Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primăria merge la ralanti faţă de prognoză

Cheltuieli minime de investiţii în municipiu: doar 15% din ce era prognozat

GALERIE
primaria-iasi
  • primaria-iasi
- +

În primul trimestru, la secţiunea cheltuieli de dezvoltare s-au făcut plăţi de numai 21 de milioane de lei, faţă de o prognoză de 145 de milioane. Pentru tot anul s-au estimat cheltuieli de 617 milioane, ceea ce înseamnă că s-au făcut plăţi de numai 3,4%.

Municipalitatea a efectuat cheltuieli minime de investiţii în primul trimestru al anului. Un raport întocmit de specialiştii Primăriei privind execuţia bugetului local pe primele trei luni arată că nivelul plăţilor aferente cheltuielilor de investiţii se ridică la doar 14,54% din prognoza de la început de an. Astfel, potrivit documentului, cheltuielile totale ale secţiunii de dezvoltare ajung la 21,1 milioane de lei, în condiţiile în care prevederile erau de 145,1 milioane de lei, iar pentru tot anul se prevăd cheltuieli de dezvoltare de 617 milioane de lei.

Ni­velul este destul de redus având în ve­dere că, în acest an, Primăria trebuie să facă un efort considerabil în a finaliza proiectele europene întârziate în anii trecuţi. Spe­cialiştii nu explică motivele pentru cheltuielile reduse, iar oficialii municipalităţii nu au comentat ieri informaţiile. În acest context, de precizat este că bugetul general pe 2015 a fost adoptat la mijlocul lunii februarie. Raportat la bugetul de dezvoltare pe întreg anul, Primăria a achitat până acum doar 3,42% din suma prevăzută la început de an (617,1 milioane de lei).

Primăria a încasat bani, dar nu a reuşit să-i cheltuiască

Raportul specialiştilor arată că cele mai multe plăţi s-au dus pentru finanţarea pro­iectelor de infrastructură. Astfel, 9,3 mi­lioane de lei au fost achitate pentru in­ves­tiţiile în derulare, reprezentând 14,52% din suma estimată pe primul trimestru (63,9 milioane de lei). Cel mai mare grad de realizare la nivelul cheltuielilor se înre­gistrează în cazul investiţiilor directe ale Primăriei (89,45%) şi alte servicii publice generale (62,55%). În schimb, cheltuielile de dezvoltare privind asistenţa socială şi sănătate se ridică la 3,74% şi, respectiv, 9,27% din prevederile bugetare.

La capitolul venituri ale secţiunii de dezvoltare, în primul trimestru, Primăria a înregistrat un grad realizare de 83,24%, respectiv 82,7 milioane de lei dintr-o sumă estimată iniţial la 99,4 milioane de lei. Sumele primite de la Uniunea Europeană ajung la 13,2 mi­lioane de lei, deşi estimările arătau că, în primul trimestru al anului, încasările ar fi urmat să ajungă la 41,8 milioane de lei. Cu alte cuvinte, municipalitatea a încasat doar 31,7% din prevederile trimestriale. Gradul de realizare la capitolul subvenţiilor de la bugetul de stat ajunge la 70,63%, respectiv de 28,7 milioane de lei.

În schimb, au venit bani din rambur­sările împrumuturilor, mai exact sumele provenite din excedentul bugetului local de anul trecut, în valoare de 34,7 milioane de lei (42,03% din totalul încasărilor secţiunii de dezvoltare la data de 31.03.2015). Există şi un indicator pozitiv. Cu toate că Primăria a estimat că va încasa 97.000 de lei din valorificarea unor bunuri la început de an, suma a fost, de fapt, de aproape zece ori mai mare, astfel că au fost depăşite deja şi prevederile anuale.

Încasăriile din impozite şi taxe merg bine

Potrivit specialiştilor Primăriei, bugetul local a înregistrat în primul trimestru al anului încasări în valoare de 270,1 milioane de lei, cu 8,5% mai mici decât estimările ini­ţiale. În cazul secţiunii de funcţionare, gra­dul de realizare aferent perioadei ianua­rie - martie se ridică la 96,33%, iar cel al cheltuielilor la 73,87%. „Gradul de realizare al ve­niturilor proprii este influenţat de în­casările provenite din cotele şi sumele de­fal­cate din impozitul pe venit care nu s-au realizat conform prevederilor bugetare“, se arată în raportul privind execuţia bugetară.

În document se menţionează că impozitele şi taxele s-au încasat într-un procent de 43,66% din totalul prevederilor anuale, acest lucru fiind determinat de scadenţa primei tranşe a veniturilor fiscale, respectiv 31 martie, precum şi acordarea unei reduceri de 5% la plata integrală a birurilor. Raportul arată că au fost acordate bonificaţii de 1,22 de milioane de lei pentru 70.000 de persoane fizice şi aproape 1.300 de persoane juridice. „Impozitele şi taxele încasate la 31 martie 2015 au înregistrat o depăşire de 2,17% faţă de prevederile trimestriale“, se precizează în document.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri