Planta pe care o găsești pe toate drumurile, dar poate trata zeci de afecțiuni

joi, 23 mai 2024, 09:03
2 MIN
 Planta pe care o găsești pe toate drumurile, dar poate trata zeci de afecțiuni

Deși este adesea respinsă ca o buruiană, oamenii au folosit păpădia, în medicina tradițională, de secole.

Nu numai că frunzele, rădăcinile și florile pot adăuga culoare în farfurie, dar se găsesc adesea și în ceaiuri de plante și suplimente, unde sunt folosite ca remediu natural pentru a susține gestionarea zahărului din sânge și pentru a stimula sănătatea pielii, a ficatului și a inimii.

De la rădăcină până la floare, păpădia este o plantă foarte hrănitoare, plină de vitamine, minerale și fibre.

Frunzele de păpădie pot fi consumate gătite sau crude și sunt o sursă excelentă de vitaminele A, C și K. Ele conțin, de asemenea, vitamina E, acid folic și cantități mici de alte vitamine B. Frunzele de păpădie furnizează mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu.

Rădăcina de păpădie este bogată în carbohidrați inulină, un tip de fibră solubilă care se găsește în plante și care susține creșterea și menținerea bacteriilor intestinale sănătoase în tractul digestiv.

Rădăcina de păpădie este adesea uscată și transformată în ceai, dar o puteți mânca, de asemenea, întreagă, ca și alte legume rădăcinoase.

Păpădia conține mulți antioxidanți și poate reduce inflamația

Păpădia conține antioxidanți puternici, ceea ce poate explica multe dintre proprietățile sale medicinale.

Păpădia conține niveluri ridicate de antioxidant beta-caroten, care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ.

Sunt, de asemenea, bogate într-un alt tip de antioxidanți numiți polifenoli, care se găsesc în principal în floare, dar apar și în rădăcini, frunze și tulpini

Păpădia poate reduce inflamația datorită unor compuși precum polifenolii. Unele studii în eprubetă notează o reducere semnificativă a markerilor de inflamație în celulele tratate cu compuși extrași din păpădie.

Un studiu efectuat pe șobolani a determinat că o tinctură obținută din păpădie reduce stresul oxidativ și are efecte cardioprotectoare.

Acidul chicoric și acidul clorogenic sunt doi compuși bioactivi din păpădie care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Studiile efectuate în eprubetă și pe animale arată că acești compuși pot îmbunătăți secreția de insulină – un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge – și absorbția glucozei (zahărului) în mușchi.

Acest proces îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de zahăr din sânge.

Acidul chicoric și acidul clorogenic pot limita, de asemenea, digestia alimentelor bogate în amidon și carbohidrați, ceea ce poate contribui și mai mult la capacitatea păpădiilor de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Citește articolul complet pe antena3.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii