Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Respins în urmă cu o lună

Planul extinderii Penitenciarului în Copou revine pe masa consilierilor

GALERIE
penitenciar
  • penitenciar
- +

Consilierii locali vor avea de luat o decizie importantă pe final de an. În ultima şedinţă a plenului, de poimâine, extinderea Penitenciarului în Copou va fi din nou pe ordinea de zi, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a anticipat încă de luna trecută. Proiectul a fost respins în luna noiembrie, dar, pe 29 decembrie, are şanse să fie aprobat. Luna trecută, liberalii au au pledat în favoarea aprobării extinderii unităţii de detenţie, însă unul dintre consilierii PNL a absentat la vot astfel că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu a putut fi aprobat.

Oficialii Penitenciarului: de ce nu poate fi relocată unitatea?

În adresa trimisă către Primăria Iaşi, prin care se cere repunerea pe ordinea de zi a proiectului, oficialii Penitenciarului aduc câteva explicaţii cu privire la un eventual plan de relocare.

„Penitenciarul Iaşi custodiază deţinuţi care sunt la dispoziţia instanţelor de judecată (Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel), oraşul Iaşi având cel mai mare Palat de Justiţie din Moldova, fiind obligatoriu să existe un penitenciar în proximitatea acestuia. Din analiza cauzelor aflate pe rolul instanţelor rezultă faptul că acestea au un număr foarte mare de solicitări cu privinţă la prezentarea persoanelor private de libertate, astfel că ar fi practic imposibilă înfăţişarea acestora la orele solicitate, dacă Penitenciarul Iaşi ar fi relocat”, se precizează în adresă.

În ceea ce priveşte terenul din judeţul Neamţ, transmis de către guvern în proprietatea Penitenciarului Iaşi în anul 2021, reprezentanţii instituţiei spun că acea suprafaţă a fost preluată întrucât unitatea de la Iaşi este „cea mai apropiată unitate care poate gestiona acest teren din punct de vedere administrativ”.

„Sistemul penitenciar a preluat acest teren cu intenţia de a construi penitenciare în fiecare judeţ al Moldovei – Suceava şi Neamţ fiind singurele judeţe fără Penitenciar”, se mai arată în adresă.

În final, oficialii Penitenciarului solicită repunerea pe ordinea de zi a proiectului de PUZ „pentru evitarea blocării sistemului penitenciar şi a noilor sancţiuni asupra Ministerului Justiţiei”.

Totodată, instituţia a invocat un memorandam adoptat de către guvern în 2016 prin care s-a dispus luarea de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din penitenciare. Prin extinderea unităţii de la Iaşi, ar fi create încăt 600 de locuri de detenţie.

Ce prevede proiectul de PUZ

Penitenciarul deţine un teren cu o suprafaţă de peste 53.000 mp, un perimetru delimitat de străzile Dr. Vicol (la est), Fagului (la sud) şi F. Iacob (la vest). În prezent, 22% din teren este ocupat de construcţii: proiectul urbanistic propune dublarea acestei suprafeţe, fiind vorba în total despre o zonă edificabilă de aproape 24.000 mp. În schimb, vor scădea suprafeţele alocate circulaţiilor şi parcajelor (de la circa 23.000 mp la cca 19.000 mp), precum şi terenul inerbat (de la 19.000 mp la 11.000 mp). Planul Penitenciarului este să se extindă pe terenul liber de construcţii spre str. Fagului în principal cu o clădire (noi pavilioane de detenţie) în formă de „U”. Regimul de înălţime propus este subsol, demisol, parter şi 2 etaje, dar înălţimea maximă ajunge la 20 metri, similară cu cea a unui bloc de locuinţe cu 5-6 niveluri.

În proiect sunt detaliate şi câteva aspecte care ţin de schimbări în traficul din zonă: de exemplu, str. Fagului ar urma să fie lărgită cu o bandă de circulaţie în partea dinspre incinta unităţii. De remarcat că, în anul 2018, prin certificatul de urbanism pe care l-a emis, Primăria a recomandat Penitenciarului să aibă în vedere o relocare a unităţii de detenţie.

„Recomandare: Având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iaşi se află în intravilanul municipiului Iaşi, într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuinţe individuale şi cartiere de locuinţe colective precum şi în proximitatea unităţilor de învăţământ universitar, se recomandă mutarea/relocarea acestuia într-o zonă care să corespundă specificului acitivităţii”, se arată în certificatul de urbanism emis de Primărie în septembrie 2018.

În noiembrie 2021, consilierii PNL au anunţat, iniţial, că nu vor vota extinderea unităţii de detenţie în Copou, dar, la ora desfăşurării şedinţei, aceştia s-au răzgândit şi au pledat în favoarea investiţiei. Însă, unul dintre consilierii liberali nu a putut fi prezent la vot astfel că, în cele din urmă, grupul PNL s-a abţinut conştientizând că proiectul nu putea fi aprobat. La şedinţa din 29 decembrie, proiectul ar putea fi aprobat dacă alianţa PNL – PMP, cu sprijinul „votului de aur” al viceprimarului Cezar Baciu (exclus din USR), va da undă verde acestui plan, în condiţiile în care USR şi PSD s-au declarat, anterior, împotriva extinderii Penitenciarului în Copou.

VEDEȚI ȘI:

S-au sucit liberalii ieșeni: au pledat pentru extinderea Penitenciarului din Copou - AICI

Proiect controversat în Copou. Sunteţi sau nu de acord cu extinderea Penitenciarului? - AICI

O sentință șoc: justiția ieșeană obligă Primăria să mărească pușcăria - AICI

Panaramă în Consiliul Local. Poli rămâne fără bani, penitenciarul nu se extinde - AICI

IAŞI: Mutarea Penitenciarului, o afacere de cel puţin 27 milioane de euro - AICI

Un nou penitenciar va fi construit la 130 km de Iaşi - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri