Cheltuieli minime de investiţii în municipiu: doar 15% din ce era prognozat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Primăria merge la ralanti faţă de prognoză

Cheltuieli minime de investiţii în municipiu: doar 15% din ce era prognozat

GALERIE
primaria-iasi
  • primaria-iasi
- +

În primul trimestru, la secţiunea cheltuieli de dezvoltare s-au făcut plăţi de numai 21 de milioane de lei, faţă de o prognoză de 145 de milioane. Pentru tot anul s-au estimat cheltuieli de 617 milioane, ceea ce înseamnă că s-au făcut plăţi de numai 3,4%.

Municipalitatea a efectuat cheltuieli minime de investiţii în primul trimestru al anului. Un raport întocmit de specialiştii Primăriei privind execuţia bugetului local pe primele trei luni arată că nivelul plăţilor aferente cheltuielilor de investiţii se ridică la doar 14,54% din prognoza de la început de an. Astfel, potrivit documentului, cheltuielile totale ale secţiunii de dezvoltare ajung la 21,1 milioane de lei, în condiţiile în care prevederile erau de 145,1 milioane de lei, iar pentru tot anul se prevăd cheltuieli de dezvoltare de 617 milioane de lei.

Ni­velul este destul de redus având în ve­dere că, în acest an, Primăria trebuie să facă un efort considerabil în a finaliza proiectele europene întârziate în anii trecuţi. Spe­cialiştii nu explică motivele pentru cheltuielile reduse, iar oficialii municipalităţii nu au comentat ieri informaţiile. În acest context, de precizat este că bugetul general pe 2015 a fost adoptat la mijlocul lunii februarie. Raportat la bugetul de dezvoltare pe întreg anul, Primăria a achitat până acum doar 3,42% din suma prevăzută la început de an (617,1 milioane de lei).

Primăria a încasat bani, dar nu a reuşit să-i cheltuiască

Raportul specialiştilor arată că cele mai multe plăţi s-au dus pentru finanţarea pro­iectelor de infrastructură. Astfel, 9,3 mi­lioane de lei au fost achitate pentru in­ves­tiţiile în derulare, reprezentând 14,52% din suma estimată pe primul trimestru (63,9 milioane de lei). Cel mai mare grad de realizare la nivelul cheltuielilor se înre­gistrează în cazul investiţiilor directe ale Primăriei (89,45%) şi alte servicii publice generale (62,55%). În schimb, cheltuielile de dezvoltare privind asistenţa socială şi sănătate se ridică la 3,74% şi, respectiv, 9,27% din prevederile bugetare.

La capitolul venituri ale secţiunii de dezvoltare, în primul trimestru, Primăria a înregistrat un grad realizare de 83,24%, respectiv 82,7 milioane de lei dintr-o sumă estimată iniţial la 99,4 milioane de lei. Sumele primite de la Uniunea Europeană ajung la 13,2 mi­lioane de lei, deşi estimările arătau că, în primul trimestru al anului, încasările ar fi urmat să ajungă la 41,8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, municipalitatea a încasat doar 31,7% din prevederile trimestriale. Gradul de realizare la capitolul subvenţiilor de la bugetul de stat ajunge la 70,63%, respectiv de 28,7 milioane de lei.

În schimb, au venit bani din rambur­sările împrumuturilor, mai exact sumele provenite din excedentul bugetului local de anul trecut, în valoare de 34,7 milioane de lei (42,03% din totalul încasărilor secţiunii de dezvoltare la data de 31.03.2015). Există şi un indicator pozitiv. Cu toate că Primăria a estimat că va încasa 97.000 de lei din valorificarea unor bunuri la început de an, suma a fost, de fapt, de aproape zece ori mai mare, astfel că au fost depăşite deja şi prevederile anuale.

Încasăriile din impozite şi taxe merg bine

Potrivit specialiştilor Primăriei, bugetul local a înregistrat în primul trimestru al anului încasări în valoare de 270,1 milioane de lei, cu 8,5% mai mici decât estimările ini­ţiale. În cazul secţiunii de funcţionare, gra­dul de realizare aferent perioadei ianua­rie - martie se ridică la 96,33%, iar cel al cheltuielilor la 73,87%. „Gradul de realizare al ve­niturilor proprii este influenţat de în­casările provenite din cotele şi sumele de­fal­cate din impozitul pe venit care nu s-au realizat conform prevederilor bugetare“, se arată în raportul privind execuţia bugetară.

În document se menţionează că impozitele şi taxele s-au încasat într-un procent de 43,66% din totalul prevederilor anuale, acest lucru fiind determinat de scadenţa primei tranşe a veniturilor fiscale, respectiv 31 martie, precum şi acordarea unei reduceri de 5% la plata integrală a birurilor. Raportul arată că au fost acordate bonificaţii de 1,22 de milioane de lei pentru 70.000 de persoane fizice şi aproape 1.300 de persoane juridice. „Impozitele şi taxele încasate la 31 martie 2015 au înregistrat o depăşire de 2,17% faţă de prevederile trimestriale“, se precizează în document.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.