Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ploaia a venit prea târziu: Pagubele din agricultură sunt de ordinul zecilor de milioane de euro!

GALERIE
seceta-pamint uscat
  • seceta-pamint uscat
- +

Estimările specialiştilor arată că 49.352 ha de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de seceta extremă din ultima perioadă. Ploile căzute zilele acestea sunt binevenite, însă ele nu pot ajuta foarte mult culturile de toamnă.

Ploile din ultimele zile au venit mult prea târziu pentru a mai salva culturile agricole din judeţ. Agricultorii ieşeni spun că ar mai trebui să plouă în perioada următoare la fel de mult pentru a putea fi pregătite culturile de toamnă şi însămânţările. Însă, specialiştii Autorităţii Naţionale de Meteorologie au avertizat autorităţile centrale de faptul că arăturile în vederea însămânţărilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu cu dificultate, din cauza menţinerii deficitului de umiditate din sol. Valoarea culturilor agricole afectate de secetă în judeţ se ridică potrivit celei mai recente centralizări la 42,3 milioane lei, faţă de 29,18 milioane lei luna trecută. „Ploile sunt tardive. Nu mai pot ajuta decât recoltele de toamnă şi la refacerea apei în sol”, a punctat Magneriu Jalbă, fost şef de serviciu la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ), în prezent inspector la Ministerul Agriculturii. „În cele mai multe cazuri, ploile de acum nu mai pot ameliora situaţia. Excepţie fac culturile de legume, sfecla de zahăr, culturile întârziate de porumb şi soia, unde ploaia încă mai poate produce efecte pozitive. În cazul meu, din cele 800 ha de soia doar 10-15% nu au fost afectate”, afirmă şi inginerul Aurel Placinschi, administratorul societăţii Agricola 96 SA Ţigănaşi. Pe de altă parte, producţia de viţă de vie va înregistra o scădere cu 15-20 procente în acest an, consideră oenologul Valeriu Cotea, cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. „Viţa de vie este încă în perioada de creştere. La producţie estimez însă o scădere cu 15-20%. Din cauza secetei boabele nu au crescut suficient, dar ploile din ultima perioadă sunt binevenite. Din punct de vedere calitativ sunt semne bune pentru producţia din acest an”, a declarat Cotea.

 
 Culturile cele mai afectate
 
Seceta şi grindina din ultimele luni au făcut în total pagube de circa 10 milioane euro agriculturii din Iaşi. La nivelul judeţului au fost afectate de secetă mai bine de jumătate din cele 98 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 58, potrivit celor mai recente date centralizate de DAJ şi transmise Prefecturii. Seceta a afectat 49.352 ha de terenuri agricole din judeţ, culturile fiind afectate în proporţie de 30 până la 100%. În comuna Movileni au fost afectate 3.244 ha, la Gropniţa – 2.402 ha, la Ţibăneşti – 2.784 ha, iar la Deleni – 2.503 ha. Culturile cele mai afectate au fost cele de porumb, respectiv 13.815 ha, grâu – 13.200 ha şi floarea-soarelui – 12.049 ha. În total, valoarea culturilor agricole afectate de secetă se ridică la 42,3 milioane lei, faţă de 29,18 milioane lei luna trecută. La acestea, se adaugă alte 10,6 milioane lei, cât reprezintă pagubele provocate de grindină pe o suprafaţă totală de 5.183 ha din judeţ.
 
Despăgubiri pentru fermieri
 
Producătorii din sectorul vegetal afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ieri, a avut loc o reuniune de lucru convocată de conducerea ministerului cu mai multe organizaţii reprezentantive pe sectorul vegetal din România. „În urma discuţiilor purtate pe fondul analizării efectelor fenomenului de secetă asupra culturilor agricole şi recoltelor dar şi a funcţionării sistemelor de irigaţii, s-a agreat acordarea unor despăgubiri producătorilor din sectorul vegetal afectaţi de secetă prin instituirea unui ajutor de minimis destinat micilor fermieri care va fi acordat în toamna acestui an şi unui ajutor de stat destinat persoanelor juridice în special, care va fi acordat în primăvară”, a transmis conducerea Federaţiei Naţionale Pro Agro, entitate ce reprezintă peste 1.300 de persoane juridice şi 4.000 de producători agricoli din toate judeţele ţării. În cadrul aceleiaşi reuniuni, oficialii Pro Agro au atras atenţia că trebuie adoptată de către Guvern, în regim prioritar ordonanţa de urgenţă pentru subvenţionarea costurilor cu energia electrică pentru irigaţii în anul 2015. Prioritară este şi identificarea sumelor necesare implementării unei strategii pe termen mediu şi lung pentru realizarea investiţiilor necesare în infrastructura principală de irigaţii, în vederea eficientizării sistemului, fie că vorbim despre programul JUNKER, fie despre un pact naţional pe irigaţii pe care organizaţiile profesionale ale producătorilor din sectorul agroalimentar îl susţin întru-totul”, a subliniat conducerea Pro Agro într-un comunicat dat publicităţii ieri.
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri