anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Plimbare printre morminte: Cimitir-parc de 20 de hectare, finalizat la Cluj

GALERIE
cimitir parc cluj
  • cimitir parc cluj
- +

Cimitirul-parc ”Moş Ion Roată” din Cluj-Napoca, cu o capacitate de peste 5.500 de morminte şi cu o capelă pe patru niveluri, a fost finalizat, iar lucrările acu fost recepţionate. Cimitirul se întinde pe 20 de hectare, iar costurile s-au ridicat la circa 51 milioane de lei, iar conform primarului municipiului, Emil Boc, conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice şi preluat şi în România pentru a dezvolta spaţiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere.

”Noul cimitir-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someşeni, pe strada Moş Ion Roată f.n., este amenajat pe o suprafaţă de peste 20 hectare şi cuprinde 5.553 morminte, 1.856 urne columbar şi o capelă. Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în ţările vestice şi preluat şi în România pentru a dezvolta spaţiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locaţie simbolică menită să aducă linişte clujenilor”, a anunţat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Edilul oferă şi detalii despre proiect: 85.550 metri pătraţi spaţii verzi amenajate (5.500 buc. arbuşti, 2.115 buc. arbori şi 200 ml gard viu); 55.396 mp pentru circulaţii: semicarosabile - 21.806 mp; pietonale - 20.990 mp; parcaje 12.600 mp; 68.394 mp amenajări morminte; 575 mp suprafaţă construită clădiri; 919 mp suprafaţă desfăşurată clădiri; 5.553 morminte; 1.856 urne columbar.

De asemenea, a fost construită o capelă pe niveluri, demisol, parter şi etaj. Aceasta include ”sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare şi oficii, două vestiare, două birouri, sală de mese cu oficiu, dar şi grup sanitar pentru persoanele cu dizabilităţi, situat la demisol”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a făcut precizări şi în privinţa paşilor care urmează a fi făcuţi până la concesionarea spaţiilor din cimitir.

”După obţinerea avizului din partea Direcţiei de Sănătate Publică, va urma aprobarea Hotărârii de Consiliu local pentru modificarea Regulamentului de funcţionare a cimitirelor şi aprobarea Hotărârii de Consiliu local privind preţurile pentru concesiunea spaţiilor pentru acest nou cimitir-parc.

Lucrările au costat aproape 51 milioane de lei, fără TVA (50.919.836,82 lei), iar executantul a fost SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.