Planul Primariei de taiere a copacilor din fata Teatrului. Vezi argumente pro si contra
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Planul Primariei de taiere a copacilor din fata Teatrului. Vezi argumente pro si contra

GALERIE
parc (2)parc (1)parc (3)parc TEatru National
 • parc (2)
 • parc (1)
 • parc (3)
 • parc TEatru National
- +

Tăierile de arbori sunt legate de construirea unei parcări subterane cu o capacitate de 230 de locuri. Astfel, consilierii au aprobat ieri un proiect de 82 milioane lei cu fonduri europene. „Intenţia noastră a fost de a sublinia axa Mitropolie-Teatrul Naţional. Am lărgit circulaţia de pe ax, am introdus fântâni arteziene care să-l evidenţieze şi am reorganizat bazinul transversal“, a declarat arhitectul Daniel Vişan. Puteţi comenta deciziile Primăriei pe site-ul nostru.

Conducerea Primăriei a prezentat ieri în premieră planurile pentru controversatul proiect al parcării subterane din faţa Teatrului Naţional. După mai bine de un an de scandaluri şi de tentative pentru avizarea investiţiei, edilii au reuşit să obţină de la consilierii locali votul pentru reabilitarea spaţiilor verzi din zona Teatrului Naţional şi construcţia parcării subterane de 230 de locuri. Planurile Primăriei au fost prezentate sub forma unei analize tehnico-economice, precum şi a unor planşe.

Ieri, pe site-ul nostru au fost prezentate imagini cu noua fata a parcului din fata Teatrului National, iar la sectiunea "comentarii" iesenii si-au expus punctul de vedere, categoric impotriva planului Primariei. Comentariile le puteti urmari AICI

Cea mai mare parte din investiţia aprobată ieri de consilierii locali vizează construcţia parcării subterane cu o capacitate de 230 de locuri. Pentru a construi parcajul de 6.634 de mp şi rampele de acces de 1.043 de mp, municipalitatea va escava toată esplanada din faţa Teatrului Naţional, parcul fiind delimitat de bulevardul Ştefan cel Mare, străzile I.C. Brătianu, Agatha Bârsescu şi aleea pietonală paralelă hotelului Mitropoliei. Parcarea subterană va fi pe un singur nivel, intrarea fiind asigurată din strada I.C. Brătianu şi Agatha Bârsescu.

Ieşirea se va face prin patru noduri de circulaţie verticală, adică două scări simple şi alte două scări şi ascensoare. După finalizarea parcajului, toată esplanada Teatrului va fi refăcută. Edilii au recunoscut ieri că toată vegetaţia din actualul parc va dispărea. Excepţie va face aliniamentul de platani de la strada I.C. Brătianu, altul asemănător urmând să fie înfiinţat pe latura dinspre hotel. „Intenţia noastră a fost de a sublinia axa Mitropolie-Teatrul Naţional. Am lărgit circulaţia de pe ax, am introdus fântâni arteziene care să-l evidenţieze şi am reorganizat bazinul transversal. Referitor la vegetaţie, există intenţia de a sublinia importanţa monumentelor istorice. Vor fi corpuri de iluminat speciale pentru a evidenţia fântânile şi pentru a se crea o ambianţă convenabilă“, a declarat arhitectul Daniel Vişan. Amplu contestat în mandatul trecut, proiectul Primăriei nu a scăpat de critici nici ieri.

„Se repară toată esplanada cu spaţii verzi“

O parte din consilieri au propus să amâne aprobarea documentaţiei până la organizarea unor dezbateri publice. De asemenea, consilierul PDL Constantin Axinia a criticat faptul că axa Teatru-Mitropolie se opreşte exact în gardul din faţa lăcaşului de cult. „Cred că ar trebui să existe în spatele acestor valori o dezbatere publică pentru că sunt discuţii pro şi contra. Chiar dacă ştim că platanii nu vor fi afectaţi, am dori să se facă un studiu geo pentru stabilitatea zonei“, a spus consilierul PPDD, Adrian Boca.

