Plantele chiar „țipă” atunci când sunt tăiate. Au fost înregistrate sunetele pe care oamenii nu le-au auzit până acum
Se pare că dacă rănești o plantă, aceasta țipă. Nu în același fel în care am putea țipa noi, oamenii. Mai degrabă, ele emit zgomote cu pocnituri sau clinchet în frecvențe ultrasonice, în afara gamei percepute de auzul uman, care cresc în intesitate atunci când planta devine stresată.
Potrivit unui studiu publicat în 2023, acesta ar putea fi unul dintre modurile în care plantele își comunică suferința față de lumea din jurul lor.
„Chiar și într-un câmp liniștit, există de fapt sunete pe care nu le auzim, iar aceste sunete poartă informații. Există animale care pot auzi aceste sunete, așa că există posibilitatea să aibă loc o mulțime de interacțiuni acustice”, a declarat biologul evoluționist Lilach Hadany de la Universitatea Tel Aviv din Israel, potrivit Science Alert.
„Plantele interacționează tot timpul cu insectele și alte animale, iar multe dintre aceste organisme folosesc sunetele pentru comunicare, astfel încât ar fi foarte suboptimal pentru plante să nu folosească deloc sunetele.”
Plantele suferă schimbări dramatice dacă sunt stresate
Plantele aflate sub stres nu sunt atât de pasive pe cât s-ar putea crede. Ele suferă unele schimbări destul de dramatice, dintre care una dintre cele mai detectabile (pentru noi, oamenii, cel puțin) este eliberarea unor arome destul de puternice. De asemenea, ele își pot modifica culoarea și forma.
Aceste schimbări pot semnala pericolul pentru alte plante din apropiere, care, ca răspuns, își sporesc propriile mijloace de apărare; sau pot atrage animale care să se ocupe de dăunătorii care pot afecta planta.
Cu toate acestea, nu s-a analizat pe deplin dacă plantele emit și alte tipuri de semnale, cum ar fi sunetele. În urmă cu câțiva ani, Hadany și colegii săi au descoperit că plantele pot detecta sunetele. Următoarea întrebare logică a fost dacă îl pot și produce.
Pentru a afla, ei au înregistrat plante de tomate și tutun în mai multe condiții. Mai întâi, au înregistrat plante care nu au fost supuse stresului, pentru a obține o bază de referință. Apoi au înregistrat plantele deshidratate și plantele cărora li s-au tăiat tulpinile. Aceste înregistrări au avut loc mai întâi într-o cameră acustică izolată fonic, apoi într-un mediu normal de seră.
Apoi, au antrenat un algoritm de învățare automată pentru a face diferența între sunetul produs de plantele fără stres, de plantele tăiate și de plantele deshidratate.
Ce sunete scot plantele atunci când suferă
Sunetele emise de plante sunt ca niște pocnituri cu o frecvență mult prea înaltă pentru a putea fi percepute de oameni, detectabile pe o rază de peste un metru. Plantele care nu sunt stresate nu fac prea mult zgomot.
În schimb, plantele stresate sunt mult mai zgomotoase, emițând în medie până la aproximativ 40 de pocnituri pe oră, în funcție de specie. Iar plantele private de apă au un profil sonor vizibil. Ele încep să scoată mai multe pocnituri înainte de a prezenta semne vizibile de deshidratare, care se intensifică pe măsură ce planta devine mai uscată, înainte de a se diminua pe măsură ce planta se ofilește. Citește mai mult pe antena3.ro.
Publicitate și alte recomandări video