Planuri pentru un nou sediu al CJ. Credeţi că judeţul are nevoie de o astfel de investiţie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Planuri pentru un nou sediu al CJ. Credeţi că judeţul are nevoie de o astfel de investiţie?

GALERIE
fosta Chestura
  • fosta Chestura
- +

Prin proiectele aprobate în şedinţa extraordinară de ieri, CJ îşi asigură banii necesari construirii unei clădiri în care să fie mutate direcţiile şi instituţiile subordinate.

Şedinţa extraordinară de ieri a CJ s-a ţinut la limită, 20 dintre cei 37 de consilieri fiind prezenţi după convocarea loc „din scurt”. Motivul a fost adoptarea a trei proiecte de hotărâre pentru accesarea de fonduri nerambursabile ce vizează două clădiri de patrimoniu: Casa „Nicolae Gane” şi fostul sediu al redacţiei revistei „Viaţa Românească” şi, ulterior, de la începutul anilor ’30, Chestura de Poliţie, de pe strada V. Alecsandri nr. 6.

În cazul casei fostului primar al Iaşului, a fost nevoie de o corecţie a sumelor necesare investiţiei, dat fiind că documentaţia era făcută înainte de scăderea TVA de la 20 la 19 la sută. Amintim că imobilul este în conservare din anul 2006, structura de rezistenţă fiind grav afectată. Pentru restaurarea şi reintroducerea monumentului istoric în circuitul turistic vor fi investite 1,3 milioane euro.

Celelalte două proiecte au drept scop, primul, continuarea investiţiilor începute la clădirea fostei Chesturi – care a fost deja consolidată şi mansardată – respectiv restaurată şi la interior, dotată inclusiv cu sisteme de climatizare, antiincendiu şi antiefracţie, iar al doilea corectează contribuţia CJ la proiect la 1,5 milioane de lei (de la 1,4 milioane) şi precizează că orice alte cheltuieli conexe care pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul Consiliului.

Finanţarea transformării clădirii în complex muzeal blochează destinaţia şi funcţionalitatea acesteia pentru următorii cinci ani, lucru care încurcă planurile CJ de a muta aici toate instituţiile subordonate. „Dorim să reluăm discuţia iniţiată acum zece ani de dl. Constantin Simirad pentru a reface o clădire nouă, modernă, a administraţiei unde să fie pe fiecare etaj câte o societate a CJ, parterul să fie pentru public şi toate societăţile să fie în acea clădire pentru ca oamenii să nu trebuiască să meargă dintr-o parte a oraşului în alta. În felul acesta, creşte mobilitatea şi scade birocraţia”, declara preşedintele CJ, Maricel Popa, zilele trecute. La şedinţa consilierilor judeţeni de săptămâna trecută, opoziţia a propus folosirea fondurilor proprii care, altfel, ar fi „intrat” în restaurarea şi reamenajarea clădirii de pe str. V. Alecsandri nr. 6 în amenajarea sau chiar construirea unei clădiri destinate administraţiei judeţului. Refuncţionalizarea viitorului complex muzeal costă 16,5 milioane de lei. CJ a investit deja jumătate din sumă, bani pe care ar putea să îi recupereze acum. Ieri, Maricel Popa afirma că noul imobil ar putea să aibă până la opt etaje. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.