Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ploi in majoritatea zonelor tarii in urmatoarele doua saptamani

GALERIE
ploi
  • ploi
- +

Meteorologii estimează, pentru următoarele săptămâni, temperaturi maxime exclusiv pozitive apropiate de normalul perioadei, valorile termice urmand sa se incadreze între 8 şi 20 de grade Celsius în întreaga ţară.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în perioada 8-22 aprilie, deşi temperatura aerului va fi plăcută pe întreg intervalul de prognoză, în majoritatea zonelor se vor semnala precipitaţii destul de însemnate cantitativ.

În zona Banatului, până pe 12 aprilie, temperaturile medii diurne vor marca o creştere destul de importantă, de la 8 la 20 de grade. Ulterior, după două zile de uşoară scădere, se vor atinge 16 grade, iar în săptămâna 15-21 aprilie, vor fi mici variaţii în jurul valorii de 18 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne ale regiunii vor avea o evoluţie în acelaşi sens, şi anume, iniţial, o creştere de la valori în jur de 3 grade spre 8 grade, ce se vor atinge pe 13 aprilie, apoi două nopţi de scădere până la 5 grade, pentru ca, în a doua parte a intervalului de prognoză, să avem o oarecare staţionaritate a acestora în ecartul 6-7 grade Celsius. În următoarele două săptămâni, ploile slabe pot fi prezente zilnic, dar în intervalele 10-11 aprilie şi 13-14 aprilie vor fi posibile şi ploi moderate din punct de vedere cantitativ.

Pentru regiunea Crişanei, între 8 şi 12 aprilie, temperaturile medii diurne vor creşte de la 9 la 18 grade, apoi urmează o scădere uşoară spre 15 grade, ce se vor atinge în 14 aprilie, iar în săptămâna 15-21 aprilie se vor menţine în fiecare zi valori termice medii foarte apropiate de 17 grade. În ceea ce priveşte temperaturile medii nocturne, se estimează, până pe 13 aprilie, o creştere de la 2 grade spre 8 grade, urmată de o scădere spre 5 grade, pe 15 aprilie. În a doua parte a intervalului de prognoză se conturează o medie regională nocturnă ce poate avea doar mici variaţii în jurul valorii de 6 grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala ploi, acestea fiind mai însemnate cantitativ în intervalele 9-11 aprilie, 12-14 aprilie şi 15-16 aprilie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, procesul de încălzire a vremii din intervalul 8-12 aprilie va însemna trecerea de la 9 grade spre valori termice diurne de 17 grade. În următoarele trei zile, va exista o răcire nesemnificativă, cu trecerea printr-un minim de 14 grade în data de 14 aprilie şi revenirea la 17 grade, pe 16 aprilie, valoare ce va rămâne constantă pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Temperaturile medii nocturne vor scădea spre limita îngheţului, de la 2 grade (pe 8 aprilie) până aproape de zero grade în data de 9 aprilie. Între 10 şi 14 aprilie, valorile termice din timpul nopţii vor creşte până la 6 grade. Urmează o scădere a temperaturilor minime spre 2 grade (pe 15 şi 16 aprilie), iar între 17 şi 21 aprilie vor fi mici variaţii în jurul a 3 grade. În intervalul de prognoză analizat, ploile slabe se pot semnala zilnic, iar în intervalele 10-11 aprilie,13-15 aprilie, 16-18 aprilie şi 20-21 aprilie pot fi şi ploi mai însemnate cantitativ.

În zona Maramureşului, între 8 şi 12 aprilie temperaturile medii diurne vor creşte de la 9 la 17 grade Celsius, după care se prefigurează o scădere uşoară spre 14 grade (în data de 14 aprilie) şi revenirea la 17 grade, pe 15 aprilie. Pentru intervalul 16-21 aprilie nu se întrevăd modificări semnificative ale temperaturilor medii diurne, ci doar o încadrare în 16-17 grade Celsius. Pentru temperaturile medii nocturne se estimează valori regionale destul de mici între 8 şi 11 aprilie, când acestea vor fi de 1-3 grade Celsius. Ulterior, evoluţia acestora va fi ceva mai favorabilă şi nu se va mai coborî sub 4 grade, iar în celelalte nopţi se vor înregistra medii de 5-7 grade. Vor cădea ploi aproape zilnic, cu o probabilitate mai mare de a se totaliza şi cantităţi mai însemnate în intervalele 9-15 aprilie, 16-18 aprilie şi 20-21 aprilie.

