Pleacă Veolia, Primăria scoate o „factură“ de 300 euro, în medie, per familie în Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Pleacă Veolia, Primăria scoate o „factură“ de 300 euro, în medie, per familie în Iași

GALERIE
carbune_CET-Iasi
  • carbune_CET-Iasi
- +

Plecarea Veolia din Iaşi lasă în braţe Primăriei o factură uriaşă, de peste 30 milioane de euro. Practic, pentru a ilustra efortul financiar, făcând un calcul mai mult simbolic, direct sau indirect fiecare din cele 100.000 de familii din Iaşi, racordată sau nu la sistemul centralizat, va „suporta“ în medie circa 300 de euro din această povară ce nu poate fi acoperită decât din bugetul propriu al Primăriei Iaşi. Cea mai mare parte a sumei, mult peste jumătate, se va duce pe achiziţia de cărbune pentru iarna ce vine. Și vorbim de preţurile actuale la cărbune, în condiţiile în care acestea par să tot urce, iar Primăria încă nu a reluat licitaţia de cumpărare. PSD îl acuză pe primarul Mihai Chirica că întârzierea lansării licitaţiei ne-a mărit factura la cărbune de la 8 milioane dolari la 18 milioane dolari. Într-adevăr, în luna mai, după anunţul privind plecarea Veolia, cărbunele costa 80-90 dolari/tonă, în timp ce ulterior preţurile au ajuns şi la 270 dolari/tonă. Iarna se apropie, preţurile se aşteaptă să crească, iar Primăria Iaşi încă nu a relansat licitaţia. Primarul invocă motive formale, ce ţin de preluarea serviciului de termoficare. Cu sau fără aceste motive, realitatea rămâne: vom plăti un cărbune la preţ maximal.

Plecarea companiei franceze Veolia Energie Iaşi pune la grea încercare bugetul local al oraşului. Costurile care trebuie suportate ajung la aproape 30 milioane euro. O povară care, împărţită ca un cost direct sau indirect celor circa 100.000 de familii din municipiu, ar ajunge la aproximativ 300 de euro de fiecare familie, în medie. În această sumă sunt incluse fondurile aferente răscumpărării investiţiilor făcute de Veolia, achiziţia cărbunelui necesar pentru sezonul rece şi transportul combustibilului la Iaşi. În primul caz, suma se ridică la peste 11 milioane euro, iar banii trebuie achitaţi în rate, până în anul 2024. În celelalte situaţii, este vorba despre două licitaţii ale Primăriei: una de cel puţin 15 milioane euro, iar cealaltă de aproape 4 milioane euro (ambele sume includ TVA). În cazul achiziţiei de cărbune şi transportul combustibilului, municipalitatea ar urma să-şi recupereze bani de la populaţie şi consumatorii non-casnici, prin facturarea serviciului de termoficare.

În context, amintim că societatea cu capital francez Veolia a părăsit Iaşul invocând pierderile financiare mari. La sistemul centra­lizat de termoficare din oraş mai sunt racordate acum peste 23.000 de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. În această perioadă, se desfăşoară lucrări de extindere a sistemului de termoficare în Bucium şi Copou.

Licitaţia trebuie relansată

„Ziarul de Iaşi“ a scris la sfârşitul săptămânii trecute că licitaţia pentru achiziţia de cărbune a fost anulată: nu s-au prezentat ofertanţi la procedură. „Explicaţia acestui fapt rezidă, cel mai probabil, în creşterea explozivă a preţului cărbunelui pe pieţele internaţionale, ca şi al celorlalţi combustibili“, a explicat Primăria.

Astfel, la momentul lansării licitaţiei, preţul cărbunelui era de circa 170 dolari pe tonă, iar la momentul depunerii ofertelor, preţul ajungea deja la aproape 250 dolari pe tonă. „Noua licitaţie organizată de municipalitate va avea un buget majorat“, a mai spus Primăria.

În consecinţă, şi costurile enumerate mai sus vor creşte şi, probabil, totalul sumelor va trece pragul de 30 milioane euro. Municipalitatea încă nu a comunicat valoarea actualizată a achiziţiei. Ieri, la orele amiezii, preţul cărbunelui pe bursele internaţionale era de 240 dolari/tonă, după ce, pe 5 octombrie, s-a atins vârful acestui an de până acum (circa 270 dolari/tonă) după care a urmat o scădere bruscă la 230 dolari (7 octombrie) şi, apoi, o nouă creştere în cursul zilei de ieri.

În context, amintim că deschiderea ofertelor la licitaţia Primăriei era programată pe 6 octombrie. În prima parte a acestui an, respectiv până în luna mai, preţul cărbunelui s-a aflat constant sub pragul de 100 dolari/tonă, cel mai mic preţ fiind înregistrat în luna ianuarie: 80 dolari/tonă. Prin urmare, unii consilieri locali au reproşat Primăriei organizarea cu întârziere a licitaţiei pentru achiziţia de cărbune. În replică, municipalitatea spune că procedura nu putea fi organizată înainte de predarea serviciului de la Veolia, lucru care s-a întâmplat abia în luna august.

PSD acuză: 18 milioane de dolari în loc de numai 8

„Din primăvară şi până acum, de când discutăm despre achiziţia de cărbune, preţul cărbunelui a crescut cu aproape 100 de dolari/tonă, de la 80-90 dolari la circa 180 dolari. Această chestiune înseamnă pentru ieşeni că, în loc de 8 milioane dolari, vor plăti aproximativ 18 milioane, prin simplul fapt că achiziţia de cărbune se desfăşoară acum şi nu a avut loc la un alt moment“, a spus consilierul PSD Bogdan Balanişcu, săptămâna trecută, în plenul Consiliului Local (CL).

Amintim că Primăria vrea să achiziţioneze 100.000 tone de cărbune. În schimb, primarul Mihai Chirica a declarat că municipalitatea nu putea organiza licitaţia atât timp cât nu preluase oficial serviciul de termoficare. „Nu poţi cumpăra un produs până când nu ai activitatea care duce la utilizarea produsului(...); pentru a avea activitatea trebuie să-ţi fie predată şi până când procesul verbal de predare a activităţii nu se închide, toate lucrurile rămân într-o stagnare până când reuşim să le punem în legalitate. Achiziţiile nu se fac în mod direct de noi, cum făcea Veolia, care, fiind societate, îşi permitea acest lucru. Achiziţiile se fac prin proceduri publice“, a susţinut primarul, tot în plenul CL.

Ulterior, Primăria a trimis câteva clarificări: documentaţia pentru licitaţie a fost trimisă pe 30 august către autorităţile centrale, după obţinerea licenţelor şi avizelor necesare. În schimb, publicarea efectivă pe 16 septembrie în sistemul naţional de achiziţii şi pe 21 septembrie în jurnalul european de achiziţii.

Cât fac faţă stocurile actuale, mult prea mici?

„În prezent, în stocurile de la CET II Holboca, care funcţionează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil, astfel încât centrala poate fi pornită pentru a furniza agent termic, stocul fiind suficient pentru câteva săptămâni“, se arăta în comunicatul trimis de Primărie.

Între timp, municipalitatea a deschis sezonul de încălzire vineri, 8 octombrie. Deocamdată, agentul termic este furnizat de CET I Iaşi, care funcţionează pe gaz. „CAF 1 şi 2 de la CET I Iaşi furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajare la abonaţi“, a dat asigurări Primăria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Cum să te prezinți corect la ANAF

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.