Plimbarea proiectului stadionului prin jurul Iașului face goluri în bugetul local. Pe Facebook a fost cu mult mai ieftin

sâmbătă, 24 august 2024, 02:50
3 MIN
 Plimbarea proiectului stadionului prin jurul Iașului face goluri în bugetul local. Pe Facebook a fost cu mult mai ieftin

Relocarea stadionului din Moara de Vânt în șes Bahlui generează costuri suplimentare la nivel de proiectare. În ciuda faptului că Primăria susținea că aceste costuri nu vor fi semnificative, municipalitatea a semnat deja un contract în valoare 262.000 lei și este pe punctul de a încheia un alt acord care înseamnă încă un milion de lei. Pentru proiectul din Moara de Vânt au fost cheltuiți alți 3,3 milioane lei.

Primul contract a fost semnat la mijlocul lunii iulie cu Design Project Solutions SRL, o firmă din județul Vaslui. Pentru 262.500 lei (fără TVA), societatea trebuie să întocmească mai multe studii tehnice: topo, geotehnic, de impact asupra sănătății publice, de coexistență (calea ferată și rețele de utilități) și de inundabilitate.

În același timp, compania va întocmi o serie de documentații pentru obținerea unor avize (ANIF, APM, ISU). Toate aceste servicii trebuie finalizate cel târziu la jumătatea lunii noiembrie, având în vedere momentul semnării contractului și termenul de execuție (4 luni).

Un singur ofertant pentru un contract de un milion de lei

La suma amintită mai sus se adaugă un milion de lei, valoare estimată de Primărie pentru revizuirea proiectului stadionului în contextul relocării.

„Municipiul Iași își propune construcția unui stadion de 23.000 – 25.000 de locuri, categoria UEFA IV”, se precizează în caietul de sarcini. Categoria invocată ar permite Iașului să găzduiască meciuri inclusiv de Cupă Mondială.

Municipalitatea a deschis ieri ofertele la această licitație: dintre cele 5 companii care s-au interesat de procedură, doar una va participa efectiv la licitație – 3 nu au înaintat ofertă, iar o altă companie s-a retras. Ofertantul este IM Design Studio, o firmă ieșeană care a mai colaborat cu Primăria Iași în contextul analizării unor soluții alternative de transport public pe raza municipiului, documentație care va sta la baza întocmirii studiului de fezabilitate aferent introducerii trenului metropolitan.

IM Design a depus oferta în parteneriat cu alte trei firme: Urban Team, Red Wire Concept (ambele din București) și Moldproiect (Suceava). Primăria și-a stabilit ca termen maximal de evauare jumătatea lunii decembrie. Dacă nu vor fi probleme de ordin tehnic cu oferta depusă, atunci municipalitatea poate semna contractul de proiectare.

Servicii de întocmire PUZ și revizuire, cu termen 6 luni

În primă fază, serviciile solicitate de Primărie presupun elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – stadionul va fi construit pe o parcelă din apropierea complexului ERA, într-o zonă în care nu există reglementări urbanistice.

Ulterior, proiectantul trebuie să actualizeze studiul realizat acum trei ani pentru stadion și să obțină toate avizele și acordurile necesare în vederea obținerea autorizației de construire. De asemenea, alte servicii presupun: analiză cost-beneficiu, actualizare indicatori tehnico-economici, raport nZEB, revizuire proiect tehnic (și detalii de execuție) și actualizare deviz general.

În zona Moara de Vânt, proiectul de construire a stadionului avea o valoare estimată de circa 100 milioane euro, dar, așa cum rezultă și din caietul de sarcini aferent licitației actuale, nivelul investiției pentru zona șes Bahlui va fi diferit.

Odată ce va semna contractul, firma trebuie să predea documentațiile solicitate în maximum 6 luni. Astfel, în mod evident, Primăria Iași nu va putea lansa prea devreme licitația de execuție a stadionului cu toate că, în campania electorală pentru alegerile locale, s-a grăbit să contracteze un credit de 150 milioane lei, două treimi din această sumă fiind rezervate pentru începerea lucrărilor la obiectivul relocat pe șes Bahlui.

Citiți și:

Etichete: copou, era, facebook, stadion

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii