Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PNDL 3 - Lista proiectelor din judetul Iasi: 227 de planuri pentru 740 milioane euro

GALERIE
asfaltare drumuri
  • asfaltare drumuri
- +

Iaşul, cu căciula-n mână la Bucureşti: 3,7 miliarde de lei, echivalentul a 740 milioane de euro, solicitate pentru proiectele judeţului din marele "pot" naţional de circa 10 miliarde de euro pe următorii 4 ani. Este vorba de Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", aşa-numitul PNDL 3 lansat de Florin Câţu după modelul anterioarelor PNDL-uri inventate de echipa PSD-Dragnea. Pentru finanţarea prin PNI, comuna Rediu, de exemplu, a cerut la fel de mulţi bani ca Primăria Iaşi. De asemenea, numeroase judeţe, printre care şi Botoşani, au cerut mult mai mulţi bani decât Iaşul. Predomină proiectele de modernizare de drumuri şi de extindere a reţelelor de apă şi canalizare.

 

Cele mai mari proiecte pentru care s-a cerut finanţare prin PNI, peste un milion de lei, vin din Timiş (canalizare în două sate din comuna Remetea Mare, 2,92 miliarde de lei – dar e foarte probabil că e o greşeală), din Neamţ (1,42 miliarde de lei pentru un proiect integrat de modernizare, consolidare şi reabilitare de drumuri şi poduri care asigură conectarea la reţeaua TEN-T), din Capitală (1,34 miliarde pentru reabilitarea mai multor bulevarde) şi din Sibiu (1,24 miliarde de lei pentru varianta ocolitoare sud).

Vezi aici ce lucrari sunt propuse pentru judetul Iasi

Cel mai scump proiect din Iaşi vizat pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” vine de la Consiliul Judeţean. Aşa cum am mai relatat, CJ a pregătit 14 astfel de solicitări, cea mai mare fiind pentru modernizarea a aproape 42 de kilometri din DJ 208 care străbate partea apuseană a judeţului de la sud la nord, respectiv de la limita judeţului Neamţ la graniţa cu Suceava, prin Mirceşti-Hălăuceşti-Luncaşi-Cozmeşti-Stolniceni Prăjescu-Valea Seacă-Heci-Lespezi-Buda.

Al doilea proiect ca valoare solicitată, cu autor tot CJ, 85 de milioane de lei, vizează modernizarea a 11,5 km din DJ 280 pe traseul Strunga (DN 28)-Hăbăşeşti-Brătuleşti-Hândreşti-Oţeleni - limita judeţului Neamţ - Piscu Rusului-Zece Prăjini-Dagâţa-Băluşeşti - limita judeţului Vaslui. Cu o valoare similară, urmează refacerea drumului spre Vaslui, 25,6 km pe DJ 248 între intersecţia cu Centura Iaşi (Lunca Cetăţuii) şi Scânteia – limita judeţului vecin.

Cu 63 de milioane, CJ speră să modernizeze 10,4 km pe DJ 282A între Popricani şi Larga Jijia, iar cu 56 de milioane de lei, 7,6 km pe DJ 249D între Cristeşti şi Ţuţora (drumul accidentat pe unde sunt transportate deşeurile din tot judeţul).

Rediu cere cel mai mult dintre comune

Cea mai mare finanţare solicitată de o comună ieşeană, 55,6 milioane de lei, ar fi pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare în Rediu. Nu e singurul proiect de acest fel la Rediu, care a depus solicitare pentru încă unul, în valoare de 41 de milioane de lei.

Tot 55 de milioane încearcă să obţină şi comuna Popeşti, pentru un proiect similar. La Ţigănaşi, necesarul pentru extinderea/ înfiinţarea acestor reţele este de 53,5 milioane.

Peste 50 de milioane de lei încearcă să obţină şi comuna Aroneanu, pentru modernizarea unor drumuri de interes local.

De la Primăria Iaşi, cea mai consistentă finanţare este aşteptată pentru reparaţii capitale la infrastructura Pasajului Socola, 37,3 milioane de lei. Cea mai „subţire” finanţare solicitată din judeţul Iaşi aparţine tot Primăriei municipiului reşedinţă, 473,5 mii lei pentru modernizarea străzii Nicolae Istrati pe o lungime de 81 de metri, lângă Colegiul „C. Negruzzi”.

Cititi si: Lista drumurilor din județ pentru care se cer 100 milioane de euro prin PNDL 3

În total, 7.545 de solicitări din toată ţara au fost depuse pentru finanţare prin PNI, din acestea 727 venind din judeţul Iaşi. Suma totală în situaţia publicată ieri de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este de 137,59 miliarde de lei. Adică aproape 28 miliarde de euro, apropiindu-se de suma oferită de UE României prin PNRR : 29 miliarde. Atenţie, însă : sunt bani ceruţi, nu şi oferiţi. Ordonanţa adoptată de Guvernul Cîţu la începutul lunii septembrie, cu trei zile înainte ca miniştrii USR să demisioneze, prevede însă un buget de doar 50 de miliarde de lei pentru acest program, de aproape trei ori mai puţin decât solicitările formulate.

Cu un total de 3,7 miliarde de lei (740 milioane euro), judeţul Iaşi este devansat de Bucureşti (9,7 miliarde), Timiş (8 miliarde), Bihor (4,8 miliarde), Sibiu (4,7 miliarde), Botoşani (4,3), Maramureş (4), Suceava (3,9) şi Sălaj (3,8 miliarde de lei solicitate). Urmează Cluj şi Neamţ, cu 3,6 miliarde de lei fiecare.

Cine s-a codit să ceară finanţare

Între unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, Consiliul Judeţean încearcă să prindă partea leului, cu 14 solicitări depuse pentru tot atâtea proiecte cu o valoare totală de 707 milioane de lei. Primăria Iaşi a cerut 126 de milioane de lei pentru 22 de proiecte. Podiumul după acest criteriu este completat de Primăria Rediu, cu 8 solicitări pentru proiecte ce însumează 123 de milioane de lei. Urmează în ordine Schitu Duca, 92,5 milioane pentru 4 proiecte, şi Prisăcani, 77,26 milioane de lei pentru 3 proiecte.

Cititi si: Lista proiectelor pe care Primăria Iaşi le vrea finanţate prin Programul Saligny

Există şi comune care nu au dat semne că ar avea nevoie de bani: Dobrovăţ a solicitat 3,67 de milioane de lei (pentru modernizarea unor drumuri săteşti), Mogoşeşti-Siret a cerut 3,84 de milioane, Mogoşeşti şi Ruginoasa, ceva mai puţin de 4 milioane de lei, toate aceste comune depunând câte o singură cerere de finanţare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri