Deficitul de apă din sol este în scădere după ultimele zile, care au adus precipitații însemnate cantitativ în mai multe județe.
Ploile nu au lipsit nici din zonele agricole ale Moldovei, iar fermierii se declară mulțumiți, mai ales după ce au semănat cultura de rapiță. Și conducerea Direcției Agricole din Iași recunoaște că ploile au fost binevenite, cel puțin pentru rezervele de apă din sol. Pentru a se reface este nevoie de ploi constante, pe o perioadă mai lungă, susțin, la rândul lor, cultivatorii de cereale din județ.
„Este mană cerească ploaia asta! Să dea Domnul să mai țină câteva zile! Deficitul de apă din sol a fost atât de mare din cauza secetei prelungite din acest an, încât ploile sunt binevenite. Pentru a se reface rezervele de apă din sol este nevoie de ploi constante, zile întregi. Pentru cei care au sămânțat rapița în august, cum am făcut și eu, e foarte importantă ploaia asta, o ajută să se ridice”, este de părere Florin Orzan, un cultivator de cereale din Iași. Alți fermieri, în schimb, nu sunt la fel de optimiști. Ei cred că agricultura are nevoie de mult mai mult de atât, și nu doar de ajutor de la „Cel de sus”, ci și de un nou Plan Strategic Național, care să vină în sprijinul fermierilor, și nu să le aducă pierderi, cum se întâmplă acum, atrag atenția unii fermieri.
„Poate ajută ploile la culturile de toamnă, dar având PNS-ul ( n.r. – Planul Strategic Național) noi nu putem lucra terenul, pentru că nu avem voie până la 1 octombrie. Acum, sperăm că se va acumula apă în sol, dar Planul Strategic Național nu ne dă voie să facem lucrări, tehnologie cum știm noi. Avem restricții pe care noi trebuie să le respectăm. Am treierat, am terminat tot ce era de treierat și stăm acum. Dar nici după ce se opresc ploile noi nu putem lucra. Așa se dorește. Să facem un sistem de lucrări minime, să nu arăm, dar la noi în zonă, sistemul de lucrări minime al solului nu ne ajută, pentru că nu avem condiții de irigare. Și, în al doilea rând, dacă nu plouă, nu răsare nimic. Noi apă nu avem decât de la Doamne, Doamne. Rapița trebuia să aibă deja primele frunze, în care să se acumuleze zaharurile, să poată rezista peste iarnă. Nu știm ce va fi, vom vedea!”, a apreciat Gabriela Berea, un alt cultivator de cereale din Iași. Luna trecută, la Erbiceni, aceasta a semănat rapiță pe o suprafață de 140 de hectare și speră totuși că va avea o evoluție bună, având în vedere pierderile suferite în vară din cauza secetei și căderilor de grindină, care i-au compromis 130 de hectare de floarea soarelui.
Direcția Agricolă Iași : „Efectele ploii sunt categoric benefice!”
Având în vedere rezervele de apă din sol, ploile au fost de mare ajutor pentru culturile agricole. Cel puțin la Iași, unde deficitul de apă cumulat din sol, din ultimii ani, era de aproximativ 200 de litri pe metrul pătrat. ”Deficitul de apă era foarte mare, chiar dacă au fost ploi anul acesta la Iași, trebuie să ținem cont că ultimii trei ani au fost secetoși și cel puțin 200 de litri/mp era deficit în sol. Strict, la momentul actual, dacă mă întrebați, efectele ploii sunt categoric benefice, chiar dacă nu mai sunt la culturile care au fost înființate în primăvara anului 2024, dar pentru culturile care s-au însămânțat cum este și rapița sau vor fi însămânțate în acest an, cu siguranță că ploile sunt foarte benefice”, a transmis directorul Direcției Agricole Județene Iași, Gabriel Hoha. Totuși, acesta a precizat că situația precipitațiilor este în dinamică, așa că nu poate spune exact în ce măsură se reface deficitul de apă din sol, cu atât mai mult cu cât subliniază sursa citată, cantitatea de precipitații a variat de la o zonă la alta: ”Nu știm încă dacă se reface deficitul de apă din sol, pentru că sunt diferite cantitățile de precipitații de la o zonă la alta. Spre exemplu, pe Pașcani, în ultimele zile au fost 105 litri pe metrul pătrat, cred că undeva spre Țuțora au fost 60 de litri/mp. E prea devreme să spunem în ce măsură au ajutat ploile și în ce zone, mai exact. Așteptăm să se liniștească și după vom face o evaluare a terenurilor și culturilor”, a mai explicat conducerea Direcției Agricole Iași.
Anul trecut, în ciuda lipsei de precipitații cu care s-a confruntat agricultura, la Iași, culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță și soia au înregistrat chiar producții frumoase. De exemplu, în anul agricol trecut, la Iași, fermierii au pariat cel mai mult pe culturile de porumb, fiind înființate, per total, aproape 90.000 de hectare, de pe urma cărora cultivatorii au obținut mai bine de 380.000 de tone.
Citește și:
- Mii de înștiințări depuse la Direcția Agricolă Iași în care se cer despăgubiri din cauza secetei
- Fermierii ieșeni, în plină campanie de recoltare a porumbului. Unii estimează pierderi și de 6.000 de lei/ha
Publicitate și alte recomandări video