Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Planuri mari la UPA Iaşi: "Vom face din ea „Micul Oxford” al României"

GALERIE
foto 1_resizefoto 2_resizefoto 3_resizefoto 5_resizefoto 6_resize
  • foto 1_resize
  • foto 2_resize
  • foto 3_resize
  • foto 5_resize
  • foto 6_resize
- +

Universitatea „Petre Andrei” din Iași și-a inagurat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, noul sediul didactic, aflat pe strada Dumitru Mangeron nr. 49, pe splai Bahlui,  în campusul studențesc Tudor Vladimirescu.

Prezent la eveniment, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, a felicitat întreaga conducere a Universității „Petre Andrei” din Iași pentru curajul de care a dat dovadă în tot acest timp. „A fost o plăcere și o datorie să mă apropii de UPA atunci când i-a fost mai greu. Și am apreciat curajul cu care conducerea universității, cu toate că i s-a luat palatul, nu a abandonat lupta. Ziua de astăzi, 4 septembrie 2015, poate fi pecerpută ca un nou început pentru UPA, o institutie care trebuie să facă diferența între învățământul universitar de stat și cel privat”, a declarat primarul Iașului.

Noul sediu are o suprafață desfășurată de 2.000 de metri pătraţi, dintre care aproximativ 1.500 destinaţi pentru activităţi didactice, existând cinci amfi­teatre cu 100 de locuri, trei săli de curs şi de seminar şi patru săli de seminar în care se vor desfăşura şi cursurile de la master, bibliotecă, sală de lectură.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, a mulțumit primarului Mihai Chirica pentru deschiderea și ajutorul acordat de către municipalitate. „Suntem într-un spațiu pe care l-am negociat în cadrul unui parteneriat mai amplu cu cei de la S.C. ICPE Trafil S.A. și care vizează îndeplinirea obiectivelor și scopurilor comune pe care le avem, respectiv activități de cercetare și proiectare, organizarea de dezbateri publice, accesarea de fonduri publice și private, studii sociologice și de marketing. Cu siguranță, dacă totul decurge așa cum am convenit, peste doi ani vom cumpăra această clădire și, cu sprijinul primăriei, o vom moderniza și vom face din ea „Micul Oxford” al României”, a completat rectorul.

Mai mult, Prof.univ.dr. Doru Tompea a precizat că se încearcă centrarea universității nu doar pe actul educațional și se dorește o deschidere și spre proiecte care să fie în folosul comunității ieșene.
Prezent la conferință, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, a prezentat proiectele universității pentru următoarea perioadă. „Anul trecut am lansat proiectul „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, care a reunit peste 30 de evenimente și care va continua și anul acesta, până în luna martie, cu o serie de apariții editoriale. Avem proiectul „25 de ani de UPA”, în cadrul căruia vom avea o serie de manifestări foarte importante. Mai fac un anunt, și anume faptul că UPA din Iași se va implica cu cel puțin două proiecte de anvergură pentru statutul de Iași Capitală Culturală Europeană”, a conchis decanul.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA din Iași, a prezentat un alt proiect de amploare în care instituția este partenerul academic principal, respectiv „Campania Oamenii Timpului, Ediția a II-a. „Relansăm astăzi un pol civic și cultural, așa cum s-a consacrat UPA din Iași mai ales în ultimii cinci ani. În acest an, pentru a doua ediție a proiectului nostru, am găsit deschidere și la Primăria Municipiului Iași, alături de Consiliul Județean Iași, iar UPA rămâne principalul partener academic al proiectulului, așa cum principalul partener media este, la nivel național, Trustul Realitatea TV, care va transmite în direct Gala Finală de pe 12 decembrie”. 

Prof.univ.dr. Tudor Pitulac, Președintele Consiliului de Administrație, a prezentat o altă latură a proiectelor pe care UPA va continua să le dezvolte și să le implementeze în perioada următoare, respectiv „proiectele de intervenție și cercetare, care pot fi finanțate și prin fonduri europene. Sunt parteneriate importante, internaționale, cu un impact larg, care vizează dezvoltarea comunitară, dar și pentru proprii noștri studenți”.
În noul spațiu de pe strada Dumitru Mangeron nr. 49,  la nivelul parterului clădirii este amplasată Aula Magna, la primul şi al treilea etaj sunt spaţiile didactice, iar la etajul al doilea este instalat aparatul administrativ, respectiv secretariatele, decanatele şi rectoratul. De asemenea, va fi amenajată inclusiv o bibliotecă cu o sală de lectură în care vor putea încăpea o sută de studenţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri