Plata daunei, făcută cu întârziere de 7 ani. Allianz Țiriac, obligată să plătească aproape 50% în plus unui beneficiar din Iași

luni, 24 martie 2025, 04:49
3 MIN
 Plata daunei, făcută cu întârziere de 7 ani. Allianz Țiriac, obligată să plătească aproape 50% în plus unui beneficiar din Iași

O firmă de asigurări a fost obligată să plătească nu doar despăgubiri, ci și actualizări la acestea. Întârzierea fiind mare, și actualizările au fost pe măsură.

Dintre momentul cererii de despăgubire și până la plata efectivă, leul a pierdut aproape jumătate din valoare, iar judecătorii au apreciat că beneficiarul trebuie să primească valoarea întreagă a despăgubirilor.

Plata s-a făcut la șapte ani de la debutul procesului

Un dosar de daune în care beneficiarul era SC Tehno Power SRL s-a încheiat în instanță. Pentru a-și obține banii, firma a chemat în judecată societatea SC Allianz Țiriac Asigurări SA. Din septembrie 2015, când a fost sesizată instanța și data la care Allianz Țiriac SA a făcut plata efectivă, în decembrie 2022, au trecut însă mai bine de 7 ani.

În acest interval, cursul leu-euro nu a variat foarte mult, crescând cu doar 10%, de la 4,5 lei până la aproape 5 lei pentru un euro. Nu același lucru se putea spune însă despre inflație. Cei 83.345 lei plătiți de Allianz Țiriac în 2022 fuseseră erodați pe parcursul celor 7 ani de o inflație totală de 42,87%. Ca urmare, SC Tehno Power SRL s-a adresat iar instanței, cerând obligarea asigurătorului la plata a încă 35.730 lei, pierderea de valoare a sumei în lei, ca și a dobânzii legale penalizatoare pentru această sumă.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Ce prevede Codul Civil

Codul Civil acordă creditorului dreptul la repararea integrală a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutării. Prin acest prejudiciu, au apreciat magistrații Judecătoriei, se putea înțelege și scăderea puterii de cumpărare a monedei în care era exprimată creanța. Actualizarea creanței permitea creditorului să-și recupereze prejudiciul, iar pentru debitor reprezenta o sancțiune pentru că nu se grăbise să-și plătească datoria. Această interpretare fusese de altfel stabilită încă din 2013, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Caracterul compensatoriu al actualizării rezidă, în opinia instanţei supreme, în faptul că prin aceasta se repară partea din beneficiul nerealizat care nu este acoperit de dobânda legală. În timp ce dobânda reprezintă preţul lipsei de folosinţă, actualizarea cu inflaţia urmăreşte conservarea valorii reale a obligaţiilor băneşti”, au arătat judecătorii. Aceștia au apreciat că SC Tehno Power SRL este îndreptățită să primească 35.730 lei, reprezentând actualizarea cu inflația a sumei datorate de Allianz Țiriac.

Cum s-a calculat actualizarea

Problema care se punea în continuare era dacă despăgubirile civile trebuiau să cuprindă nu doar pierderea efectivă, ci și beneficiul nerealizat, și dacă da, pe ce perioadă. În interpretarea ÎCCJ, actualizarea cu rata inflației urmărea conservarea valorii bănești. Dobânda reprezenta prețul lipsei de folosință.

Magistrații Judecătoriei au apreciat că această dobândă nu putea fi calculată începând cu 2015. Dreptul SC Tehno Power SRL la dobândă pentru suma actualizată se năștea în decembrie 2022, când se născuse și dreptul la actualizarea datoriei inițiale. Din acest moment, se putea calcula și dobânda penalizatoare legală. În plus, Allianz Țiriac a fost obligată și la plata a 4.758 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii