anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Planeta azi și mâine. Câștigătorii competiției își doresc un viitor pașnic (P)

GALERIE
macheta-castigatoare
 • macheta-castigatoare
- +

Pace, verdeață, mulți copaci, energii alternative, gunoaie colectate separat, fabrici care nu poluează, străzi și ape curate, școli îngrijite. Asta au transmis copiii de la Pașcani că își doresc pentru planeta viitorului, prin intermediul machetelor realizate în cadrul competiției ”Planeta azi și mâine”, organizată de Asociația ACVO și compania ApaVital în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Aflată la a treia ediție, competiția a presupus realizarea a două machete din materiale reciclabile pentru fiecare clasă participantă: una care să arate cum percep copiii planeta acum și una care să indice  viziunea lor despre felul în care ar trebui să arate Pământul într-un viitor ideal, scopul acțiunii fiind de a trage un semnal de alarmă în privința degradării constante a mediului înconjurător.

”Trebuie să fim conștienți de faptul că starea mediului depinde și de comportamentul fiecărei persoane în parte și că ceea ce lăsăm moștenire copiilor este rezultatul direct al acțiunilor noastre. Astfel de proiecte au menirea de a reaminti adulților aceste aspecte, de a da voce copiilor, de a-i responsabiliza și de a forma comportamente corecte față de tot ce ne înconjoară”, a spus dr.ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.

Realizatorii machetelor au fost premiați la începutul săptămânii, în cadrul unei festivități care a avut loc pe esplanada din fața Primăriei municipiului Pașcani. Premiul I a fost obținut de clasa a IV-a C de la  Liceul Teoretic ”Miron Costin”, premiul II a mers către clasa a IV-a B de la Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino”, iar premiul III a fost obținut de trei clase: a IV-a de la Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc”, a IV-a B de la Liceu Tehnologic ”Nicolae Iorga” și a IV-a de la Școala Gimnazială Gâștești, structura Gâștești. Celelalte patru clase participante au obținut mențiuni: aIV-a A și a IV-a, structura Lunca, de la Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino”,  a IV-a, structura Sodomeni, de la Școala Gimnazială Gâștești și a IV-a A de la Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga”.  Premiile I, II și III au constat în ghiozdane cu cărți și dulciuri, iar mențiunile, în sacoșe ACVO cu cărți și dulciuri. 

”Am văzut muncă, implicare, creativitate, ne-au plăcut toate machetele pe care le-au realizat elevii și am decis să îi premiem pe toți. Așa cum deja ne-am obișnuit partenerii, fiecare copil a primit o carte cu informații interesante despre planetă, mediu și apă, am văzut bucurie pe chipurile lor atunci când le-au descoperit și sunt sigur că le vor citi cu plăcere. Felicitări elevilor, profesorilor coordonatori și întregii comunități!”, a completat dr. ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO.  

 „Am participat cu plăcere la concursul ‹‹Planeta azi și mâine›› propus de Asociația ACVO. Munca noastră de echipă, dar și ideea atât de actuală a amenințării planetei cu războiul și dorința ca viitorul să fie unul al păcii pe Pământ, credem ca au fost cheia succesului nostru. Activitatea la care am participat a fost cu atât mai inedită pentru noi, întrucât am întrat în competiție cu colegii noștri de aceeași vârstă din oraș și suburbii. Premiile primite au fost cea mai mare bucurie pentru noi, a fost o surpriză extraordinară acum la începutul vacanței de vară. Mulțumim și abia așteptăm provocările următoare!”, a spus prof. Ina Nicoleta Ancuța, coordonatoarea clasei care a câștigat premiul I.

 La competiție au participat 185 de elevi din toate școlile cu clase primare din Pașcani: Liceul Teoretic ”Miron Costin”, Liceul Tehnologic Economic ”Nicolae Iorga”, Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc”, Școala Gimnazială ”Iordache Cantacuzino” și Școala Gimnazială Gâștești.

Proiectul ”Planeta azi și mâine” face parte dintre acțiunile ACVO dedicate mediului înconjurător. Asociația ACVO a fost înființată de către compania ApaVital, la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda asociației sunt dezvoltarea urbană, protecția sustenabilă a mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.