Reprezentanţii Primăriei au explicat că abia după avizarea indicatorilor economici vor urma şi studiile de fezabilitate, precum şi dezbaterea publică. Edilii au subliniat faptul că investiţia din faţa Teatrului Naţional ar putea fi finanţată din bani europeni, ceea ce înseamnă că documetaţia trebuie finalizată în acest an. „La Teatrul Naţional, imaginile sunt foarte sugestive. Arată o altă deschidere a zonei perimetrale a teatrului, cu tot ce înseamnă carosabil, pietonal. Se repară toată esplanada cu spaţii verzi din faţa Teatrului, se dă o altă luminiozitate parcului din faţa Teatrului cu fântâni arteziene, se vor păstra platanii şi vegetaţia care se merită. Urmărim evidenţa acestor axe vizuale către Mitropolie, racordarea acestei zone la axa culturală astfel încât să avem amplasamente care să povestească de istoria noastră, dar care aduc modernitate“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Primăria se grăbeşte să termine proiectul european

Teii înlocuiţi cu salcâmi japonezi au fost „tranşaţi“ şi în plenul Consiliului Local. Aleşii le-au cerut socoteală directorilor din Primărie pentru modul în care arată pietonalul de la Ştefan cel Mare. „Cine a executat proiectarea pietonalului, şi mă refer la pavimentul ales. În momentul de faţă, pietonalul nu se pretează nici doamnelor cu tocuri, nici bătrânilor cu baston, nici pentru jocul cu mingea, mersul cu role, nici pentru persoanele cu o talpă mai subţire la pantof. Pentru cine a fost creat acest pietonal?“, i-a întrebat pe edili consilierul PDL Gabriel Grigore. Reprezentanţii Primăriei au oferit aceleaşi explicaţii de zilele trecute. Primarul Gheorghe Nichita a spus că amenajarea pietonalului nu a fost prevăzută prin proiectul european, iar lucrările trebuie derulate în grabă, ceea ce implică şi greşeli.

„Când am depus proiectul european pentru a reface axa culturală, proiectantul a avut în vedere doar partea carosabilă. Analizând pe parcurs cum am putea să dăm o altă vizibilitate zonei centrale şi cum putem crea o piaţetă, am decis ca zona să devină pietonal şi multifuncţională. Nu ascund că ne-am grăbit şi ne grăbim să facem această investiţie pentru a nu depăşi termenele de la UE. Aşa cum pe vremuri era un fel de bazar cu mici şi hamsii, cu vânzări de chiloţi şi izmene şi nu mai este, aşa am să corectez ca evenimentele de aici să fie adecvate“, a declarat primarul. Nichita le-a cerut criticilor pietonalului şi apărătorilor teilor să fie mai înţelegători şi cooperanţi în raport cu acţiunile Primăriei. Grupul de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii“ consideră că măsurile anunţate în ultimele zile pentru amenajarea pietonalului sunt tardive şi cere în continuare ca teii să fie replantaţi în Centru. „Apelul domnului primar Nichita la ajutorul arhitecţilor locali este tardiv şi formulat postfactum şi nu poate justifica retroactiv decizii luate deja. Solicităm ca orice decizie care urmează să fie luată pentru continuarea modernizării pietonalului Ştefan cel Mare să aibă la bază studii şi planuri concrete, iar implementare acestora să se realizeze doar după consultarea opiniei publice“, au transmis reprezentanţii grupului.

Exprimaţi-vă părerea pe www.ziaruldeiasi.ro

Critici virulente au adus şi ieşenii care au vizualizat ieri planurile Primăriei pe www.ziaruldeiasi.ro. Cititorii s-au împotrivit în special din cauza defrişărilor pe care acest proiect le implică. Aceştia au contestat distrugerea parcului din faţa Teatrului care a devenit simbolic, precum şi lipsa completă a umbrei în vremuri de caniculă. „Credeam că tăierile de pe Ştefan cel Mare au fost nişte erori şi primăria a înţeles ceva din greşeală, dar se pare că asistăm la o crimă cu premeditare şi infracţiune în formă continuată. Deci vor să radă complet şi copacii de la Teatru şi să ne ofere în schimb o toloacă cu iarba, cel mult. Vegetaţia seculară dădea un anumit caracter, o amploare şi o frumuseţe unică“, a fost una din părerile cititorilor.

Proiectul de 82 de milioane de lei prevede şi reabilitarea parcului din jurul Teatrului, precum şi amenajarea a trei parcări, pentru public şi pentru personalul de la Teatrul Naţional.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.