Platformă revoluționară la Iași – Audiențe online, info trafic și taxe plătite de pe mobil. Când o vom putea folosi?

sâmbătă, 01 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Platformă revoluționară la Iași – Audiențe online, info trafic și taxe plătite de pe mobil. Când o vom putea folosi?

Audiențele cu primarul vor putea fi ținute video, iar ieșenii își vor putea achita taxele locale prin intermediul unei aplicații mobile. Acestea sunt doar două dintre cerințele Primăriei Iași pentru realizarea unei astfel de platforme.

Aplicația va integra unele facilități existente, dar va avea și altele în premieră, iar costurile nu sunt deloc mici: contractul pentru crearea platformei are o valoare estimată de 700.000 lei.

Municipalitatea a lansat deja licitația, iar firmele interesate pot depune oferte până pe 28 iunie. Administrația locală vrea să atragă o finanțare nerambursabilă pentru realizarea aplicației, în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021 – 2027, motiv pentru care procedura este organizată sub incidența clauzei suspensive, respectiv atribuirea va putea fi făcută după semnarea contractului UE. În ultimii ani, o astfel de clauză a devenit o practică generalizată, în încercarea autorităților de a grăbi implementarea unui proiect.

Primăria vrea o aplicație integratoare „smart”

În stabilirea facilităților, Direcția de digitalizare a Primăriei a analizat aplicații similare din Bruxelles („My Brusseles”), Hong Kong („iAM Smart”), Singapore („Smart Nation”), Zurich („Zurich Smart”), New York („Go City”), Seul („Smart City Korea”), Londra („London Official”) sau Dubai („DubaiNow”). Obiectivul este de a realiza o aplicație care să integreze servicii publice (inclusiv de la instituții din subordinea Primăriei) și care să ofere o interactivitate a utilizatorului cu tot ceea ce are orașul de oferit: de la evenimente și până la informații din trafic.

Serviciile incluse în aplicație vor fi în domenii precum: mobilitate, mediu, guvernare locală, sănătate, educație, turism, date deschise și alte componente punctuale.

Audiențe video cu primarul

O noutate este că aplicația va facilita organizarea de audiențe video cu primarul, viceprimarii și orice funcționar pentru a obține informații suplimentare despre un serviciu. „Cetățeanul se înscrie la audiențe, completând un formular prin care comunică datele de contact și problema pentru care solicită audiență. Cel la care s-a solicitat audiența își face programul stabilind data și ora când va răspunde la fiecare audiență solicitată. Prin intermediul aplicației, se transmite data și ora când va fi efectuat apelul video pentru audiență”, se arată în caietul de sarcini.

Date exclusive pentru primar

Cu toate că ideea de digitalizare a serviciilor publice înseamnă implicit o transparentizare a activității Primăriei, unele date vor fi destinate doar primarului, respectiv acele informații „de care are nevoie zilnic pentru decizii”.

Însă, datele incluse în documentația de atribuire în cazul acestei facilități ar trebui, să fie destinate și publicului larg, cel puțin într-o formă simplificată, având în vedere caracterul lor: financiare, stadiu șantier, stadiu achiziții publice, stadiu implementare proiecte europene sau stadiu obiective de investiții. „Acestea sunt vizualizate doar de primar, informațiile nu sunt publice”, se precizează în caietul de sarcini.

Taxele locale vor putea fi achitate prin aplicație

În schimb, cetățenii vor avea o serie de facilități prin care vor putea să interacționeze cu autoritatea locală prin intermediul aplicației. Printre acestea se numără: plata taxelor locale, plata utilităților, sesizări online, solicitare servicii online, programări auto, urmărire stadiu solicitare depusă, bugetare participativă sau vizionarea ședințelor Consiliului Local, alături de posibilitatea audiențelor online.

În ceea ce privește mobilitatea, Primăria vrea integrarea unor aplicații existente: Tranzy (date despre circulația vehiculele CTP), Uppark (parcări), taxi și platformele de transport alternativ („ride-sharing”). „Aplicația va fi deschisă pentru integrarea aplicațiilor de micromobilitate sau mobilitate alternativă, respectiv trotinete electrice, biciclete etc.”, se arată în caietul de sarcini.

În cadrul aceleiași componente de mobilitate, sunt prevăzute și informații despre șantiere (inclusiv cu recomandări de trafic pentru rute alternative de transport), avize primite de la Poliția Rutieră pentru noi măsuri în trafic, informații de la Serviciul Parcări (noi locuri, moduri de plată, licitații etc.) și alte tipuri de informații care vor fi considerate utile.

Pe partea de mediu, utilizatorii vor putea consulta în timp real calitatea aerului cu ajutorul datelor provenite de la senzorii montați de Primărie pe raza orașului. În același timp, serviciile Salubris vor fi integrate în aplicație: printre altele, cetățenii vor putea afla intervalele de ridicare a gunoiului, vor putea depune solicitări sau vor putea urmări, în timp real, unde se află un vehicul al operatorului.

Programări medicale și interacțiuni cu școala de interes

O altă secțiune pe care Primăria o vrea în aplicație presupune o comunicare între pacienți și medici. Astfel, ar urma să poată fi făcute programări pentru consultări și să fie primite rezultate la diverse analize. Aplicația va cuprinde și facilități pentru interacțiunea între utilizator și sistemul de educație: localizarea școlilor, catalog electronic (acolo unde există), date de contact și facilități de comunicare directă între școală și cetățean.

Nu în ultimul rând, aplicația va avea o secțiune dedicată turiștilor, cu informații specifice, o componente dedicată serviciilor de voluntariat și hărți care să cuprinde date despre punctele de interes din oraș.

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii