, din cele 8.772 de naşteri, în 657 de cazuri mamele au avut sub 19 ani, iar 14 au avut mai puţin de 15 ani, conform datelor existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică. Proiectul desfăşurat vizează îmbunătăţirea stării de sănătate şi a vieţii tinerilor părinţi, cât şi a bebeluşilor lor, prin sprijin şi educaţie pentru adolescente însărcinate şi/sau mame cu copii în vârstă de 0-18 luni şi partenerii lor (tineri taţi, sub 25 de ani). „Focus grupul din judeţul Iaşi a fost unul dintr-o serie de cinci astfel de evenimente organizate în proiect în cinci judeţe din ţară cu număr ridicat de mame adolescente şi părinţi tineri: Iaşi, Mureş, Dolj, Bacău şi Braşov. De asemenea, în cadrul proiectului, la nivel naţional, 1.700 de asistenţi medicale comunitari vor beneficia de formare medicală continuă privind nutriţia şi îngrijirea bebeluşului şi a copilului mic, pentru a putea sprijini, la rândul lor, 10.200 de tineri părinţi”, au transmis organizatorii.

Proiectul inventariază şi iniţiativele locale cu privire la mamele adolescente şi tinerii părinţi, desfăşurate în perioada 2018 - 2021. „Fenomenul mamelor adolescente şi realitatea cu care se confruntă ele sunt probleme nerezolvate de ani buni. Lipsa de informare a tinerelor, slaba colaborare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi cei care activează în domeniul asistenţei sociale fac ca România să rămână plasată în topul ţărilor cu mame adolescente”, a precizat Sînziana Ioniţă-Ciurez, director executiv al Asociaţiei SAMAS. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X