anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Plăţi pe sub năsălie la Fortus? O mie de ieşeni aşteaptă de ani de zile să primească salarii de 40 de milioane de lei

GALERIE
fortus iasi
  • fortus iasi
- +

Reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi acuză faptul că fosta conducere a combinatului, liderii de sindicat şi alte persoane nu mai apar pe tabelul celor care au de primit salarii restante sau compensatorii. “După opinia mea ei şi-au luat totuşi salariile restante, prin favoruri, din vânzări de active din Fortus. Avem de-a face cu o escrocherie, pentru că au rămas neplătiţi foşti angajaţi din perioada 2009 şi au fost plătiţi alţii din perioade mai apropiate”, ne-a declarat Florin Rugină

Cel puţin 1.000 de oameni care au lucrat la Fortus S.A. Iaşi şi-ar putea recupera salariile restante şi/sau compensatorii de la fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG), aflat în insolvenţă de peste un deceniu. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 24 iunie 2020 este publicată, la Raportul privind descrierea modului de îndeplinire a atribuţiilor, anexa care cuprinde tabele privind creanţele salariale pentru 1.293 de angajaţi ai Fortus Iaşi, de aproximativ 40 milioane lei. Lista cuprinde atât angajaţi cu restanţe curente, în valoare de 19,95 milioane lei, cât şi cu salarii compensatorii, un total de 19,85 milioane lei. Sumele restante pe care trebuie să le primească foştii muncitori pornesc de la câteva mii de lei, ajungând şi la circa 145.000 de lei pentru o perioadă de 3 ani.

Numai că, potrivit lui Florin Rugină, mic acţionar Fortus şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi ai combinatului, tabelele actuale întocmite şi semnate de către administratorul judiciar al Fortus S.A., economistul Todor Ignaţie, ridică mai multe probleme şi semne de întrebare. În primul rând, de pe listele recente cu creanţe salariale au dispărut circa 500 de oameni, majoritatea din conducerea Fortus, „în frunte cu Gheorghe Chişcă şi familia lui”, conducerea Sindicatului Fortus, dar şi ale altora, atrage atenţia Florin Rugină, „fapt care arată că plăţile s-au făcut preferenţial”, rămânând neplătiţi foşti angajaţi din perioada anului 2009, de când datează prima sumă restantă, şi plătiţi alţii, din perioade mai apropiate. În al doilea rând, deşi combinatul nu a mai produs din 2015, pe liste figurează persoane care au de încasat sume şi pentru perioada 2014-2018, cărora le-au fost calculate inclusiv dobânzi, pe când cei cu salarii restante din 2009, de exemplu, au fost lipsiţi de aceste drepturi. „Din aprilie 2015, combinatul nu a mai fost alimentat cu energie electrică şi gaz metan, iar atunci firească este întrebarea, ce s-a întâmplat până în 2018, când au fost concediaţi o parte dintre angajaţi, s-au păstrat la treabă intenţionat, pentru a li se calcula dobânzi?”, se întreabă Florin Rugină.

Reamintim cititorilor că Gheorghe Chişcă a devenit director al Fortus S.A. în anul 2005. În martie 2008, producătorul de utilaj greu a intrat în insolvenţă, iar în mai 2015, ultimul colos de stat din industria românească de utilaje grele îşi înceta producţia. În timp ce şefii combinatului încasau lefuri de zeci de mii de lei chiar şi în acea perioadă, sute de alţi lucrători nu şi-au văzut banii nici până în ziua de azi pentru anii munciţi în combinat. Florin Rugină îi sfătuieşte pe aceştia să îşi verifice sumele din tabel, iar în cazul în care nu au convingerea că sumele care li se cuvin sunt cele corecte, să se adreseze administratorului judiciar şi judecătorului sindic.

„Anexa cuprinde tabele privind creanţele salariale pentru 1.293 de angajaţi ai Fortus, de aproximativ 40 milioane lei. Aceştia se împart în felul următor: 656 de salariaţi cu restanţe curente, în valoare de 19,95 milioane lei, şi 637 cu salarii compensatorii de 19,85 milioane lei. Numai că, din câte constat, o parte din cei nominalizaţi pe tabele se regăsesc atât în situaţii de salarii restante, cât şi compensatorii, aşadar totalul este mai mic, întrucât se suprapun. După ce am analizat listele, ar fi aproape 1.000 de cetăţeni din municipiul şi judeţul Iaşi, cu aproape 10 milioane de euro. Tabelul este semnat de către actualul administrator judiciar Fortus S.A., economistul Todor Ignaţie, care împlineşte 5 ani de când este administrator. Rezultă că acest administrator recunoaşte abia acum, după 5 ani, că Fortus este datoare faţă de ieşenii care au lucrat acolo. Insolvenţa la Fortus S.A. a început cu 1.621 de angajaţi, iar acum mai sunt în jur de 40 de salariaţi. Rezultă că cel puţin 1.500 de salariaţi ar fi trebuit să mai aibă de luat creanţe salariale, de natură diversă, dar numai 1.000 mai sunt acum pe listă, 500 practic au dispărut. După opinia mea ei şi-au luat totuşi salariile restante, prin favoruri, din vânzări de active din Fortus. Avem de-a face cu o escrocherie, pentru că au rămas neplătiţi foşti angajaţi din perioada 2009 şi au fost plătiţi alţii din perioade mai apropiate, cum ar fi 2013, 2014 ori 2015. Prima sumă restantă este din decembrie 2009, de aproape 11 ani. Suntem în septembrie 2020, deci administratorul judiciar a achitat preferenţial nişte bani, şi văd că din tabel lipsesc numele conducerii Fortus, în frunte cu Gheorghe Chişcă şi familia lui, conducerea Sindicatului Fortus, dar şi ale altora. Nu ştiu pe ce cale, căci pe orice lege se spune că se achită în ordinea vechimii. Nu poţi achita 2015, dacă nu ai achitat 2009”, arată Florin Rugină.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.