anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Comunicat de presă

Planul Bodea în 11 pași pentru Transport public GRATUIT la Iași, pentru un oraș care va începe să respire și să devină tot mai prosper! (P)

GALERIE
Conferinta de presa
 • Conferinta de presa
- +

Senatorul Marius Bodea a prezentat astăzi, pe larg, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul USR Iași, planul de transformare radicală a transportului public ieșean, acesta urmând să devină gratuit. Efortul bugetar calculat anual este de 15-20 de milioane de euro suplimentare față de subvențiile actuale ale Primăriei. 

Planul complex presupune 11 pași concreți, care au fost detaliați, prin care se poate atinge succesul unei asemenea inițiative. Pentru ca transportul public să devină opțiunea numărul 1 a tuturor ieșenilor, pe lângă gratuitate, acesta trebuie să ofere o viteză superioară de deplasare autoturismelor, o frecvență ridicată, să aibă unități de transport moderne climatizate și ecologice, iar traseele să fie extinse pentru a acoperi întreaga zonă urbană și suburbiile.

Vezi AICI integral Planul Bodea pentru un Transport Public GRATUIT!

„Este o soluție care poate părea surprinzătoare sau populistă, dar, în realitate, modelul a fost deja aplicat cu succes în multe locuri din această lume și, pe termen mediu și lung, a adus plusvaloare comunităților locale – a dublat numărul călătorilor cu mijloacele de transport în comun, a suplinit investiții costisitoare în infrastructură, a scos poluarea din orașe și a adus noi rezidenți și noi business-uri care plătesc taxe și impozite. Investiția într-un transport public gratuit, confortabil și eficient se întoarce multiplicată la bugetul local prin efectele pe care le produce. Este momentul să fim vizionari, să luăm la Iași decizii curajoase care să ne diferențieze. Să ajungem să fim, în sfârșit, cu un pas înaintea altora!“, explică Marius Bodea.

Senatorul USR a prezentat studiul de caz al orașului estonian Tallin, unde gratuitatea pe transportul în comun se aplică deja de 9 ani cu succes. De la 35% din populația locală care îl folosea inițial, astăzi a ajuns să fie preferat de 70% din populație, în contextul în care 25.000 de noi rezidenți s-au înregistrat cu domiciliul în Tallin ca urmare a acestei revoluții a transportului în comun.

„Planul meu este ca Iașul să devină primul mare oraș din România în care transportul în comun să fie gratuit în totalitate. Emulația creată, cu un efort bugetar de 15-20 de milioane de euro anual peste suma alocată în prezent, va aduce beneficii mult mai mari în ansamblu. Angajații cu cele mai mici venituri sunt cei care astăzi plătesc la Iași acest serviciu, sunt oameni care nu au beneficiat niciodată de nici o gratuitate. Anual, aceștia vor economisi pentru gospodăriile lor, în care sunt doi salariați, soț și soție, circa 730 de euro pe an, o sumă importantă. Pe lângă aceștia, orașul va câștiga în imagine, prin soluția inovativă, pe lângă celelalte câștiguri care privesc economia, mobilitatea, protecția mediului“, întărește senatorul USR.

Marius Bodea consideră că alternativa la planul său îl reprezintă investiții de 1,5 miliarde de euro în infrastructura rutieră a Iașului, o sumă colosală, care însă nu va rezolva pe termen lung problema ambuteiajelor, deoarece abordarea va încuraja și mai mult ieșenii să investească în mașini personale. În schimb, principala problemă care trebuie țintită printr-un plan curajos privind transportul public este descurajarea folosirii autoturismelor și reducerea poluării. 

Beneficiile vizate pe termen scurt și mediu sunt reprezentate de atragerea de noi rezidenți tineri (gratuitatea este un argument esențial pentru aceștia), atragerea de noi investiții ca urmare a stabilirii tinerilor rezidenți, creșterea veniturilor la bugetul local prin dezvoltarea economiei și crearea de noi locuri de muncă. Aplicarea planului aduce imediat și economii importante la Compania de Transport Public, unde vor avea loc o reorganizare pe criterii de performanță, desființarea serviciului de emitere de bilete și abonamente și, pe cale de consecință, dispariția controlorilor din mijloacele de transport.

Cei 11 pași ai Planului Bodea pentru un transport public gratuit, confortabil și eficient la Iași
 
1. Realizarea unei consultări publice în rândul ieșenilor cu privire la Planul propus.

2.Creșterea flotei CTP la 500 de mijloace moderne de transport în comun, într-un program de investiții de 100 de milioane de euro întins pe durata a 4 ani.

3. Finanțarea de 20 de milioane de euro anual suplimentară poate fi realizată din reforma cheltuielilor inutile din Primăria Iași. Senatorul USR Marius Bodea a prezentat deja public în numeroase ocazii acest calcul, iar 20 de milioane de euro reprezintă, la minimum, risipa actualei administrații publice.

4. Accesarea tuturor liniilor de finanțare europene pentru flote verzi și a altor granturi ale guvernelor UE.

5. Extinderea liniilor de tramvai actuale. 

»în Bucium (pe Bd. Socola, până la fostul Punct de Control),
»Lunca Cetățuii (în dreptul cartierului de blocuri), Complex ERA, Breazu,  Aleea Sadoveanu până în dreptul restaurantului
» La Castel și vom închide inelul Tomești-Holboca-Dancu. 
Acolo unde este posibil va fi lărgită strada pentru a crea bandă dedicată cu separator pentru transportul public.

6. Introducerea axelor unice de tramvai Nord-Sud și Est-Vest prezentate în cadrul unui Plan anterior.

7. Introducerea de benzi dedicate autobuzelor în zona centrală și pe bulevardele pe care nu există linii de tramvai.

8. Digitalizarea completă a transportului public ieșean.

9. Creșterea taxelor de parcare în zonele centrale și a marilor bulevarde, după punerea la punct a transportului public. Din banii obținuți, de ordinul milioane de euro, va fi finanțat transportul public.

10. Prelungirea programului transportului public până la 1 noaptea. Acest fapt va determina venituri importante suplimentare pentru industria distracției și domeniul retail-ului.

11. Realizarea de Park&Ride la toate intrările din oraș.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.