În Moldova, încălzirea vremii din intervalul 8-13 aprilie se va traduce prin creşterea valorilor medii termice diurne de la 8 la 18 grade Celsius. Pe 14 şi 15 aprilie se va resimţi o uşoară răcire la trecerea spre 15 grade, însă în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puţin, respectiv între 16 şi 17 grade. Temperaturile medii nocturne vor coborî uşor sub limita îngheţului în data de 9 aprilie, pornind de la 2 grade, pe 8 aprilie. Începând cu data de 10 aprilie, acestea vor creşte semnificativ, atingându-se 7 grade Celsius pe 14 aprilie. În zilele de 15 şi 16 aprilie va exista uşoară scădere a temperaturilor minime până spre spre 4 grade Celsius, dar între 17 şi 22 aprilie vor fi doar mici variaţii în jurul mediei regionale de 5 grade. Între 9 şi 21 aprilie, ploile vor fi slabe, însă izolat se pot semnala şi lapoviţe în prima zi. Cantităţile de apă vor fi, în general, moderate şi se pot cumula în intervalele 10-11 aprilie şi 13-15 aprilie.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, vremea se va încălzi între 8 şi 13 aprilie, când valorile medii termice diurne vor creşte de la 9 la 16 grade. În intervalul 14-16 aprilie, se va resimţi o uşoară răcire până spre 14 grade Celsius, iar între 17 şi 21 aprilie temperaturile medii diurne regionale vor fi cvasi-constante, între 15 şi 16 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 grade, în data de 8 aprilie, la 2 grade în 9 aprilie, apoi vor creşte semnificativ până la 9 grade pe 14 aprilie. Între 15 şi 18 aprilie, minimele termice nocturne vor coborî spre 6 grade, iar din 18 până pe 21 aprilie acestea vor avea doar mici variaţii în jurul mediei regionale de 7 grade. În intervalul de prognoză zilnic pot fi ploi slabe, iar în intervalele 10-11 aprilie şi 13-15 aprilie cantităţile de apă căzute vor fi, în general, moderate cantitativ.

În zona Munteniei, vremea se va încălzi semnificativ între 8 şi 13 aprilie, când se va produce creşterea valorilor medii termice diurne de la 10 la 20 de grade. Pe 14 şi 15 aprilie se va resimţi o uşoară răcire prin trecerea la 16 grade, însă în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puţin în jurul valorii de 18 grade. La începutul intervalului de prognoză temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 la 2 grade (în data de 9 aprilie), după care vor creşte până spre 14 aprilie. Pe 15 şi 16 aprilie va fi o uşoară răcire, astfel încât valorile termice nocturne vor scădea spre 5 grade. În intervalul 17-21 aprilie, acestea vor avea doar mici variaţii în jurul mediei de 6 grade. Pe parcursul intervalului de prognoză, zilnic, vor fi posibile ploi slabe, iar în intervalele 10-11 aprilie, 13-15 aprillie, 16-17 aprilie şi 20-21 aprilie pot fi ploi mai însemnate cantitativ.

În Oltenia, procesul de încălzire a vremii, între 8 şi 13 aprilie, va fi important şi se va traduce prin creşterea valorilor medii termice diurne de la 8 la 20 de grade. Pe 14 şi 15 aprilie se va resimţi o uşoară răcire la trecerea spre 17 grade, iar în intervalul 16-21 aprilie temperaturile medii diurne vor varia destul de puţin în jurul valorii de 18 grade Celsius. La începutul intervalului, temperaturile medii nocturne vor coborî de la 5 la 3 grade, iar începând cu 10 aprilie acestea vor creşte treptat până la 8 grade, pe 14 aprilie. Pe 15 şi 16 aprilie va fi o uşoară răcire, astfel că valorile termice nocturne vor scădea spre 5 grade, iar în intervalul 17-21 aprilie acestea vor avea doar mici variaţii în jurul mediei regionale de 6 grade Celsius. Pe parcursul intervalului de prognoză zilnic vor fi posibile ploi slabe, iar în intervalele 7-8 aprilie, 13-15 aprilie, 16-17 aprilie şi 20-21 aprilie pot fi ploi moderate cantitativ.

La munte, în prima săptămână a intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor creşte, în medie, de la 2 la 10 grade Celsius. O uşoară răcire se va resimţi în zilele de 14 şi 15 aprilie, când acestea vor scădea spre 7 grade. Pentru intervalul 16-21 aprilie se aşteaptă mici variaţii în jurul mediei termice diurne de 9 grade. Temperaturile medii nocturne se vor menţine sub limita îngheţului până pe 12 aprilie, ceea ce este normal pentru regiunile înalte în această perioadă a anului. Începând cu 13 aprilie acestea vor fi uşor pozitive, în jurul mediei de un grad. Temporar, vor cădea ploi la altitudini mai mici de 1.700 metri, iar la altitudini mai mari, mai ales la începutul intervalului, se vor semnala şi lapoviţe sau ninsori. Precipitaţiile pot fi mai însemnate cantitativ în intervalele 9-11 aprilie, 13-15 aprilie şi 20-21 aprilie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 7-22 aprilie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri