anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Plan de rezervă: Recuperarea să preia pacienții de la Lețcani. 5 milioane puse la bătaie

GALERIE
spital recuperare iasi
 • spital recuperare iasi
- +

Municipalitatea pune banii la dispoziţie pentru amenajarea a 40 de paturi care pot beneficia de suport de oxigen

O dată cu scăderea temperaturilor, Spitalul Modular de la Leţcani dă semne să cedeze. Mai exact, sistemul termic. Din cauza fluxului mare de oxigen administrat, actul medical are loc cu uşile deschise, pentru a se evita pericolul de explozie. Deşi s-a luat în discuţie varianta cu Spitalul de Recuperare, unitatea medicală nu este de fapt pregătită pentru a prelua cei 86 de bolnavi.

La ultima şedinţă a Consiliului Local s-a pus problema unei îmbunătăţiri de alimentare cu oxigen a Spitalului de Recuperare, acesta fiind luat în calcul ca înlocuitor al Spitalului Modular de la Leţcani. “Spitalul de Recuperare a prezentat un proiect pe care l-am supus şi Consiliului Local privind construirea unei reţele de fluide medicale, inclusiv oxigen, pentru 40 de paturi, prezentându-se inclusiv partea de plinte care ar putea alimenta paturile în momentul în care toată reţeua ar fi funcţională. Valoarea proiectului este una destul de mare, de peste 5 milioane de lei, sumă pe care ne-am angajat să o punem la dispoziţia unităţii pentru a putea răspunde în situaţia în care Spitalul de la Leţcani va intra în incapacitate de funcţionare”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Acesta a recunoscut faptul că Spitalul de Recuperare nu poate substitui în totalitate activitatea Spitalului de la Leţcani sau a altor secţii ATI din municipiu pentru că este nevoie de personal medical specializat, de o medicaţie adaptată la tipul de boală. În plus, Mihai Chirica a spus că nu poate fi vorba decât de o funcţionare temporară a Spitalului de Recuperare în această formulă pentru că toate celelalte echipamente existente într-un salon nu sunt 100% adaptate unei secţii ATI, neavând condiţiile de funcţionare cu exces de oxigen în aerul expirat. “Nu face faţă în condiţii optime pentru că staţia de oxigen a fost construită astfel încât să răspundădoar cerinţelor de la secţiile de ATI de la Ortopedie şi cea de ORL, unde aportul de oxigen este unul normal. Condiţiile Covid presupun un volum foarte mare de oxigen astfel încât în momentul de faţă cu greu reuşim să ţinem cele şapte paturi ATI COVID. Mai mult decât atât, am avut şi incidente, cum ar fi faptul că într-o noapte s-a oprit staţia. Am reuşit să acoperind necesarul cu butelii de oxigen. Deci staţia de acolo este suprasolicitată, supraîncărcată şi de aceea stăm într-o alertă permanentă. Practic, vom avea nevoie de o suplimentare a cantităţii de oxigen a staţiei care să deservească inclusiv cele şapte paturi ATI COVID existente acum”, a spus Mihai Chirica.

Ieri, la Iaşi, au fost raportate 572 de noi cazuri. Iaşul nu părăseşte topul “negru“ şi înregistrează 21 de decese. Unul dintre ele, la un pacient de 27 de ani, cu comorbidităţi, nevaccinat. În cadrul campaniei de vaccinare se constată o prezenţă de zece ori mai mare ca în lunile din vară, sau chiar faţă de luna septembrie. Pe 26 cotombrie, s-au vaccinat 4279 de persoane cu prima doză şi 2024 cu doza unică de Johnson&Johnson. Iaşul însă continuă să fie în coada clasamentului la vaccinare, faţă de alte judeţe din Ardeal sau Muntenia, unde cifra este mult mai mare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.