Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Plimbaţi-vă în premieră prin pasajul din Fundaţie. Nu uitaţi cizmele! Noroaiele mai durează GALERII FOTO

GALERIE
fundatie
  • fundatie
- +

Ultimul termen de închidere a lucrărilor era 16 decembrie 2013. Ce poate face Primăria după data de 16 decembrie: rezilierea contractului, aplicarea de penalităţi constructorului sau prelungirea termenului. Nu e prima oară când termenul a fost prelungit. Ieri, pe şantier erau câţiva muncitori. Salariile nu s-au mai plătit din septembrie.

UPDATE

Cum arată pasajul din Fundaţie, puteţi urmări în galeriile FOTO de mai jos.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

Ieşenii vor rămâne peste iarnă cu un şantier nefinalizat, chiar în centrul ora­şului. Oficiali din partea constructorului din Fundaţie au recunoscut ieri pentru „Ziarul de Iaşi“ că termenul final al lucrărilor asumat până acum nu va fi respectat. Cel mai mare şantier din oraş nu va fi închis până pe 16 decembrie, ci va rămâne înzăpezit până în primă­vară. Noul termen lansat de SCCF este pentru sfârşitul lunii aprilie 2014. Deşi termenele au fost tergiversate în nenu­mă­rate rânduri până acum, iar lucrările s-au mişcat în ritm de melc, oficialii din Primărie încă studiază variante: re­ţinerea scrisorii de bună execuţie de­pu­să de constructor sau un act adiţional pentru noul termen de finalizare al lu­cră­rilor. Anul Nou le va aduce ieşenilor un pasaj subteran nefuncţional care costă peste 53 de milioane de lei din fonduri europene.

Finalizarea lucrărilor din Fundaţie a devenit o glumă proastă pe care niciun şofer din oraş nu o mai gustă. Din exterior, lucrările par abandonate, iar cei câţiva muncitori care populează şantierul nu fac decât să mişte lucrurile dintr-o parte în alta. În jur de 20 de oameni erau ieri la muncă şi trebăluiau fără prea mult spor la supratraversarea pietonală a pasajului, dinspre Indepen­denţei. Alţii tăiau din nou asfaltul din dreptul Casei de Cultură a Studenţilor pentru a mai îngropa nişte cabluri, iar câteva utilaje se plimbau de colo-colo. Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au coborât în interiorul pasajului unde nu lucra ţipenie de om. Luminiţa de la capătul tunelului era obturată de câteva schele şi, în rest, grămezi de pământ şi mizeria de după lucrări. Pasajul care trebuia inaugurat peste o lună arată la interior ca un şir lung de tranşee săpate în pământul sfărâmat sub roţile utilajelor. Movile din materialele folosite la lucrări, bălţi de apă şi beton spart sunt întâlnite pe parcursul celor peste 200 de metri de pasaj. Acesta este tabloul general al pasajul din Fundaţie care ar fi trebuit finalizat până pe 16 decembrie anul curent.

Termenul a fost cel asumat de constructori, la ultima prelungire, şi promovat de Primărie ca fiind unul ideal. Acum, în prag de iarnă, se vorbeşte de o nouă prelungire. Oficiali din partea constructorului au recunoscut ceea ce era vizibil pentru orice trecător: pasajul nu va fi terminat înainte de Moş Crăciun, ci mai degrabă după Paştele de anul viitor. „Angaja­mentul firmei a fost pentru finali­za­rea construcţiei pentru 16 decembrie. La momentul respectiv şi la stadiul fizic realizat, consider că termenul nu va fi respectat pentru finalitatea lu­crării“, a declarat Gheorghe Rusa­nov­schi, managerul de proiect din Fundaţie, din partea SCCF Iaşi. Con­form acestuia, lucrările ar putea să fie complet finalizate la sfârşitul lunii aprilie.

Reziliere, penalizări sau act adiţional?

Prelungirea termenului de execuţie implică însă şi mari riscuri. Deşi există şi varianta rezilierii, municipalitatea pare să nu o ia în calcul. În schimb, constructorul a fost notificat în mai multe rânduri că riscă să rămână fără contract în cazul în care nu-şi duce la bun sfârşit lucrările. Reprezentanţii Primăriei susţin că vor pune firma de construcţii la plată pentru fiecare zi de întârziere, penalităţile fiind de 0,1%/zi din valoarea lucrărilor rămase de executat. Totuşi, municipalitatea ar avea posibilitatea să semneze un act adiţio­nal şi să-şi asume un nou termen cu acelaşi constructor, caz în care nu ar mai fi justificate penalităţile. Edilii spun că vor lua o decizie abia după epuizarea termenului de lucrări asumat prin contract, adică după 16 decembrie. „Nu am discutat rezilierea. Ei sunt deocamdată în temenii contractuali. Noi am tras «n» semnale de alarmă că trebuie să ducă la bun sfârşit contractul. Când intrăm în clauzele contractuale, vom fi nevoiţi să apelăm la ele. Deocamdată sperăm să se încadreze în termen“, a spus viceprimarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, reprezentanţii Primăriei studiază posibilitatea de a reţine garanţia de bună execuţie pe care a depus-o con­­structorul înainte de a începe lu­cră­rile. Chiar dacă soluţia rezilierii pare să fie exclusă, oficialii pun sub sem­nul întrebării continuarea colabo­rării cu SCCF Iaşi. „Când cineva nu poate să termine un contract în termen, ce garanţie avem că îl poate finaliza pe noul termen? Ce premise avem noi că mâine va fi mai bine ca azi în condiţiile în care ei nu-şi fac treaba? Este mai uşor să lucreze pe act adiţional?“, a întrebat retoric Chirica.

Ce mai este de făcut

Pasajul din Fundaţie este executat mai bine de 90%. Constructorii au transmis că vor continua lucrările în interiorul pasajului pentru execuţia unui foraj orizontal care va prelua ape­le pluviale şi le va evacua gravitaţional. Această intervenţie implică săpături la trei metri adâncime în subteran. Ulterior, constructorii intenţionează, în ipoteza unei vremi favorabile, să toarne şi stratul de beton dintr-un capăt în altul al pasajului, lu­crări programate tot pentru anul acesta. Ulterior, începând din primăvară, pa­sajul va fi terminat prin turnarea stra­tului final de asfalt pe care vor circula maşinile. De asemenea, săptămâna viitoare sunt programate asfaltările finale pe bulevardul Independenţei. Constructorii estimează că vor termina atât bulevardul, cât şi porţiunea de stradă din dreptul pasajului unde şoferii îşi rup maşinile. „Dacă acest contract nu se întrerupe cumva între părţi şi dacă va avea continuitate cu noi, termenul pe care noi îl estimăm pentru finalizarea lucrărilor este sfârşitul lui aprilie 2014. Tot ce se lucrează după 16 decembrie este sub semnul întrebării, asupra căruia se va discuta dacă se prelungeşte contractul sau nu“, a mai spus Gheorghe Rusanovschi. Chiar şi lucrările care se desfăşoară acum pot fi sistate oricând. Muncitorii de pe şantier nu şi-au mai primit salariile din luna septembrie, iar bonurile de masă, încă din vară. Aceştia vin la muncă, în fiecare zi, având promisiunea din partea condu­cerii firmei că vor fi plătiţi.

Cum de s-a ajuns aici

Societatea Construcţii Feroviare Iaşi a obţinut contractul de lucrări acum doi ani, împreună cu asociatul Loial Impex SRL din Suceava. Aceştia au câştigat prin licitaţie lucrările, cu o ofertă finală de 53,11 milioane de lei, fără TVA. Lucrările au început prin 2012 cu devierea reţelelor de utilităţi care intersectau traseul viitorului pasaj. Primul blocaj a apărut în toamna anului trecut, atunci când schimbarea acţionariatului de la Grup Colas a lăsat şantierul în aer. Atunci au fost înregistrate primele întârzieri, de două săptămâni, însă lucrurile au revenit ulterior la normal. Următoarele probleme au fost semnalate la înce­putul acestui an, când însuşi primarul Gheorghe Nichita a recunoscut că firma avea intenţia să se retragă din Fundaţie şi să renunţe la lucrare. Blocajul a fost continuat şi în vară atunci când muncitorii au intrat în grevă deoarece nu-şi primiseră salariile. Oficialii din Primărie au declarat atunci că managerii firmei de la Bucureşti folosesc banii primăriei pe alte lucrări restante din ţară şi nu au un ritm susţinut la Iaşi. În tot acest timp, Primăria a dus muncă de convingere cu echipele constructorilor cu tot cu ameninţări pentru a se încadra în termene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri