Plătesc sau nu penalitățile afișate pe listele de întreținere?

miercuri, 17 noiembrie 2021, 10:20
4 MIN
 Plătesc sau nu penalitățile afișate pe listele de întreținere?

Penalitatile din lista de intretinere starnesc de multe ori discutii interminabile in cadrul asociatiei de proprietari. Stim numeroase cazuri in care proprietarii restantieri refuza sistematic ca o data cu achitarea cotelor restante sa achite si penalitatile aferente. Astfel se ajunge in situatia ca un proprietar sa apara pe lista de intretinere ca datoreaza penalitati mai mari decat cotele de intretinere. Si de aici pornesc alte discutii aprinse.

Penalitatile din lista de intretinere starnesc de multe ori discutii interminabile in cadrul asociatiei de proprietari. Stim numeroase cazuri in care proprietarii restantieri refuza sistematic ca o data cu achitarea cotelor restante sa achite si penalitatile aferente. Astfel se ajunge in situatia ca un proprietar sa apara pe lista de intretinere ca datoreaza penalitati mai mari decat cotele de intretinere. Si de aici pornesc alte discutii aprinse.

Sa lamurim pe rand lucrurile:

1) Cat este de legal ca asociatia de proprietari sa perceapa penalitati?

Conform legii 230/2007, articolul 49 alin 1 precizeaza: „Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere…” . Asadar legea prevede ca asociatia de proprietari poate percepe penalitati de la restantieri. Pentru acest lucru insa trebuie stiut faptul ca este obligatoriu ca, la momentul constituirii Asociatiei, acest lucru sa fie prevazut in statutul de organizare si functionare. Daca nu s-a prevazut acest lucru la infiintare, Adunarea Generala poate dispune modificarea statului si perceperea penalitatilor de intarziere, in conditiile legii.

2) Care este cuantumul penalizarilor?

Asa cum am scris si mai sus, legea prevede procentul maxim de 0,2% pe zi. Aici insa intervin o serie de precizari suplimentare. Valoarea procentului de penalizare trebuie sa fie prevazuta in statutul asociatiei de proprietari. Exista cazuri in care, prin statut sunt prevazute procente mai mici decat cel stabilit de lege, lucru permis. Asadar, in cazul in care sunteti penalizat si incercati sa calculati sumele, trebuie in primul rand sa intrebati care este procentul stabilit in statutul de organizare si functionare al asociatiei din care faceti parte.

De asemenea legea prevede ca valoarea penalitatilor de intarizere nu poate depasi suma la care au fost aplicate.

Cea mai intalnita problema legata de acest aspect este urmatoarea: proprietarii rau platnici reclama faptul ca li se calculeaza penalitati mai mari decat cotele, ca li se pun penalitati la penalitati, etc. Ei se uita superficial pe lista de intretinere afisata si vad de obicei urmatorul caz: cota curenta 150 lei, penalitati de intarziere 220 lei. Si atunci reclama ca li s-au calculat penalitati mai mari decat cotele. Explicatia este urmatoarea: penalitatile de intarziere NU se calculeaza la cota curenta! Penalitatile de intarziere se aplica sumele aflate in coloana „restanta intretinere”; si de obicei nici din aceasta coloana nu se aplica la intreaga valoare deoarece pot exista sume pentru care deja s-a calculat valoarea maxima permisa. In general, un program specializat calculeaza automat valorile.

3) Pentru ce datorii platesc penalitati?

 Asociatia de proprietari poate percepe penalitati pentru ORICE suma aflata in lista de intretinere cu titlul de restanta. Adica, nu doar pentru cotele restante ci se pot penaliza si neachitarea la timp a fondurilor stabilite legal in cadrul asociatiei. Conditia este ca acest lucru sa fie prevazut in statulul asociatiei de proprietari.

4) Incepand cu ce data se calculeaza penalitatile de intarziere?

Trebuie avut in vedere faptul ca penalitatile se percep dupa depasirea a 30 de zile de la data scadentei. Aceasta data este obligatoriu sa fie trecuta pe lista afisata la avizier! Mentionam si faptul ca in lege se prevede faptul ca data scadentei trebuie sa fie la maxim 20 zile de la data afisarii. Sa luam un exemplu: o asociatie de proprietari afiseaza listele de intretinere ale lunii octombrie 2016 pe data de 15 ale lunii noiembrie 2016. Prin statut s-a prevazut ca data scadentei este la 20 de zile, adica perioada maxima permisa de lege. Asta inseamna ca pe lista de intretinere apar 2 date:

Data afisarii: 15 noiembrie 2016

Data scadentei: 5 decembrie 2016

In acest caz asociatia poate percepe penalitati pentru cotele aferente lunii octombrie 2016 incepand cu data de 5 ianuarie 2017, adica la 30 de zile de la scadenta.

In acelasi timp, exista si asociatii care au redus termenul de plata la 1 zi:

Data afisarii: 15 noiembrie 2016

Data scadentei: 16 noiembrie 2016

In acest caz asociatia poate percepe penalitati pentru cotele aferente lunii octombrie 2016 incepand cu data de 17 decembrie 2016, adica la 30 de zile de la data scadentei, lucru permis de lege.

Va atragem atentia in legatura cu cele mai frecvente erori pe care le puteti intalni: in primul rand este posibil sa nu fie afisata data scadenta. In acest caz trebuie sa atrageti atentia administratorului sau presedintelui. Daca nu remediaza, inseamna ca probabil calculeaza eronat penalitatile si nu vor sa fie usor verificabile.

 5) De ce trebuie sa platesc penalitatile?

Plata penalitatilor este obligatorie deoarece intarzierea platii la timp a cotelor curente, face ca asociatia sa nu poata sa plateasca furnizorii la timp. Din acest motiv furnizorii percep penalizari catre asociatie. Atata timp cat asociatia are prevazut un sistem propriu de penalizare, nu poate sa distribuie in listele de intretinere penalitatile furnizorilor ci este obligatoriu ca acestea sa fie achitate din fondul de penalizari. Practic, presedintele cand plateste o factura, o plateste in general cu tot cu penalizari, insa firma de contabilitate trebuie sa inregistreze diferit serviciul achitat de penalitatile percepute.
 

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii