Plan de rezervă: Recuperarea să preia pacienții de la Lețcani. 5 milioane puse la bătaie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Plan de rezervă: Recuperarea să preia pacienții de la Lețcani. 5 milioane puse la bătaie

GALERIE
spital recuperare iasi
  • spital recuperare iasi
- +

Municipalitatea pune banii la dispoziţie pentru amenajarea a 40 de paturi care pot beneficia de suport de oxigen

O dată cu scăderea temperaturilor, Spitalul Modular de la Leţcani dă semne să cedeze. Mai exact, sistemul termic. Din cauza fluxului mare de oxigen administrat, actul medical are loc cu uşile deschise, pentru a se evita pericolul de explozie. Deşi s-a luat în discuţie varianta cu Spitalul de Recuperare, unitatea medicală nu este de fapt pregătită pentru a prelua cei 86 de bolnavi.

La ultima şedinţă a Consiliului Local s-a pus problema unei îmbunătăţiri de alimentare cu oxigen a Spitalului de Recuperare, acesta fiind luat în calcul ca înlocuitor al Spitalului Modular de la Leţcani. “Spitalul de Recuperare a prezentat un proiect pe care l-am supus şi Consiliului Local privind construirea unei reţele de fluide medicale, inclusiv oxigen, pentru 40 de paturi, prezentându-se inclusiv partea de plinte care ar putea alimenta paturile în momentul în care toată reţeua ar fi funcţională. Valoarea proiectului este una destul de mare, de peste 5 milioane de lei, sumă pe care ne-am angajat să o punem la dispoziţia unităţii pentru a putea răspunde în situaţia în care Spitalul de la Leţcani va intra în incapacitate de funcţionare”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Acesta a recunoscut faptul că Spitalul de Recuperare nu poate substitui în totalitate activitatea Spitalului de la Leţcani sau a altor secţii ATI din municipiu pentru că este nevoie de personal medical specializat, de o medicaţie adaptată la tipul de boală. În plus, Mihai Chirica a spus că nu poate fi vorba decât de o funcţionare temporară a Spitalului de Recuperare în această formulă pentru că toate celelalte echipamente existente într-un salon nu sunt 100% adaptate unei secţii ATI, neavând condiţiile de funcţionare cu exces de oxigen în aerul expirat. “Nu face faţă în condiţii optime pentru că staţia de oxigen a fost construită astfel încât să răspundădoar cerinţelor de la secţiile de ATI de la Ortopedie şi cea de ORL, unde aportul de oxigen este unul normal. Condiţiile Covid presupun un volum foarte mare de oxigen astfel încât în momentul de faţă cu greu reuşim să ţinem cele şapte paturi ATI COVID. Mai mult decât atât, am avut şi incidente, cum ar fi faptul că într-o noapte s-a oprit staţia. Am reuşit să acoperind necesarul cu butelii de oxigen. Deci staţia de acolo este suprasolicitată, supraîncărcată şi de aceea stăm într-o alertă permanentă. Practic, vom avea nevoie de o suplimentare a cantităţii de oxigen a staţiei care să deservească inclusiv cele şapte paturi ATI COVID existente acum”, a spus Mihai Chirica.

Ieri, la Iaşi, au fost raportate 572 de noi cazuri. Iaşul nu părăseşte topul “negru“ şi înregistrează 21 de decese. Unul dintre ele, la un pacient de 27 de ani, cu comorbidităţi, nevaccinat. În cadrul campaniei de vaccinare se constată o prezenţă de zece ori mai mare ca în lunile din vară, sau chiar faţă de luna septembrie. Pe 26 cotombrie, s-au vaccinat 4279 de persoane cu prima doză şi 2024 cu doza unică de Johnson&Johnson. Iaşul însă continuă să fie în coada clasamentului la vaccinare, faţă de alte judeţe din Ardeal sau Muntenia, unde cifra este mult mai mare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.